Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Η έκτη Καρυάτιδα με την Σοφία Φιλιππίδου σε σκηνοθεσία Κώστα Τσόκλη στο Άλμα

Η έκτη Καρυάτιδα με την Σοφία Φιλιππίδου σε σκηνοθεσία Κώστα Τσόκλη στο Άλμα

Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΑΛΜΑ θα παρουσιάζεται - για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων - από τη Δευτέρα …

5 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, το έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Η ΕΚΤΗ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ».


Ο μεγάλος Έλληνας εικαστικός Κώστας Τσόκλης κάνει την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία και οδηγεί στη σκηνή με τον δικό του τρόπο την ηθοποιό Σοφία Φιλιππίδου.


O Tσόκλης εμπνέεται από τις μνήμες και τις αναφορές που φέρνουν στη σκηνή  το κείμενο και το μοναδικό υποκριτικό στίγμα της Φιλιππίδου και αγκαλιάζει με την τέχνη του όλες τις πλευρές της παράστασης. Τη φωτίζει εσωτερικά και σε όλες τις διαστάσεις της.


 

Το έργο συμπυκνώνει το παρελθόν με το παρόν σε μια ιδιαίτερη ελληνική στιγμή. Η ηρωίδα του, μια ξεναγός, που ακούει στο όνομα  Ελένη Βουτυρά, ανακαλεί το παρελθόν της υπό την απειλή της κατεδάφισης του νεοκλασικού της. Η σχέση της με τις αρχαιότητες, μέσω από διαρκείς ξεναγήσεις τουριστών, φέρνει τα κρίσιμα στάδια του ταραχώδους βίου της  στα πλέον εμβληματικά μνημεία της χώρας. Πνιγμένη από τις  αναμνήσεις και τους κινδύνους του παρόντος, αναλαμβάνει να περιμένει (μάταια) την Έκτη Καρυάτιδα από το Λονδίνο, για να τη φέρει σε επαφή με τις αδελφές της που μεταφέρθηκαν στο νέο μουσείο , κρατώντας ανοιχτά τα φώτα στο σπίτι και κατ’ επέκταση στη ζωή, την ιστορία και τη συλλογική συνείδηση. 

 


Το έργο κατά τους συγγραφείς, είναι ένας βαθιά δραματικός όσο και σπαρταριστός αποχαιρετισμός στην Ελλάδα που έφυγε ανεπιστρεπτί.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Σκηνοθεσία – σκηνικά -  κοστούμι -  φωτισμοί: Κώστας Τσόκλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια
Με τη Σοφία Φιλιππίδου

 

Σχετικές ειδήσεις
Μα.θυμα, σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου στο Θέατρο Olvio
10.10.2016 10:42
Το «Μάθημα» του Ιονέσκο, που γράφτηκε στη γαλλική γλώσσα το 1951, ανεβαίνει με τον τίτλο ‘‘Μα.θυμα’’ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου με τους Νίκο Παντελίδη και Δανάη Ρούσσου στους κεντρικούς ρόλους, στο Θέατρο OLVIO, από 10 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 7:30 μ.μ.
Η Αδαμαντία επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης
30.09.2016 11:38
Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, η «Αδαμαντία» με την Μάνια Παπαδημητρίου, επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Η Προίκα, με την Στέλλα Παπαδημητρίου στο θέατρο Αλκμήνη
29.09.2016 13:35
Από τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη 2016 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκμήνη η παράσταση Η Προίκα, με την Στέλλα Παπαδημητρίου.
Η Μαζώχτρα, του Αργύρη Εφταλιώτη στο Θέατρο 104
20.09.2016 11:45
Η «Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη αλλάζει θεατρική στέγη και παρουσιάζεται - σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου- στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, από τις 15 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα καθημερινών πρωινών παραστάσεων-κατόπιν συνεννόησης-για Σχολεία.
Nordost, του Τόρστεν Μπουχστάινερ για 2η χρονιά στο θέατρο Άβατον
19.09.2016 12:47
Το συγκλονιστικό έργο-ντοκουμέντο του Τόρστεν Μπουχστάινερ, Nordost, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά -σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μακαλιά, στο Θέατρο Άβατον, από τις 24 Οκτωβρίου, και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.