Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ρίτσος - Σοφοκλής, Ισμήνη - Αντιγόνη στο φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις στο Beton7

Ρίτσος - Σοφοκλής, Ισμήνη - Αντιγόνη στο φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις στο Beton7

Το Beton7 παρουσιάζει στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Θεατρικές Συνθέσεις» με βάση την Αρχαία Τραγωδία την παράσταση

«Ρίτσος-Σοφοκλής, Ισμήνη-Αντιγόνη» στις 7 Μαΐου 2012.

 

Στις αλλοτριωτικές δομές του κόσμου που ζούμε, που δεν κρατούμε παρά μόνο σπαράγματα, η πνευματική αναγκαιότητα αποτελεί τον απαραίτητο δείκτη που οδηγεί στη χαμένη ενότητα του κόσμου.

 


Σε ό,τι αφορά στο δικό μας θεατρικό εγχείρημα, η Ισμήνη, μια μεγάλη γυναίκα, ζώντας μόνη στο αρχοντικό της, αναθυμάται και σχολιάζει τα της ζωής της και τα της σχέσης της με την αδερφή της Αντιγόνη , σε ένα δραματικό «τώρα» που εμπεριέχει παρελθόν και μέλλον, δοκιμάζοντας να ολοκληρώσει, κατά το δυνατό, με λεκτικά άλματα και συνδηλώσεις, μια κλειστή οικογενειακή πραγματικότητα, που η πληγή και το μέγεθός της παραμένουν ανοιχτά.

 


Πρόκειται για μια διακειμενική και διαχρονική διασύνδεση δύο κορυφαίων ποιητών της γλώσσας μας, που αφορούν στην ίδια θεματική. Ποιητών που σωματοποιούν, στο βαθμό που μπορούν, το βαθύτερο περιεχόμενο του ανθρώπου. Τη σκοτεινότητα της ύπαρξης και το φως που τη διαπερνά.

 


Πρόθεσή μας είναι να διερευνήσουμε το διαχρονικό στέλεχος με τα όσα εισάγουν ο χρόνος και οι καταστάσεις για μια, κατά συνθήκη, βασιλικής καταγωγής γυναίκα που παρακμάζει.

 


Πρόκειται για ένα λιτό, συνεκτικό ανέβασμα ώστε να ακουστεί ο λόγος των ποιητών και τα όσα συμβαίνουν κάτω από αυτόν στην κοινωνία και στην πολιτική.

 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Θεατρικές Συνθέσεις 2012, σειρά τον Μάιο έχουν οι παραστάσεις:


• Τιμωρία της Ομάδας (361μοίρες)
•  ΡΙΤΣΟΣ –ΣΟΦΟΚΛΗΣ, ΙΣΜΗΝΗ – ΑΝΤΙΓΟΝΗ της Ομάδας ΚΑΝΘΟΣ
• Πυρηνική Κασσάνδρα της Μαριάννας Λαμπίρη
 


Συντελεστές:


Διαμόρφωση κειμένων, σκηνοθεσία , σκηνογραφία: Πάνος Κυπαρίσσης
Ισμήνη: Βασιλική Σκάλκου
Αντιγόνη: Αργυρώ Τσιώτου
Μουσική επιμέλεια: Μενέλαος Κυπαρίσσης
Η μετάφραση του αρχαιοελληνικού κειμένου είναι του Ι. Ν. Γρυπάρη

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Μπάμπα Γιαγκά, το σκοτεινό τρυγόνι και ο γλάρος, στις Θεατρικές Συνθέσεις 2016-17
07.02.2017 14:27
Το φεστιβάλ του Beton 7, Θεατρικές Συνθέσεις 2016-17, παρουσιάζει την παράσταση Η Μπάμπα Γιαγκά , το σκοτεινό τρυγόνι και ο γλάρος, από τις 13 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου 2017.
20.12.2016 12:34
Ο Δημήτρης Δημόπουλος και η Λίνα Καλπαζίδου σκηνοθετούν τον πιο απολαυστικό και εορταστικό Τσέχωφ στα πλαίσια του φεστιβάλ των Θεατρικών Συνθέσεων και του αφιερώματος στους Ρώσους συγγραφείς στο Beton7 από τις 9 Ιανουαρίου 2017 και για 4 Δευτερότριτα.
Σημειώσεις από το υπόγειο, του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι στις Θεατρικές Συνθέσεις 2016
25.10.2016 16:43
Ανοίγοντας το "Φεστιβάλ των θεατρικών Συνθέσεων' στο Beton7 με θέμα: ‘’Ρώσοι συγγραφείς – Από τον Ουμανισμό του Πούσκιν στον ποιητικό ρεαλισμό του Τσέχωφ’’ παρουσιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου ώρα 21:00 και για οκτώ παραστάσεις το έργο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι ‘’Σημειώσεις από το υπόγειο’’ σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Πέρη Μιχαηλίδη.
Η Αντιγόνη του Ζαν Ανουίγ από την Ελένη Ευθυμίου στο Εθνικό Θέατρο - Rex
07.07.2016 17:01
Η Ελένη Ευθυμίου παρουσιάζει στη σκηνή Rex - Μ. Κοτοπούλη του Εθνικού Θεάτρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών την Αντιγόνη, του Ζαν Ανούιγ.
Αντιγόνη του Σοφοκλή από την εταιρεία θεάτρου Τέχνη & Δράση στο Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016
17.06.2016 14:14
Το Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016 παρουσιάζει την Δευτέρα 4 Ιουλίου, την τραγωδία ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, από την εταιρεία θεάτρου ΤΕΧΝΗ & ΔΡΑΣΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου.