Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο Κινηματογράφος της παρατήρησης: Anna Grimshaw - Amanda Ravetz

Ο Κινηματογράφος της παρατήρησης: Anna Grimshaw - Amanda Ravetz

Ένα βιβλίο για τον κινηματογράφο με τίτλο Ο Κινηματογράφος της παρατήρησης, κυκλοφορεί απο τις ...

εκδόσεις Πόλις, γραμμένο απο τις Anna Grimshaw και Amanda Ravetz.

 

Ενώ χαιρετίστηκε σαν μια ριζοσπαστική εξέλιξη στον χώρο του ντοκιμαντέρ και του εθνογραφικού σινεμά , ο κινηματογράφος της παρατήρησης επικρίθηκε για την –υποτίθεται– αποστασιοποιημένη κάμερά του, η οποία αντικειμενοποιεί τα υποκείμενα που παρακολουθεί.

 

Η Anna Grimshaw και η Amanda Ravetz μάς προσφέρουν την πρώτη ιστορική και εμπεριστατωμένη αποτίμηση αυτού του κινηματογραφικού ρεύματος, εξετάζοντας τα έργα, τους κινηματογραφιστές και τους θεωρητικούς του – από τον André Bazin και τους Ιταλούς νεορεαλιστές, μέχρι το αμερικανικό cinémavérité της δεκαετίας του ’60 και τις εθνογραφικές ταινίες των Herb Di Gioia, David Hancock και David MacDougall.

 

Εξετάζουν επίσης συγκεκριμένα έργα της Εύας Στεφανή, του David MacDougall, και των Ilisa Barbash και Lucien Castaing-Taylor. Οι συγγραφείς μιλούν για τη σημασία του έργου της παρατήρησης στην ανάδυση της πειραματικής ανθρωπολογίας, υποστηρίζοντας πως αυτό το μέσο αντιπροσωπεύει μια ανθρωπολογία επιστημολογικά προκλητική.
 

 


Η Anna Grimshaw γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1956. Σπούδασε Ανθρωπολογία και Κινηματογράφο. Είναι ανα-
πληρώτρια καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Θεωρητικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Emory. Εί-
ναι συγγραφέας των βιβλίων Servants of the Buddha και The Ethnographer’s Eye:Ways of Seeing in Modern
Anthropology. Επίσης, έχει επιμεληθεί, μαζί με την Amanda Ravetz, το Visualizing Anthropology: Experiments
in Image-Based Practice.Η Amanda Ravetz γεννήθηκε στην Αγγλία το 1959. Σπούδασε Ζωγραφική στο Central School of Art and Design
και αργότερα ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία με Οπτικά Μέσα στο
Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι ερευνήτρια (Research Fellow) στο MIRIAD (Manchester Institute forResearch
and Innovation in Art and Design) του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.