Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μανώλης Ρασούλης - Στη ρωγμή του χρόνου: Αφιέρωμα στο θέατρο Badminton

Μανώλης Ρασούλης - Στη ρωγμή του χρόνου: Αφιέρωμα στο θέατρο Badminton

Φίλοι και συνεργάτες του Μανώλη Ρασούλη θα βρεθούν για πρώτη φορά μαζί στην ίδια σκηνή για να τραγουδήσουν τα αγαπημένα μας τραγούδια του

στο θέατρο Badminton στις 19 Μαρτίου 2012.

 

Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο «Τα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού».


 

Συμμετέχουν:


Πέτρος Βαγιόπουλος, Παντελής Θεοχαρίδης, Λάμπρος Καρελάς, Δημήτρης Κοντογιάννης, Χρήστος Νικολόπουλος , Νίκος Ξυδάκης , Ζωή Παπαδοπούλου, Σοφία Παπάζογλου, Ορφέας Περίδης , Ναταλία Ρασούλη, Γιώργος Σαρρής, Χανιώτες Ριζίτες

 

Ο Μανώλης Ρασούλης (Ηράκλειο Κρήτης 1945-Θεσσαλονίκη 2011), στα τέλη της δεκαετίας του \'70 ήρθε σαν σίφουνας στο ελληνικό τραγούδι. Κατάφερε εξ αρχής να γράψει δυνατούς, πρωτότυπους, αποφθεγματικούς, απλούς και κατανοητούς απ\' όλον τον κόσμο στίχους, χρησιμοποιώντας ωστόσο και πολλά λόγια στοιχεία, ενταγμένα όμως ουσιαστικά μέσα στα τραγούδια του, σαν αναπόσπαστα στοιχεία της δομής τους, που όχι μόνο δεν ενοχλούσαν αλλά φώτιζαν πολύ περισσότερο το περιεχόμενό τους.

 

Είχε κατανοήσει πόση αμεσότητα, σοβαρότητα και δύναμη έκρυβαν οι στίχοι των παλιών λαϊκών τραγουδιών μέσα στην απλότητά τους. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τη στιχουργική του πορεία: Επειδή του έδωσε όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την δυνατότητα να γίνει δημιουργικός ανατροπέας και επομένως ουσιαστικός συνεχιστής του λαϊκού τραγουδιού. Γιατί πιστεύω ότι τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν αλλάξει. Ο Ρασούλης διέθετε ένα εκρηκτικό ταλέντο και μια ευρύτατη καλλιέργεια.

 

Όμως ταυτόχρονα υπήρξε ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας ενεργός πολίτης, ένας μαχητής. Εξακολουθούσε να δηλώνει και να είναι αριστερός. Αντιμετώπισε το ελληνικό τραγούδι ως πολιτικό κατά βάση ζήτημα και αγωνίστηκε και μέσα από τους στίχους του με πολιτικούς όρους. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, πέρασαν αβίαστα, φυσιολογικά και μπορέσουμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο Ρασούλης.


Γ.Ι.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

 


Αφηγήσεις: Βάσω Αλαγιάννη & Γ. Ι. Κοντογιάννης


Τη Λαϊκή ορχήστρα «ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ» διευθύνει ο Δημήτρης Μαργιολάς


Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός

 

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη στην μουσική σκηνή Σφίγγα
08.11.2016 17:10
Δυο μοναδικές παραστάσεις – αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη, θα πραγματοποιηθούν στη μουσική σκηνή Σφίγγα, τα Σάββατα 12 και 19 Νοεμβρίου, με πολλούς και αγαπημένους καλλιτέχνες, φίλους, συνεργάτες, αλλά και εκπροσώπους της νεότερης μουσικής σκηνής, που παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις πάνω σε πολυαγαπημένα τραγούδια του.
Jazz in Time: Η Ναταλία Ρασούλη live στον Ιανό
19.05.2016 13:26
H Ναταλία Ρασούλη σε συνέχεια των εμφανίσεών της, έρχεται στον ΙΑΝΟ στις 26 Μαΐου 2016 για μια παράσταση Jazz 'n' Blues, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο ταξίδι στα θρυλικά τραγούδια της Jazz, της Blues αλλά και της Gospel μουσικής.
Το αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα για μία επιπλέον ημέρα στο Θέατρο Badminton
29.03.2016 12:47
Η πετυχημένη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα “Σ' αναζητώ” που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Θέατρο Badminton έχει γίνει ήδη sold out. Για το λόγο αυτό και μετά από απαίτηση του κοινού η παραγωγή αποφάσισε να προχωρήσει και σε δεύτερη ημέρα διεξαγωγής την Τρίτη 5 Απριλίου.
Η παράσταση - αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα στο Θέατρο Badminton
09.03.2016 10:35
Η πετυχημένη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου Τόκα “Σ' αναζητώ” και την αγάπη του για “τη δική του την πατρίδα, που έχει μοιραστεί στα δυο”, μετά τις 2 μεγάλες sold out συναυλίες στο κατάμεστο από κόσμο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έρχεται για δύο ακόμα ξεχωριστές βραδιές τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Απριλίου στο Θέατρο Badminton.
Εδώ είναι… του Ρασούλη!: Ένα αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.02.2016 17:06
Μετρώντας πέντε χρόνια απουσίας του μεγάλου δημιουργού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 την παράσταση «Εδώ είναι του Ρασούλη», ένα μεγάλο αφιέρωμα με τη συμμετοχή σημαντικών δημιουργών και ερμηνευτών.