Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Δημήτρης Καλαντζής: Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις συνάντησε τη τζαζ ή...το αντίθετο!

Δημήτρης Καλαντζής: Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις συνάντησε τη τζαζ ή...το αντίθετο!

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011 το θέατρο «Παλλάς» παρουσιάζει μια μουσική βραδιά γεμάτη αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ερμηνευμένα τζαζ και

διανθισμένα με κλασικά ηχοχρώματα. Πρόκειται για την εμφάνιση του Dimitris Kalantzis quintet και της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη σε μια συναυλία όπου οΜάνος Χατζιδάκις συναντά την τζαζ! Ο Δημήτρης Καλαντζής απαντά στο Culturenow.gr για το εγχείρημα, τη συναυλία στο «Παλλάς» αλλά και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι που χρόνια τώρα ομορφαίνει τη ζωή όλων μας.

 

Συνέντευξη στη Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Κύριε Καλαντζή, αφορμή για την «κουβέντα» μας είναι η συναυλία που θα δώσετε με το κουιντέτο σας τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011 στο θέατρο «Παλλάς». Τίτλος της, «Mano’s – Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά την τζαζ». Πείτε μας δυο λόγια για τη γέννηση της ιδέας που συνδυάζει τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι με την τζαζ και έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία.


Δημήτρης Καλαντζής: Προέκυψε φυσικά και μέσα από μεγάλης χρονικής διάρκειας πρακτική «δοκιμή». Αυτό είναι μάλλον πλεονέκτημα, γιατί το δύσκολο σε ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι η σύνταξη μιας  ενορχήστρωσης, αλλά η μεταφορά ή «μετάφραση» της διάθεσης ενός κομματιού σε ένα άλλο είδος  μουσικής. Ειδικά σε ένα είδος μουσικής σαν τη τζαζ, που το μεγαλύτερο μέρος ενός κομματιού καλύπτεται  από αυτοσχεδιασμούς η πρόκληση αυτή είναι μεγαλύτερη. Έχω την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο έχουμε  επιτύχει.

 


Cul.N.: Το κουιντέτο σας (Dimitris Kalantzis quintet) αποτελείται από αξιόλογους Έλληνες μουσικούς της τζαζ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ιδιαίτερη άνθιση της ελληνικής τζαζ. Περισσότερες συναυλίες , τζαζ φεστιβάλ με Έλληνες μουσικούς, μεγαλύτερη ίσως προβολή . Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτή η μεγαλύτερη προβολή των Ελλήνων μουσικών της τζαζ;

Δ.Κ.: Οφείλεται κυρίως στην αξία των ίδιων και ιδιαίτερα των νεώτερων μουσικών του είδους, η εξέλιξη των  οποίων είναι ραγδαία σε σχέση με το παρελθόν. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συντελεί  σε  αυτό  είναι η σχετικά μεγαλύτερη αναζήτηση του κοινού προς διαφορετικές μουσικές τάσεις ή στυλ, αποτέλεσμα  προφανώς του κορεσμού από τη διαρκή επανάληψη ίδιων ή πανομοιότυπων ακουσμάτων. 

 


Cul.N.: Στη συναυλία στο Παλλάς συμπράττετε με την Καμεράτα (Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής) υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Πόσο σημαντική για το αποτέλεσμα είναι αυτή η σύμπραξη επί σκηνής πέντε δεξιοτεχνών jazzmen και μια ορχήστρας κλασικής μουσικής;

Δ.Κ.: Είναι πιστεύω σημαντική και από την άποψη του αισθητικού αποτελέσματος, αλλά και για μας τους  ίδιους. Σε μια τέτοια περίπτωση ένα τζαζ γκρουπ θα πρέπει να προσαρμόσει τον ήχο του, αλλά και να  συμπυκνώσει τις ιδέες του σε συγκεκριμένα πλαίσια, ενώ μια  κλασσική ορχήστρα  πρέπει να μπει σε μια  τελείως διαφορετική λογική μουσικής εκτέλεσης. Ο Μίλτος Λογιάδης έχει τις εξαιρετικές ικανότητες αλλά  και το backround, το υπόβαθρο για κάτι τέτοιο. Επίσης ο Γιάννης Αντωνόπουλος, που υπογράφει  τις  ενορχηστρώσεις για την Καμεράτα, ήταν απολύτως το κατάλληλο πρόσωπο για αυτή την  υπόθεση .

 


Cul.N.: Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι πόσο έχει επηρεάσει τη δική σας μουσική αλλά και τη σκέψη και τον τρόπο δουλειάς σας ως μουσικό; Και πόσο κατά την άποψή σας έχει επηρεάσει τους Έλληνες μουσικούς όποιο είδος μουσικής και αν υπηρετούν;

Δ.Κ.: Η αισθητική της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι είτε έχει επηρεάσει τους μουσικούς, είτε έχει  απλώς ομορφύνει τη ζωή μας για πολλά χρόνια, είναι κυρίαρχο σημείο στην ελληνική μουσική  πραγματικότητα. Σε ότι αφορά τη  μουσική που εγώ γράφω, παρ’ ότι δεν είναι εμφανής άμεσα, είναι σίγουρα  εκεί, ακόμα και σαν μεγάλο μέρος των ακουσμάτων που έχω από μικρό παιδί.

