Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία του Σεμιναρίου Σύνθεσης Ήχου και Ηλεκτρονικής Μουσικής στη Knot

Συναυλία του Σεμιναρίου Σύνθεσης Ήχου και Ηλεκτρονικής Μουσικής στη Knot

Το Εισαγωγικό Σεμινάριο Σύνθεσης Ήχου και Ηλεκτρονικής Μουσικής του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας επιμελήθηκε

και παρουσίασε ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης και διήρκεσε από τον Νοέμβριου του 2011 έως και τον Μάρτιο του 2012. Σε 18 συνολικά συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα όπως ψηφιακή σύνθεση ήχου, προγραμματισμός Η/Υ και μικρο-επεξεργαστών, ψυχοακουστική, τεχνικές ηχογράφησης πεδίου, διάδραση με αισθητήρες, αλγοριθμική μουσική και γραφικά, κ.α. τόσο σε τεχνικό αλλά και σε αισθητικό επίπεδο. Στην συναυλία θα παρουσιαστούν έργα που συνέθεσαν οι συμμετέχοντες μετά το πέρας του κύκλου. 

 


Συμμετέχουν οι: Π. Βασιλέλλης, Γ. Γεωργίου , Γ. Καραπαναγιωτίδης, Μ. Κουτσομιχάλης, Α. Λυκούρας, Θ. Πουλιάσης.

 


Π. Βασιλέλλης


Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά, Πιάνο και Σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη από όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο. Δίδαξε Ανώτερα Θεωρητικά σε Ωδεία των Αθηνών και τις δύο τελευταίες δεκαετίες διδάσκει το μάθημα της Μουσικής στη Β/βαθμια εκπαίδευση. Ασχολήθηκε επί μακρόν με τη Γλώσσα της Τέχνης σε γλωσσολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο, καθώς επίσης με τη Δημιουργική Σκέψη και τις έννοιες πρωτοτυπία, επίτευγμα, καινοτομία, μιμητισμός... σε επίπεδο φιλοσοφίας και γνωσιακής ψυχολογίας. 

 


Γ. Γεωργίου (Computer Suspects)


Οι Computer Suspects είναι ένα οπτικοακουστικό project που δημιουργήθηκε το 2006. Συνθέτουν ηλεκτρονικές ηχητικές φόρμες με μινιμαλιστικό χαρακτήρα. Πρόθεση τους είναι ο,τιδήποτε βιώνεται μέσα από τον ήχο, να προσεγγιστεί από οπτικά μέσα με αποτέλεσμα να συντονίζονται όλες οι αισθήσεις του ακροατή/ θεατή. Από το 2009 είναι μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής & από το  2011 συνεργάζονται με το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής. Έχουν λάβει μέρος σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις παρουσιάζοντας έργα για live electronics & οπτικές εφαρμογές  ενω παράλληλα συνεργάζονται με την χοροθεατρική ομάδα της Άντας Χρηστίδου .

 


Γ. Καραπαναγιωτίδης


Ερευνά την εικόνα, τον ήχο και την αλληλεπίδρασή τους με τον χώρο, τον χρόνο και την αντίληψη. Πρόθεσή του είναι η δημιουργία απαλλαγμένη τόσο από άγχος επίδοσης όσο και από διαθέσεις έκφρασης, συμβολισμού και στόχου.

 


Μ. Κουτσομιχάλης


Δραστήριος διεθνώς τόσο σε ακαδημαϊκούς όσο και σε μη ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης εργάζεται ως καλλιτέχνης από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα. Τον ενδιαφέρει πρωτίστως ο ήχος. Έχει πολλάκις παρουσιάσει έργα του σε φεστιβάλ, γκαλερί , ακαδημίες, ανεξάρτητους χώρους, εκκλησίες, κλπ αλλά και μέσω διαφόρων ετικετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχει διδάξει στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας και το ΤΕΙ Κρήτης, έχει δώσει ομιλίες σε διάφορα πανεπιστήμια και συνέδρια και έχει ηγηθεί σε πληθώρα εργαστηρίων και σεμιναρίων διεθνώς. ΄Είναι διδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Γιόρκ. www.marinoskoutsomichalis.com


 

Α. Λυκούρας


Ο Αλέξανδρος Λύκουρας είναι φοιτητής του τμήματος μουσικών σπουδών της Αθήνας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης μουσικής, Κeyboard Ηarmony, Ενορχήστρωσης με τον Αλέξανδρο Καλογερά, μαθήματα σύνθεσης με τον Αντρέα Παπαρούσσο, σύνθεσης και αισθητικής ήχου με τον Μαρίνο Κουτσομιχάλη.


 

Θ. Πουλιάσης


Ο Θωμάς Πουλιάσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982 και σπούδασε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό (BA Hons, Master of Arts in design) στη σχολή Άκτο, ενώ ασχολήθηκε με τη μουσική απο μικρή ηλικία. Σπούδασε κλασσικό πιάνο και αρμονία , και από το 2005 άρχισε να πειραματίζεται με την ηλεκτροακουστική - ακουσματική σύνθεση. Στα πρώτα του χρόνια ως σπουδαστής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μελέτησε την επίδραση του χρώματος, σχήματος και γενικά του χώρου, στις διαδικασίες της μουσικοθεραπείας και ηχοθεραπείας. Την ίδια περίοδο, παρακολούθησε σεμινάρια και εργαστήρια με θέμα τη μουσική τεχνολογία, τη μουσική πληροφορική, την ακουστική οικολογία κ.α.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σχολής  Άκτο, επιλέγοντας ως θεματική τη δημιουργία ενός χώρου διαδραστικής αναπαράστασης και σύνθεσης ηχητικών περιβαλλόντων, διερευνώντας τη ανταποκριτική σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικού χώρου, ηχοτοπίου και ατόμων.

 

Το 2008 συνεργάστηκε με την ομάδα χορού  "Πρόσχημα", ως υπεύθηνος για τον ήχο και την παρουσίαση της μουσικής, αλλά και ως υποστήριξη για σκηνογραφικά ζητήματα. Το 2009 και 2010 εργάστηκε στην Ολλανδία, όπου παρακολούθησε εργαστήρια στο Steim (Amsterdam) και το Institute of Sonology (DenHaag).

 

Το 2010 ξεκίνησε τη συνεργασία με τους "Eekuipoiz", ομάδα χοροθεάτρου και χειρισμού αντικειμένων, ως υπεύθηνος για τον ήχο, τη μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό. Η τρέχουσα ερευνητική του απασχόληση περιλαμβάνει τη σχέση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με τις ηχητικές τέχνες ( υλικό, αντικείμενο, υφή, απτικότητα, χωρική διανομή του ήχου, κ.α.), τον ηχητικό σχεδιασμό για παραστάσεις χοροθεάτρου - εγκαταστάσεις, και τη μουσική σύνθεση.
 

 

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
ΒΟΜΒ από την ομάδα του Take Over στο Ρομάντσο
25.05.2016 13:56
Η ομάδα του Take Over μετά την πρωτότυπη συναυλία mash. EXPANDING THE ATHENS LIVE SOUND, παρουσιάζει το BOMB. Πρόκειται για ένα πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής που ενσωματώνει την τέχνη της performance.
«Νέοι έλληνες δημιουργοί σήμερα»: Συναυλία με το ΕΣΣΜ στο Μέγαρο
25.04.2016 14:45
Τα έργα 6 νέων δημιουργών θα ερμηνεύσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Σύνθεσης «Νέοι έλληνες δημιουργοί σήμερα».