Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Γιώργος Μαραζιώτης: Θεωρώ πως ωριμάζουμε με τη Θρησκεία

Γιώργος Μαραζιώτης: Θεωρώ πως ωριμάζουμε με τη Θρησκεία
Αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται στο Beton 7 στο Βοτανικό η έκθεση του Γιώργου Μαραζιώτη, «O, LORD». Έχοντας σαν βάση στοιχεία της Βυζαντινής αγιογραφίας και της

Αναγεννησιακής ζωγραφικής, ο καλλιτέχνης, τα συνδυάζει με το δικό του προσωπικό σκοτεινό ύφος που πολλές φορές συνορεύει με το comic. Ο Γιώργος Μαραζιώτης εξηγεί την τέχνη του και την τεχνική του στο CultureNow.gr…


 

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

 


CultureNow.gr: Από τις 14 Απριλίου παρουσιάζετε στo Beton7 την ατομική σας έκθεση με τίτλο “O, LORD!” Πείτε μας λίγα λόγια για τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση. Ποιά η θεματική τους και πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας τους;

Γιώργος Μαραζιώτης: Η έκθεση αποτελείται από πίνακες που αναπαριστούν πορτραίτα Αγίων αλλά και παραστάσεις από τα πάθη του Χριστού. Είναι όλα δουλεμένα σε χαρτόνια και μεγάλου μεγέθους καμβάδες ενώ σαν υλικά χρησιμοποίησα μελάνια, ακρυλικά  μαρκαδόρους και μολύβια.

Συνδυάζω στοιχεία Βυζαντινής αγιογραφίας (όπως τις δυο διαστάσεις ή τη πραότητα και γαλήνη των προσώπων), στοιχεία επίσης αναγεννησιακής ζωγραφικής και ένα προσωπικό- σκοτεινό- στυλ που συνορεύει πολλές φορές με τα comics (έχω σπουδάσει εικονογράφηση και για πολλά χρόνια δημιουργούσα comics).


Θεματικά, «μπλέκω» τους βίους των Αγίων με προσωπικά βιώματα και το αποτέλεσμα θεωρώ πως προκαλεί - θετικά- την παραδοσιακή οπτική μας στη θρησκευτική τέχνη. Τέλος, την όλη έκθεση δουλεύω ένα χρόνο περίπου (μάλιστα κάποια από τα έργα παρουσιάστηκαν τον περασμένο Οκτώβρη στο Λονδίνο) και προέκυψε νομίζω από συνδυασμό πραγμάτων, εμπειριών, εικόνων και συναισθημάτων… και φυσικά από την πρόθεση για εξερεύνηση ενός τέτοιου σπουδαίου και δύσκολου συνάμα, πεδίου.

 

 

 

Cul.N.:  «O, LORD!» Ο τίτλος της έκθεσης πώς προέκυψε και για ποιους λόγους τον επιλέξατε;

Γ.Μ.: Γιατί θεωρώ πως αντικρίζοντας τα έργα, η έκπληξη είναι αυτό που κυριαρχεί (είτε θετική είτε αρνητική φυσικά) και επειδή τέλος, έχει και ένα «παιχνιδιάρικο» χαρακτήρα. 

 

 

 

Cul.N.: Χρησιμοποιείτε μελάνια, ακρυλικά, μαρκαδόρους και μολύβια. Η ποικιλία αυτή των μέσων ποιες ελευθερίες σας προσφέρει;


Γ.Μ.: Μου αρέσει πολύ η ποιότητα του μελανιού και η υφή του ακρυλικού πάνω στον καμβά αλλά και στα χαρτόνια που δουλεύω. Επίσης, πιστεύω πως επειδή το ακρυλικό στεγνώνει γρήγορα, δουλεύοντάς το (γρήγορα) βγάζω την ενέργειά μου, ακόμα και τη σωματική.

 

 

 

Cul.N.: Ποιά στοιχεία σας γοητεύουν στην Αγιογραφία, ποιά στη ζωγραφική και ποιά στο συνδυασμό των δύο τεχνών;


Γ.Μ.: Στην Αγιογραφία με γοητεύει η γαλήνη και η πραότητα των προσώπων. Ο συνδυασμός των χρωμάτων (αυτό το χρυσό των στεφάνων δημιουργεί μια «ολότητα» σχεδόν μαγική) και φυσικά η επίτευξη της συνολικής συγκίνησης μέσω της ακινησίας / 2 διαστάσεων. Στη ζωγραφική... και τι δεν μ’ αρέσει... Είναι τόσο ευρύ το πεδίο... άντως δεν τα ξεχωρίζω ακριβώς μια και πιστεύω πως το ένα δίνει και παίρνει από το άλλο και αντίστροφα.

