Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Δεκαπέντε χρόνια μετά...

Δεκαπέντε χρόνια μετά...
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί για πέντε παραστάσεις τη Μήδεια , όπως την εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου , δεκαπέντε χρόνια μετά από την πρώτη της χοροθεατρική εμφάνιση στο θέατρο.

Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί για πέντε παραστάσεις τη Μήδεια, όπως την εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, δεκαπέντε χρόνια μετά από την πρώτη της χοροθεατρική εμφάνιση στο θέατρο.

Δεκαπέντε χρόνια μετά από την πρώτη παράσταση της Μήδειας (1993), του εμβληματικού έργου του Δημήτρη Παπαϊωάννου, που πλαισιώθηκε από την πιο εμπνευσμένη στιγμή στη δράση ενός σχήματος (Ομάδα Εδάφους) και που άφησε εποχή στα νεότερα χοροθεατρικά μας πράγματα, το Φεστιβάλ Αθηνών την φέρνει στο θέατρο της οδού Πειραιώς.

Η υδάτινη Μήδεια ταξίδεψε, αγαπήθηκε, μάγεψε με τη δύναμη των εικόνων, την ευρηματικότητα στην αφήγηση του μύθου, το ιδιοφυές συνταίριασμα της στυλιζαρισμένης κίνησης ενός βωβού θιάσου με το δραματικό στοιχείο που αποπνέουν οι όπερες του Μπελλίνι. Γνώρισε αποθεωτική υποδοχή από την παγκόσμια κριτική και μοναδική αντοχή στο πέρασμα του χρόνου.

Σήμερα ο Παπαϊωάννου κοιτάζει από την αρχή την ιστορική και δοκιμασμένη αυτή δουλειά, με μία πιο έμπειρη και σύγχρονη ματιά, κάνοντας μία απόπειρα να μας μεταγγίσει το απόσταγμα της «ευτυχισμένης εκείνης στιγμής», ξαναδουλεύοντας την παράσταση με ένα ολοκαίνουργο καστ.

Οι παραστάσεις που θα δοθούν από την 1η έως και τις 5 Ιουνίου είναι παραγγελία του Υπουργείου Πολιτισμού για το Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα, σε συμπαραγωγή των Φεστιβάλ Αθηνών, Ελληνική Θεαμάτων & ΔΥΟ.

Οι συντελεστές της παράστασης: Σύλληψη, σκηνοθεσία , χορογραφία: Δημήτρης Παπαϊωάννου, σκηνικά: Νίκος Αλεξίου, φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, σχεδιασμός και σύνθεση ήχων: Coti K., μουσική: κολλάζ από όπερες του Vincenzo Bellini, art direction, κοστούμια: Δημήτρης Παπαϊωάννου, Θάνος Παπαστεργίου, γλυπτική: Νεκτάριος Διονυσάτος.

Διανομή: Μήδεια: Ευαγγελία Ράντου, Ιάσων: Γιάννης Νικολαΐδης, Σκύλος: Αρης Σερβετάλης, Γλαύκη: Κατερίνα Λιόντου, Ήλιος: Φοίβος Παπαδόπουλος, Αργοναύτες: Νίκος Δραγώνας, Μιχάλης Ελπιδοφόρου, Νίκος Καλογεράκης, Τάσος Καραχάλιος, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Φοίβος-Θωμάς Κυριάκου, Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Βαγγέλης Τελώνης, Συμεών Τσακίρης , Altin Huta.

Info
Μήδεια, Δημήτρη Παπαϊωάννου
Από 1η έως 5 Ιουνίου, στις 21.00
Πειραιώς 260, Χώρος Η
Εισιτήρια: 30 ευρώ, 20 ευρώ (Μειωμένο), 15 ευρώ (Φοιτητικό κ.α.)
Κρατήσεις εισιτηρίων:
http://buy.tickethour.com/festivalww/showProductList.html?idEvent=20
Links: www.dimitrispapaioannou.com

Σχετικές ειδήσεις
Η Κατερίνα επιστρέφει για 3η χρονιά στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
27.10.2016 15:31
Η παράσταση του Γιώργου Νανούρη που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς, μετά και τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη όπου την παρακολούθησαν περισσότεροι από 8.000 θεατές μέσα σε τρεις 3 εβδομάδες, επιστρέφει στην Αθήνα για 3η χρονιά, από τις 5 Δεκεμβρίου και μόνο για 12 παραστάσεις.
Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους, της Μαριλένας Παπαϊωάννου στο θέατρο Άβατον
14.10.2016 17:11
Το έργο «Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους» της Μαριλένας Παπαϊωάννου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου, μετά την πρώτη επιτυχημένη παρουσίασή του στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, ανεβαίνει στο θέατρο Άβατον από την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016.
Αριστοφανιάδα, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης: παραστάσεις Σεπτεμβρίου
02.09.2016 14:19
Η «Αριστοφανιάδα», καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, μετά τη μεγαλειώδη πρεμιέρα που έκανε στο Ηρώδειο (4.500 θεατές) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και τις διθυραμβικές κριτικές θεατών και δημοσιογράφων, συνεχίζει τις παραστάσεις της σε Αρχαία Θέατρα και μεγάλα φεστιβάλ της περιφέρειας. Από 29/8 έως 18/9 θα παρουσιαστεί σε όλα τα Φεστιβάλ των Δήμων της Αττικής.
Και μετά, και μετά; στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες
21.01.2016 14:45
Η πιο ανατρεπτική, μυστηριώδης κωμωδία «Και μετά, και μετά;» έρχεται στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 και για 10 μόνο παραστάσεις.
Παιδιά ενός κατώτερου θεού του Μαρκ Μέντοφ στο Θέατρο Βεάκη
11.12.2015 14:00
Ο Γιάννης Βούρος επιστρέφει, δεκαπέντε χρόνια μετά την τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία που σημείωσε με τα «Παιδιά ενός κατώτερου θεού» στο θέατρο Βεάκη από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 και μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.