Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γυμνά Καλώδια: Τα τραγούδια είναι για μας ο λόγος μας

Γυμνά Καλώδια: Τα τραγούδια είναι για μας ο λόγος μας

Τα Γυμνά Καλώδια αποτελούν πλέον ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα της Ελληνικής Ροκ Μουσικής Σκηνής, έχοντας πίσω τους 12 επιτυχημένα μουσικά χρόνια. Με αφορμή την κυκλοφορία ...

του νέου τους δίσκου Άρωμα Φυγής, ο πέμπτος κατά σειρά, μιλούν στο Culturenow για την πορεία τους μέχρι τώρα.

 

 

 

 

Συνέντευξη: Μάριαν Νικολάου

 

 

CultureNow: Μια επιτυχημένη πορεία μέχρι σήμερα, μια πορεία με 5 δισκογραφικές δουλειές και με αρκετές εμφανίσεις στο βιογραφικό σας. Πείτε μας λίγα λόγια για το ξεκίνημά σας και την διαδρομή μέχρι εδώ.

Γυμνά Καλώδια: Σας ευχαριστούμε πολύ. Ξεκινήσαμε να υπάρχουμε το 2000, αλλά λόγω του ότι ο πρώτος μας δίσκος βγήκε το 2005, σηματοδοτούμε το ξεκίνημα της μπάντας τότε. Ο πρώτος μας δίσκος ήταν ομώνυμος της μπάντας (Γυμνά Καλώδια, 2005, Live Records), o δεύτερος ήρθε το 2006 με τίτλο «Η Νεράιδα της Απελπισίας» (Live Records), ο τρίτος το 2007 (Μια ζωή σε μια στιγμή), ο τέταρτος το 2009 (Οι Μικροί μας Ήρωες, Friends Music Factory) και ο τελευταίος και πιο πρόσφατος κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη (Άρωμα Φυγής, 2011).

 

C. N.: Σε όλη αυτή την μουσική διαδρομή τι σας έχει μείνει μέχρι σήμερα;

Γ. Κ.: Έχουμε μάθει πάρα πολλά πράγματα, έχουμε γνωρίσει όμορφους ανθρώπους και έχουμε νιώσει συναισθήματα που χωρίς την μπάντα δεν θα είχαμε γνωρίσει. Είναι μαγική όλη η διαδρομή και αναντικατάσταση με οτιδήποτε άλλο.

 

C. N.: Κυκλοφορήσατε πρόσφατα την 5η δισκογραφική σας δουλειά με τίτλο «Άρωμα Φυγής». Πείτε μας λίγα λόγια για τον δίσκο.

Γ. Κ.: Το «Άρωμα Φυγής» ξεκίνησε και τελείωσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι ηχογραφήσεις έγιναν ζωντανά, the old way όπως λέμε καμιά φορά. Είχαμε τα τραγούδια και μπήκαμε όλοι μαζί και τα γράψαμε. Δεν μας κούρασε και το χαρήκαμε πάρα πολύ. Τελείωσε η διαδικασία τόσο γρήγορα, που ούτε θυμάμαι πως ήταν να το γράφουμε. Απλά μπήκαμε, παίξαμε όλοι μαζί και τέλος. Και η ενέργεια αυτή υπάρχει μέσα στα τραγούδια. Για παράδειγμα, η «Πτώση», το «Τι τους νοιάζει», η «Γκρίζα Κυριακή» είναι τραγούδια που κατα την γνώμη μας βγάζουν τα συναισθήματα που νοιώθαμε.

 

C. N.: Στίχους και μουσική γράφετε οι ίδιοι;

Γ. Κ.: Κατά μεγάλο ποσοστό, ναι. Αλλά έχουν υπάρξει άνθρωποι που μας έδωσαν στοίχους, και σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλοι πολύ σύντομα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια όμορφη συνεργασία.

 

C. N.: Μέσα απο τα τραγούδια σας εκφράζετε τα πιστεύω σας και την κατάσταση που ζούμε σήμερα;

Γ. Κ.: Ναι, τα τραγούδια είναι για μας ο λόγος μας. Ειναι οι σκέψεις μας και όλα όσα μας απασχολούν. Πιστεύουμε ότι το να λες ειλικρινά αυτό που πιστεύεις, λειτουργεί στο να ξεκουράζεται η ψυχή και το μυαλό σου.

 

C. N.: Πιστεύετε ότι ο κόσμος πλεόν ξεχωρίζει και επιλέγει τραγούδια που τον εκφράζουν ή ό,τι είναι πιο εμπορικό;

Γ. Κ.: Αυτό είναι πολύ σχετικό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει ό,τι θέλει και με ό,τι κριτήρια θέλει. Μπορώ να απαντήσω μόνο για τον ευατό μου, που ήδη νομίζω ότι έχω κάνει.

 

C. N.: Πρόσεξα ότι πλεόν είστε τρία άτομα στην σκηνή . Ποιοί αποτελούν τα ΓΥΜΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ σήμερα;

Γ. Κ.: Στα τύμπανα είναι ο Θανάσης Μπουρίκας, στο μπάσο ο Παναγιώτης Ροντογιάννης και φωνή-κιθάρα ο Χρήστος Καλογράνης.

