Ο Wong Kar-wai -γεννημένος το 1958- είναι ένας διεθνούς φήμης σκηνοθέτης από το Χονγκ Κονγκ. Οι ταινίες του χαρακτηρίζονται από μη γραμμική αφήγηση, ατμοσφαιρική μουσική και έντονα, ζωντανά χρώματα που μαγνητίζουν ρυθμικά το μάτι του θεατή.

Ξεκίνησε την καριέρα του σαν σεναριογράφος για σαπουνόπερες πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του δραματική ταινία γύρω από το έγκλημα, As Tears Go By, το 1988.

Παρά την μερική επιτυχία της ταινίας, ο σκηνοθέτης στράφηκε από τη δημοφιλή τάση για περιπέτεια και δράση, σε ένα πολύ προσωπικό στυλ αφήγησης. Η πρώτη ταινία που υιοθετεί το συγκεκριμένο στυλ είναι το Days of Being Wild (1990), το οποίο παρά τις καλές κριτικές που έλαβε, δεν κατάφερε να αποκτήσει την ίδια προσοχή από το κινηματογραφικό κοινό της χώρας.

Η επόμενη ταινία του, Ashes of Time (1994), συνέχισε να προκαλεί αμφίρροπες αντιδράσεις με τη μίξη των στυλ και των κινηματογραφικών ειδών, αφού επρόκειτο για μία δυστοπική εκδοχή μιας ταινίας πολεμικών τεχνών (wuxia film).

Η επιτυχία ήρθε με το Chungking Express (1994), το οποίο γυρίστηκε σαν φοιτητική ταινία σε διάστημα μόλις έξι εβδομάδων και βραβεύθηκε διπλά στο Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ. Ο έρωτας σε κάθε ακραία του έκφανση και η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου είναι μερικά από τα θέματα που επανέρχονται συχνά στα φιλμ του σκηνοθέτη.

Χωρίς σταματημό, ο Wong δημιούργησε την επόμενη ταινία του ως μια άτυπη συνέχεια της προηγούμενης με το Fallen Angels (1995) να ακολουθεί και πάλι τις παράλληλες ζωές αλλοτριωμένων ανθρώπων στο σύγχρονο Χονγκ Κονγκ.

Μετέπειτα, με το Happy Together (1997), η φήμη του εδραιώθηκε πέρα από τα όρια της εγχώριας κινηματογραφικής αγοράς, αφού βραβεύθηκε ως καλύτερος σκηνοθέτης στο Φεστιβάλ των Καννών. Στυλιστικοί πειραματισμοί και πρωτοποριακές αφηγηματικές δομές υφαίνουν την ιστορία ενός ζευγαριού από το Χονγκ Κονγκ στο Μπουένος Άιρες, όταν ο έρωτας καταστρέφεται και προσπαθεί μάταια να ανασυνταχθεί.

Ακόμα μια ταινία σταθμός υπήρξε το In the Mood for Love (2000), μέσα από την οποία η καταπιεσμένη επιθυμία μεταφράζεται σε καταιγιστικά χρώματα, ενώ διασχίζουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές την πόλη του Χονγκ Κονγκ του 1960.

Το 2046 (2004), αποτελεί μια ελαφρά συνδεδεμένη συνέχεια του χαρακτήρα που πρωταγωνιστεί στο In the Mood for Love, με την σαν όνειρο, συγκεχυμένη ιστορία ενός άντρα που διυλίζει το παρελθόν του, ενώ προσπαθεί να σχεδιάσει ένα ακαθόριστο μέλλον.

Η ταινία Eros and My Blueberry Nights (2007), γυρίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωταγωνίστρια την Norah Jones. Η μοναδική ματιά του Wong μεταφέρει την αίσθηση της μοναξιάς στις μεγαλουπόλεις της Αμερικής, αλλά η ταινία δε θεωρήθηκε από τις πιο επιτυχημένες του προσπάθειες.

Τέλος, η 10η και τελευταία -προς το παρόν- ταινία του Wong, The Grandmaster (2013), αποτελεί μία βιογραφία του διάσημου δασκάλου πολεμικών τεχνών -που δίδαξε και τον Bruce Lee- Ip Man.