Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Γιαν Φαμπρ-Προμηθέας Τοπίο ΙΙ: Το Νοέμβριο στο Παλλάς

Γιαν Φαμπρ-Προμηθέας Τοπίο ΙΙ: Το Νοέμβριο στο Παλλάς
Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ευρώπης στο χώρο της σύγχρονης  τέχνης ο Γιαν Φαμπρ (Jan Fabre) επιστρέφει στο Παλλάς μετά

το «’Οργιο της Ανεκτικότητας» στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2011 για να παρουσιάσει ένα σπουδαίο έργο του, με τίτλο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΤΟΠΙΟ ΙΙ, ένα εμπρηστικό ποιητικό κείμενο , με άξονα το μύθο του Προμηθέα.

 

Στην τελευταία του παραγωγή ο Γιαν Φάμπρ αναζητά την τραγική διάσταση του ελέους και του φόβου, του φόβου και του πάθους των βασικών συναισθημάτων της αρχαίας τραγωδίας. Οι τραγικοί ήρωες που υποβάλλονται επί σκηνής σε απεχθείς πόνους αγγίζουν την ψυχή των θεατών και δεσμεύουν τη μοίρα τους με αυτούς.

 

Οι περιπέτειες του Προμηθέα του Αισχύλου αποτελούν το βασικό άξονα αυτής της δουλειάς. Εδώ ο Προμηθέας παρουσιάζεται σαν ένας μυθολογικός επαναστάτης χωρίς αιτία. Αντιτάσσεται στο Δία κλέβει τη φωτιά από τον ουρανό και την παραδίδει στους ανθρώπους. Για τον Φαμπρ, ο Προμηθέας είναι το σύμβολο της υπερηφάνειας και της ανεξαρτησίας.

 

 

Γυρίζει την πλάτη του στους νόμους των Ολύμπιων Θεών, αντίθετα στο ρεύμα, και ενεργεί με βάση τις δικές του πεποιθήσεις. Σαν αρχηγός της φωτιάς έχει κάθε δυνατό όπλο στα χέρια του για να την προστατέψει. Είναι ταυτόχρονα ένας καλλιτέχνης και ένας αλχημιστής, είναι ένα είδος φάρου για την ανθρωπότητα. Με απόλυτη αδιαφορία για τη ζωή του δείχνει άνθρωπο απόλυτα δυναμικό.

 

Συνδέοντας το μύθο του Προμηθέα με τη σύγχρονη επιστήμη, ο Φαμπρ αποχαιρετά το πιο φημισμένο σύστημα ερμηνείας του Δυτικού πολιτισμού, την ψυχολογία. Ο δημιουργός πιστεύει πως δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τα πάντα με την ψυχολογία και σίγουρα όχι το παιχνίδι που παίζεται εδώ, από τους θεούς του Ολύμπου. Η τραγική διάσταση του ήρωα δεν μπορεί να «μειωθεί» μέσα από μια ψυχολογική ερμηνεία. Δεν μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος το κλάμα ενός τραγικού ήρωα από την «καρέκλα» του ψυχολόγου. Ο Φαμπρ αναζητά τον τραγικό του ήρωα, αναρωτιέται φωναχτά πού βρίσκεται και ουρλιάζει ικετεύοντας «Χρειαζόμαστε έναν ήρωα τώρα!».

 

Έναν ήρωα για να μπορέσει να ζωντανέψει μια κοινωνία, που με τους κανόνες και τους νόμους της έχει εξορίσει τη φωτιά και μαζί με αυτή τη φαντασία και αντιστέκεται σε κάθε δυνατή σπίθα σε κάθε αναλαμπή που μπορεί να γεννήσει κάτι τολμηρό, καινούριο και επικίνδυνο για το κατεστημένο. Η νέα παραγωγή του Γιαν Φαμπρ είναι ένα μεγάλο οπτικοακουστικό θέαμα , με πρωτότυπη μουσική , ένας μεγάλος καθρέφτης της αισθητικής του σπουδαίου καλλιτέχνη.

 

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

 

 


Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση - αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο από τις Kaplanon Galleries
27.01.2017 16:35
Οι Kaplanon galleries παρουσιάζουν στην αίθουσα τέχνης kaplanon5 από τις 24 Ιανουαρίου 2017, ημέρα συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τον τραγικό θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, έκθεση – αφιέρωμα στον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη που με το έργο του σημάδεψε το παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.
Ανακαλύπτοντας το παρελθόν: Τοπίο και Νεκρή φύση: Έκθεση στην MaLou Art Consulting & Gallery
08.11.2016 11:28
Η MaLou Art Consulting & Gallery παρουσιάζει μια σειρά ομαδικών εκθέσεων με τίτλο ‘’Ανακαλύπτοντας το παρελθόν’’. Στην πρώτη έκθεση θα παρουσιαστούν επιλεγμένα έργα Ευρωπαίων, Ρώσων και Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα με θέμα ‘’Τοπίο και νεκρή φύση’’ από τη συλλογή της MaLou Art Consulting & Gallery.
Υπερβαίνοντας το Τοπίο: έκθεση του Δημήτρη Σαρασίτη στη Γκαλερί Σκουφά
17.10.2016 16:21
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, στις 7.30 μ.μ., εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Σαρασίτη με τίτλο ‘Υπερβαίνοντας το Τοπίο’ σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016.
Genius loci: Δέκα νέοι εικαστικοί δημιουργούν στη Λέσβο
25.07.2016 15:16
Δέκα φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνέονται από την Λέσβο, την ιστορία, το τοπίο και τους ανθρώπους της, στη νέα έκθεση της Στέγης Σ. Τρύφων που πραγματοποιείται από τις 12 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016.
Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
25.02.2016 16:40
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.