 

 

 

Cul.N.: Για ποιους λόγους η θρησκεία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για ένα νέο καλλιτέχνη όπως εσείς; Υπάρχει κάποιο έργο εμπνευσμένο από τη θρησκεία που να σας γοήτευσε και να αποτέλεσε επιρροή για εσάς;

Γ.Μ.: Θεωρώ πως μεγαλώνουμε / ωριμάζουμε με τη Θρησκεία και κατά ένα μεγάλο βαθμό - άσχετα με το αν πιστεύουμε ή όχι - μας διαμορφώνει. Ακόμα και φιλοσοφικά αν το δούμε. Η ασχολία μου ζωγραφικά με αυτό βγήκε αρκετά αβίαστα και θεωρώ πως είναι μια μορφή εξερεύνησης (του μέσα μου πρωτίστως).


Ένα έργο που το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι «Ο Μυστικός Δείπνος» και μάλιστα προσπάθησα να δώσω (και) τη δική μου εκδοχή η οποία παρουσιάζεται στην έκθεση. Φυσικά, δεν προσπάθησα να κάνω πάλι ένα ίδιο έργο (άλλωστε έχουν ασχοληθεί με αυτό ιδιοφυείς καλλιτέχνες όπως ο DaVinci ή ο Warhol) αλλά προσπάθησα να «πειράξω» χρονικά τη στιγμή που αποτυπώνει το έργο.


 

 

Cul.N.: Αυτή την εποχή, δουλεύετε πάνω σε κάποιο άλλο concept; Τα όνειρά σας για το μέλλον;

Γ.Μ.: Συνεχίζω τη ζωγραφική και ετοιμάζω και κάποιες εγκαταστάσεις (μεγάλου μεγέθους, θρησκευτικού πάλι χαρακτήρα) για μια πιθανή μελλοντική έκθεση.

 

 

Διαβάστε επίσης: http://www.culturenow.gr/other/O,_Lord!_Έκθεση_στο_Beton7_.html

Σχετικές ειδήσεις
Θέμελης Γλυνάτσης: Ο δικός μου Ζάντμαν είναι το σκοτάδι
21.02.2017 12:37
Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης, με σπουδές Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Θεάτρου στην Αγγλία και διδακτορική διατριβή πάνω στο «θέατρο της σκληρότητας» του Antonin Artaud, είναι ένας αξιόλογος καλλιτέχνης της νεότερης γενιάς, σταθερά ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος. Με αφορμή την παράσταση «Enter Sandman» που παρουσιάζεται στο Skrow Theater μας μίλησε, τόσο για τον κόσμο που πλάθει ο Χόφμαν και την σκηνική γλώσσα της παράστασης όσο για το τραγούδι που σημάδεψε την εφηβική του ηλικία και για τον δικό του Ζάντμαν· και είχε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει.
Γιώργος Παπαγεωργίου: Ο Τολστόι βάζει τους ήρωες να αναμετρηθούν με τα σκοτάδια τους
06.02.2017 15:01
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι ένας δραστήριος και ανήσυχος ηθοποιός, κάτι που έγινε αντιληπτό από τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες, μιας και έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου. Όμως, δεν περιορίζεται σε αυτά, μιας και με την γνωστή μπάντα του, τους «Polkar», κάνουν συχνά εμφανίσεις σε μαγαζιά εντός και εκτός Αθηνών.
Άκις Βλουτής: Όταν παίζω, με ενδιαφέρει να υπερβαίνω τα προσωπικά όρια
13.12.2016 12:37
Ο Άκις Βλουτής το 2007 εκπλήρωσε ένα μεγάλο προσωπικό του όραμα: δημιούργησε την Εταιρεία Θεάτρου «Συν-Επί», που σχεδόν ένα χρόνο αργότερα εγκαταστάθηκε σε μία όμορφη θεατρική στέγη, το «Από Μηχανής» επί της οδού Ακαδήμου στον Κεραμεικό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, το θέατρο παρουσίασε πολλές παραστάσεις, κλασικού και εναλλακτικού ρεπερτορίου, καθώς και φιλοξένησε πλήθος σημαντικών καλλιτεχνών.
Περικλής Μουστάκης: Η Παλαιά Διαθήκη ενέχει σπερματικά την όλη κατάσταση του ανθρώπου
23.09.2016 15:40
Τα «Οστέα Ξηρά Σφόδρα», μια ιδιαίτερη παράσταση που στήθηκε με αφορμή ένα όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, παρουσιάζεται και πάλι στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Περικλή Μουστάκη. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο σημαντικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, μας μιλά για την διαδικασία σύνθεσης της παράστασης και τις ενδιαφέρουσες προεκτάσεις της και τους σχολιασμούς που αφορούν την εποχή μας.
Τα «Top Girls» του Φεστιβάλ Αθηνών μας συστήνονται
15.07.2016 16:10
Το θεατρικό έργο «Top Girls» της Caryl Churchill, που γράφτηκε το 1982, παρουσιάζεται φέτος στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Αλέξη Ρίγλη, στις 23 & 24 Ιουλίου.