Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

1821-Τραγούδια των Επαναστατημένων Ελλήνων στο Θέατρο Badminton

1821-Τραγούδια των Επαναστατημένων Ελλήνων στο Θέατρο Badminton

Ένας νέος κύκλος συναυλιών ανοίγει στο Θέατρο Badminton και ανοίγει με τον καλύτερο τρόπο. Με τα τραγούδια που ύμνησε ο Γκαίτε …

και λάτρεψε ο Σολωμός. 1821-Τραγούδια των Επαναστατημένων Ελλήνων θα ακουστούν τη Δευτέρα 26 Μαρτίου.
Τα τραγούδια που αγάπησαν και μαθήτευσαν όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες ποιητές. Ο Βαλαωρίτης, ο Παλαμάς, ο Μαλακάσης, ο Κρυστάλλης, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος , ο Γκάτσος. Πρόκειται για τραγούδια που διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία και τις αξίες που μας λείπουν σήμερα. Ευθύτητα, δικαιοσύνη, εκπληκτική λογοτεχνική οικονομία, ευφυΐα και διαύγεια.

 

 

Γράφοντας για τα κλέφτικα τραγούδια ο Κλωντ Φωριέλ το 1824 στο Παρίσι, σχολιάζει: «Στα βουνίσια τραγούδια των επαναστατημένων Ελλήνων ξεχωρίζω ένα μοναδικό ρωμαλέο ύφος. Έχουν μία άγρια τόλμη στη σύλληψη, στη σύνθεση και στις σκέψεις, που η απλότητα και το καθημερινό ύφος της έκφρασης, τις κάνει να ξεπετάγονται πιο ζωντανές απ\' ό,τι θα πετύχαινε μία γλώσσα εμφατική και πιο στολισμένη… Αισθάνεται κανείς σε όλες αυτές τις συνθέσεις την επίδραση των τόπων που τις ενέπνευσαν, αισθάνεται πώς πρωτοβγήκαν στα βουνά. Αλλά αυτά τα βουνά είναι ελληνικά και δεν έχουν καθόλου αιώνιους πάγους και οι κορυφές τους δεν ξεπερνούν το ύψος, όπου ήδη παύει να νιώθει τη γλυκιά ζέστη του ήλιου, παύει να έχει πρασινάδες και λουλούδια» (βλ. το βιβλίο του Φωριέλ «Ελληνικά δημοτικά τραγούδια» Επιμέλεια Αλέξανδρος Πολίτης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1999, Τόμος ΑΜ»).

 

 

Το Θέατρο Badminton σας καλεί ν\' αφουγκραστείτε τα τραγούδια των ανθρώπων, που μη μπορώντας να υποφέρουν το ζυγό, ανέβαιναν στα βουνά, αναζητώντας την ελευθερία τους.


«Κάθε κορφή και φλάμπουρο, κάθε κλαδί και κλέφτης». 

Τραγούδια για τη νικηφόρα μάχη και τον ένδοξο θάνατο. Τραγούδια για ήρωες.


Ήρωες που δεν φοβούνται το θάνατο, αλλά τον προτιμούν από μία σκλαβωμένη και ατιμωτική ζωή.

 

Ο κορυφαίος τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών, Παναγιώτης Λάλεζας , και οι δεξιοτέχνες μουσικοί Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, Νίκος Μέρμηγκας και Κώστας Μερετάκης και 300 χορευτές με την επιμέλεια του Βαγγέλη Τσιμπούρη ανεβαίνουν στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Badminton για ν\' αποδώσουν μερικά από τα πιο συγκλονιστικά ελληνικά τραγούδια. Καρπός ενός λαϊκού πολιτισμού που κρατάει τις αξίες του και όχι προϊόν κάποιας θεωρητικής σύλληψης.

 

 
Συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από πολιτιστικούς συλλόγους και Πνευματικά Κέντρα.


Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Κορίνθου «Ο Απόλλων»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Δήμαινας
• Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου
• Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αθικίων «Απόλλων»
• Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικολάου Κορίνθου

 

Επιμέλεια Χορευτικών Συγκροτημάτων: Βαγγέλης Τσιμπούρης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Steven Wilson live στο Θέατρο Badminton
21.04.2016 14:26
Ο Steven Wilson, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του σύγχρονου progressive ήχου επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα μας ως solo καλλιτέχνης για μια και μοναδική εμφάνιση στο θέατρο Badminton!
Το αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα για μία επιπλέον ημέρα στο Θέατρο Badminton
29.03.2016 12:47
Η πετυχημένη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα “Σ' αναζητώ” που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Θέατρο Badminton έχει γίνει ήδη sold out. Για το λόγο αυτό και μετά από απαίτηση του κοινού η παραγωγή αποφάσισε να προχωρήσει και σε δεύτερη ημέρα διεξαγωγής την Τρίτη 5 Απριλίου.
O Γιώργος Αετόπουλος ζωντανά στο Σταυρό του Νότου Plus
29.03.2016 12:09
Την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 στις 8.30μ.μ., o Γιώργος Αετόπουλος παρουσιάζει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και τραγούδια άλλων Ελλήνων δημιουργών στο Σταυρό του Νότου Plus.
Φύλαξα τ΄ όνειρο: διπλό cd με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από την MINOS-EMI
29.03.2016 12:07
Κυκλοφορεί από την ΜΙΝΟS-ΕΜΙ ένα διπλό cd με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια που κατέχουν θέση ελληνικού ύμνου αφού ταξίδεψαν και γνώρισαν την μουσική μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και τραγούδια λιγότερα γνωστά που πάντα όμως εμπεριέχουν την ιδιοφυή προσέγγιση του δημιουργού τους.
Η παράσταση - αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα στο Θέατρο Badminton
09.03.2016 10:35
Η πετυχημένη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα “Σ' αναζητώ” και την αγάπη του για “τη δική του την πατρίδα, που έχει μοιραστεί στα δυο”, μετά τις 2 μεγάλες sold out συναυλίες στο κατάμεστο από κόσμο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έρχεται για δύο ακόμα ξεχωριστές βραδιές τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Απριλίου στο Θέατρο Badminton.