 

C. N.: Ποια τραγούδια από όσα έχετε κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα πιστεύετε είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία; Και γιατί;

Γ. Κ.: Ο κόσμος αγαπά και θυμάται τα τραγούδια που συνδυάζονται με αυτό που ζει ή σκέφτεται. Αν ήξερα γιατί κάτι έχει επιτυχία, τότε θα κυνδίνευα να γίνω τρέντυ. Από την αρχή της μπάντας όμως ξεχώρησε το «Θέλω» και κατόπιν το «Δάκρυα στο χώμα», «οι ποιήτριες της γης», «Οι μικροί μας ήρωες» και τώρα πρόσφατα η «Πτώση».

 

C. N.: Στην σημερινή ελληνική Μουσική Σκηνή υπάρχουν αρκετά προβλήματα, και όσον αφορά την δισκογραφία και όσον αφορά τις εμφανίσεις. Εσας πόσο σας έχει επηρεάσει αυτό;

Γ. Κ.: Μας επηρεάζει όπως επηρεάζει όλο τον κόσμο. Αλλά τώρα πλέον πρέπει να βρίσκεις δύναμη για τα θέλω σου, και να προσπαθείς να αγνοείς τις συνθήκες. Γι’ αυτό υπάρχουν οι εποχές, για να αλλάζουν.

 

C. N.: Πως βλέπετε το μέλλον;

Γ. Κ.: Είμαστε αισιόδοξοι. Πάντα ήμασταν. Θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα μπορούν να φτιάξουν. Η μουσική πάντα εξελίσσεται. Είναι τα τραγούδια που καμιά φορά δίνουν τον αέρα μιας καινούριας εποχής. Εμείς ζούμε για να γράφουμε τραγούδια και να παίζουμε. Και αυτό κάνουμε.

 

C. N.: Εχετε εμφανισθεί και εκτός Ελλάδος; Σε ποια χώρα θα σας ενδιέφερε να ταξιδέψετε για εμφανίσεις;

Γ. Κ.: Έχουμε παίξει πολλές φορές στην Κύπρο που την αγαπούμε πάρα πολύ. Θα θέλαμε να παίξουμε και στο Κατάρ.

 

C. N.: Το όνομα «ΓΥΜΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ» πως προέκυψε;

Γ. Κ.: Στην αρχή, πριν μαζέψουμε κανα φράγκο να πάρουμε αληθινά ηχεία, το ηχοσύστημα της πρόβας το είχαμε φτιάξει μόνοι μας...(τραγικό). Υπήρχαν πολλά καλώδια τριγύρω, τα πατούσαμε, δεν έπαιζαν κτλ. Και κάπως έτσι βγήκε το όνομα. Αργότερα, αποφασίσαμε ότι μας ταίριαζε, γιατί πάντα θέλαμε να τραγουδάμε με τρόπο εξομολογητικό και ηλεκτρισμένο.

 

C. N.: Εχετε προγραματίσει κάποιες εμφανίσεις στο άμεσο μέλλον;

Γ. Κ.: Πολλά πράγματα βρίσκονται στα σκαριά. Δεν μπορούμε όπως να ανακοινώσουμε κάτι από τώρα. Τα νέας μας όμως μπορείτε να τα μαθαίνεται από το www.gimnakalwdia.gr και στο Facebook www.facebook.com/GimnaKalwdia

Σχετικές ειδήσεις
Vassilikos: Η τέχνη είναι μετουσιωτική δύναμη και χρειάζεται ζόρια για να παραχθεί
26.01.2017 17:07
Οι μεγάλες επιτυχίες των Raining Pleasure, η επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι, οι Beatles, οι εξαιρετικές επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής του χρυσού δίσκου Vintage, o Leonard Cohen αλλά και ο Τσιτσάνης, μέσα από την φρέσκια ματιά και τη μοναδική χροιά του γίνονται ένα και περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο λόγος για τον πολυτάλαντο Vassiliko, μουσικό, συνθέτη και στιχουργό που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο ως μέλος των Raining Pleasure όσο και ως σόλο καλλιτέχνης. Λίγο πριν ανέβει στο main stage του gazarte -που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια- για δύο μοναδικές unplugged εμφανίσεις στις 27 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου, απάντησε στις ερωτήσεις μας.
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η τραγουδοποιία είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια
20.01.2017 15:26
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική πορεία στο χώρο της μουσικής. Αρκετές δημιουργίες του, παρότι μετρούν αρκετά χρόνια, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του καιρού, αλλά «μεγαλώνουν μαζί του» όπως λέει και ο ίδιος. Τραγούδια όπως «Γράμμα σε έναν ποιητή» (1989), «Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα» (1998) και «Τα ανείπωτα» (2006), παίζουν στα ραδιόφωνα και περιλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα μουσικών σκηνών.
Λάργκο: Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να
22.12.2016 13:55
Οι Λάργκο θα παρουσιάσουν σε δύο βραδιές στο Σταυρό του Νότου τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τίτλο Λάργκο. Με αφορμή τα δύο αυτά live οι Λάργκο μας (ξανά)συστήνονται, μιλώντας για τη μουσική τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.
Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία
12.04.2016 16:10
Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική, τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.
Δήμος Αναστασιάδης: Να ζούμε την κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορούμε!
25.03.2016 19:00
Η προηγούμενη χρονιά ήταν για εκείνον αρκετά έντονη επαγγελματικά. Εκρηκτικά live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενορχήστρωση στο Rocky Horror Show, πρωτότυπη μουσική στη Φρουτοπία, επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, συνεργασία με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ η “ατζέντα” του περιλάμβανε και εξωτερικό. Ο λόγος φυσικά για τον ταλαντούχο συνθέτη και ερμηνευτή Δήμο Αναστασιάδη!