Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη, που διεξάγεται για έκτη συνεχόμενη φορά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου θα στεγαστεί στο παλιό αρχοντικό που βρίσκεται στα Φηρά Σαντορίνης, κατά την περίοδο 1-23 Αυγούστου 2012.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει συνολικά 8 εκδηλώσεις, που θα αποτελούνται από εικαστικές τέχνες, μουσική και μια παιδική, αφηγηματική παράσταση. Ανάμεσα σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Αναμνήσεις», που θα ανοίξει τις πύλες της κατά την πρώτη ημέρα του Αυγούστου. Σε αυτή, ένωσαν τις δυνάμεις τους 6 ζωγράφοι και 2 γλύπτες. Μεταξύ τους βρίσκεται και η γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις του www.culturenow.gr, σχετικά με το Φεστιβάλ, την Τέχνη γενικά αλλά και τη γλυπτική ειδικότερα.

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

Culturenow.gr: Συμμετέχετε στην ομαδική έκθεση του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη με τίτλο «Αναμνήσεις». Πώς παρουσιάζονται αυτές οι «αναμνήσεις» μέσα από την έκθεση;
Αγγέλικα Κοροβέση:
Η μνήμη  είναι το βάθρο της ανθρώπινης ύπαρξης και η ειδοποιός διαφορά του… Μνήμη είναι και ο πολιτισμός. Η Σαντορίνη είναι ένα νησί με πολιτισμό μέσα στους αιώνες και με πολλές αναμνήσεις… Σε αυτήν την έκθεση τα γλυπτά με τα οποία συμμετέχω είναι αναμνήσεις από δυο Κόσμους. Από τον κόσμο των ήχων της Ελληνικής γλώσσας και τον κόσμο των ταξιδιών μέσα στο χρόνο. Η ανάμνηση της μουσικής μίας λέξης φέρνει μαζί της και όλη την ιστορία της. Η ανάμνηση του ιδεατού κόσμου του αρχαίου καλλιτέχνη και ο επηρεασμός του είναι ένα ταξίδι στο χρόνο.

Cul. N: Το δικό σας αντικειμένο είναι η γλυπτική. Ποια ήταν η κεντρική ιδέα των έργων σας στην έκθεση;
A.Κ.:
Η συμμετοχή μου στην έκθεση έχει άξονα τα ταξίδια μέσα από τη θάλασσα, τον ουρανό, τον έρωτα, την ελληνική γλώσσα και τις αναμνήσεις τους. Τα «Χελιδόνια» μου συμβολίζουν τα χαρούμενα ταξίδια… του έρωτα… μέσα στους αιώνες. Οι «θαλάσσιοι ταξιδευτές»  είναι τα ηχογλυπτά Σαλάχια που μας φέρνουν αναμνήσεις από… το  ανείπωτο. Οι κωπηλάτες ταξιδεύουν με τον… ήχο της «Κωπηλασίας» στον τόπο των κραδασμών της Ελληνικής γλώσσας.

Cul. N: Πώς «παντρεύονται» τα έργα γλυπτικής με τα έργα ζωγραφικής;
A.Κ.:
Όταν η έκθεση ζωγραφικής συνομιλεί με έκθεση γλυπτικής είναι ολοκληρωμένη εικαστική πρόταση.

Cul. N: Τι προτιμάτε να εκφράζετε μέσω των έργων σας;
A.Κ.:
Εκφράζω την ιδιαιτερότητα του Ατόμου ερευνώντας την σχέση του με τον χώρο, την επικοινωνία με τους κραδασμούς της γλώσσας. Αναζήτησα τη μετρημένη φύση του με τη συμμέτρηση στους χειρισμούς του στις ευαίσθητες ισορροπίες. Την επιθυμία του για υπέρβαση ορίων.

Cul. N: Ποιες είναι οι κύριες πηγές επιρροής σας;
A.Κ.:
Κύριες πηγές επιρροής αποτελούν ζωγράφοι και γλύπτες, ποιητές και φιλόσοφοι.

Cul. N: Πόσο έχουν επηρεαστεί τα έργα, από το γεγονός ότι η έκθεση λαμβάνει χώρα σε ένα Αιγαιοπελαγίτικο ελληνικό νησί, όπως η Σαντορίνη;
A.Κ.:
Η Σαντορίνη κρύβει μέσα τις αναμνήσεις αιώνων, κρύβει μια υπόσχεση και
έχει τη φλόγα ότι πολλά μπορεί να συμβούν. Πιστεύω ότι και τα έργα μου μπορούν να δώσουν υποσχέσεις για περισσότερα πέρα από τα προφανή.

Cul. N: Ποια νομίζετε ότι είναι η πορεία της γλυπτικής τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας; Έχει την απήχηση που της αναλογεί;
A.Κ.:
Η πορεία της γλυπτικής στη χώρα μας δεν νομίζω ότι είναι ισάξια των καλλιτεχνών της. Πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν σε  άλλες χώρες. Παρ’ όλη την κάποια απήχηση που έχει τα τελευταία χρόνια δεν νομίζω ότι έχει την απήχηση που αναλογεί στους καλλιτέχνες και αντιστοιχεί στη χώρα που γεννήθηκε και αναδείχθηκε αυτή η Τέχνη.

Cul. N: Ποιες ενέργειες θεωρείτε πως θα μπορούσαν να γίνουν προς την αύξηση της προβολής του έργου των καλλιτεχνών και κατ’ επέκταση της «δημοτικότητας» της συγκεκριμένης
τέχνης;
A.Κ.:
Οι πολιτιστικές εκδήλωσεις όπως Φεστιβάλ, Συμπόσια Γλυπτικής που φέρνουν κοντά στο κοινό την γλυπτική και την κάνουν προσιτή, αυξάνουν την αγάπη για την τέχνη το ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό. Θα ήταν καλό για τον τόπο μας να ήταν απαραίτητη δια νόμου η αισθητική παρέμβαση με εικαστικά έργα σε κάθε δημόσιο κτιρίο η δημόσιο χώρο.

Cul. N: Τον τελευταίο καιρό, παρά την κρίση, παρατηρείται μια άνθιση των Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα φαίνεται πως δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις εικαστικές τέχνες. Συμφωνείτε;
Α.Κ.:
Συμφωνώ ότι βλέπουμε να αυξάνονται τα Φεστιβάλ που περιλαμβάνουν και εικαστικές εκθέσεις. Σε αυτό το γεγονός μεγάλο ρόλο παίζουν και οι οργανωτές των Φεστιβάλ, που είναι άνθρωποι οι οποίοι από αγάπη για την εικαστική Τέχνη την έφεραν στο προσκήνιο των φεστιβάλ και για αυτό οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες τους. Αν παρόλα αυτά ρόλο παίζει και η Κρίση ας έχει και  αυτή μία θετική πλευρά. Να αναδείξει τον καλλιτεχνικό θησαυρό που κρύβεται και στην Ελληνική Κοινωνία, να υποστηρίξει τους εικαστικούς Καλλιτέχνες να βοηθήσουμε για την ποιότητα στη Ζωή μας και την άνθηση του πολιτισμού.

www.aggelika.gr