 

Cul.N.: Σήμερα που διανύουμε μια δύσκολη  - όχι μόνο οικονομικά – αλλά και κοινωνικά, και πολιτιστικά περίοδο παρατηρούμε μία «στροφή» στους μεγάλους συνθέτες. Αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Μαρκόπουλο, τον Ξαρχάκο. Η μουσική τους αναμφισβήτητα είναι διαχρονική και πολυδιάστατη. Αλλά μήπως καλύπτει και ένα κενό από σύγχρονους μεγάλους συνθέτες ή μεγάλες προσωπικότητες;


Δ.Κ.: Υπάρχει σίγουρα μεγάλο κενό και για πολλούς λόγους, όπως και είναι λογικό σε περιόδους κρίσης να  υπάρχει στροφή σε σταθερές αξίες. Η ευκαιρία σε αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται στη γέννηση νέων  ρευμάτων και τάσεων από τους  καλλιτέχνες , αλλά και τον κόσμο.
 

 

Cul.N.: Και για να επιστρέψουμε, κλείνοντας, στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και στη συναυλία στο Παλλάς, θα θέλατε να μας δώσετε μία γεύση για το τι θα ακούσουμε; Σε ποια κομμάτια και σε ποιες περιόδους του Μάνου Χατζιδάκι κινηθήκατε και για ποιους λόγους; Είχαν μεγαλύτερη σχέση, π.χ., με την τζαζ μουσική;

Δ.Κ.: Η επιλογή των κομματιών που παίζουμε δεν εξαρτάται από τη σχέση που είχαν με την τζαζ (μάλλον  δεν  είχαν), αλλά από το πόσο μας άρεσαν απλά. Ο Γιώργος Μονεμβασίτης σ’ ένα κείμενό του για τη  συναυλία, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να δομήσει το πρόγραμμα της πρότασής του ο Δημήτρης Καλαντζής επέλεξε μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι που εκτείνονται σε ένα ευρύ χρονικό και αισθητικό φάσμα. Αρκετές από τις επιλογές προέρχονται από μουσικές και τραγούδια που γράφτηκαν για τον κινηματογράφο». […] «Υπάρχει όμως στο δίσκο και μουσική από το θέατρο».

 

 

Cul.N.: Επόμενα σχέδια του Dimitris Kalantzis quintet; Έχετε προγραμματίσει επόμενες συναυλίες-συνεργασίες;

Δ.Κ.: Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το γκρούπ (Πατερέλης, Πολυζωγόπουλος, Κτιστάκης, Γεωργιάδης και εγώ), λέγεται έτσι  γιατί τυχαίνει  να κάνω  εγώ την συγκεκριμένη δουλειά. Υπήρχε (πάνω-κάτω το ίδιο)  π.χ. σαν  azz Upstairs Houseband στο Guru με μαέστρο τον Τάκη Πατερέλη κ.ο.κ. Θα συνεχίσουμε  τις συναυλίες με τη δουλειά αυτή και με την ελπίδα ότι θα τη βγάλουμε και στο εξωτερικό. Υπάρχουν  και υπήρχαν ωστόσο και άλλα projects, που παίζουμε.
 

Σχετικές ειδήσεις
Vassilikos: Η τέχνη είναι μετουσιωτική δύναμη και χρειάζεται ζόρια για να παραχθεί
26.01.2017 17:07
Οι μεγάλες επιτυχίες των Raining Pleasure, η επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι, οι Beatles, οι εξαιρετικές επανεκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών περασμένων δεκαετιών της αγγλόφωνης μουσικής σκηνής του χρυσού δίσκου Vintage, o Leonard Cohen αλλά και ο Τσιτσάνης, μέσα από την φρέσκια ματιά και τη μοναδική χροιά του γίνονται ένα και περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο λόγος για τον πολυτάλαντο Vassiliko, μουσικό, συνθέτη και στιχουργό που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει τόσο ως μέλος των Raining Pleasure όσο και ως σόλο καλλιτέχνης. Λίγο πριν ανέβει στο main stage του gazarte -που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια- για δύο μοναδικές unplugged εμφανίσεις στις 27 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου, απάντησε στις ερωτήσεις μας.
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η τραγουδοποιία είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια
20.01.2017 15:26
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική πορεία στο χώρο της μουσικής. Αρκετές δημιουργίες του, παρότι μετρούν αρκετά χρόνια, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του καιρού, αλλά «μεγαλώνουν μαζί του» όπως λέει και ο ίδιος. Τραγούδια όπως «Γράμμα σε έναν ποιητή» (1989), «Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα» (1998) και «Τα ανείπωτα» (2006), παίζουν στα ραδιόφωνα και περιλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα μουσικών σκηνών.
6ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Εξωστρέφεια, πειραματισμός και μουσικές ανταλλαγές!
02.12.2016 14:09
Το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, ο θεσμός που επιμένει στην εξωστρέφεια και επιχειρεί πρωτότυπους και αναπάντεχους συνδυασμούς, με την συνεργασία καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων μαιτρ της τζαζ σκηνής, επιστρέφει για έκτη χρονιά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Με αυτή την αφορμή, μιλήσαμε με τους σπουδαίους μουσικούς που συμμετέχουν (Γιώργος Κοντραφούρης, Aki Rissanen, GRIX , Λουκία Παλαιολόγου, Σπύρος Μάνεσης) οι οποίοι μας έδωσαν πρόσθετους λόγους να βρεθούμε στη Στέγη από 2 - 4 Δεκεμβρίου.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.