Τον Φίλιπ Πούλμαν τον γνωρίσαμε από την περίφημη «Τριλογία του Κόσμου», πάντα με τη μεταφραστική εγγύηση της Κώστιας Κοντολέων. Στο νέο βιβλίο που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός, «Το βιβλίο της σκόνης», στην εξαιρετική, επίσης δική της μετάφραση, ο Πούλμαν τοποθετεί την αρχή της ιστορίας του δώδεκα χρόνια πριν από το «Αστέρι του Βορρά». Η Λύρα μόλις έχει γεννηθεί και ο Μάλκομ θα γίνει ο προστάτης της, καθώς εκείνη απειλείται από σκοτεινές δυνάμεις.

Μια μεγάλη πλημμύρα θα καθορίσει και τη δομή του βιβλίου αλλά και την εξέλιξη της ιστορίας. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο Πούλμαν θα αφηγηθεί ό,τι γίνεται πριν από αυτή ενώ το δεύτερο θα εξελιχθεί με καταιγιστικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της πλημμύρας. Η βάρκα του Μάλκομ θα είναι το καθοριστικό όχημα που θα οδηγήσει στην κλιμάκωση της πλοκής, με τον ίδιο γοητευτικό τρόπο με τον οποίο ο Πούλμαν καταφέρνει πάντα να συνενώσει τον μύθο με την πραγματικότητα, να συγκεράσει τους συμβολισμούς με την ερμηνεία τους και να αναδείξει ξανά το παράλληλο σύμπαν του στο οποίο ζουν και κινούνται οι ήρωές του.

Από τη μια κατάσκοποι λειτουργούν συνωμοτικά και από την άλλη μια ομάδα επιστημόνων και πολιτικών έχουν ταχθεί στην παρεμπόδιση του Διευθυντηρίου, του κέντρου της θρησκευτικής εξουσίας. Για μια ακόμη φορά επιστήμη και θρησκεία δίνουν τη μάχη τους στην Οξφόρδη. Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η μητέρα της Λύρας, η κ Κάλτερ, έχοντας κληρονομήσει τις δυνάμεις της Ιεράς Εξέτασης τρομοκρατεί τον κόσμο και αναδεικνύεται υπέρμαχος του Διευθυντηρίου και των θρησκευτικών του παρεμβάσεων και ο Μάλκομ θα δεχτεί το μήνυμα της Σκόνης, το οποίο θα καθορίσει τη στάση του.

Μια διαμάχη αντιθέσεων αρχίζει με τον Μάλκομ να εισέρχεται στην πλευρά της επιστήμης. Η επιστήμονας Χάνα Ρελφ θα τον εισάγει στη φυσική και ο Πούλμαν θα στήσει έτσι ένα σκηνικό στο οποίο, τα φιλοσοφικά ζητήματα, οι θεολογικές αντιλήψεις και η φαντασία θα συνυφάνουν έναν κόσμο στον οποίο τόσο οι ήρωες όσο και οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου θα προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα.

Το δίπολο Λύρας και Μάλκομ και όλα όσα αντιπροσωπεύει θα εμπλακεί σε μια ιστορία στην οποία ο χωροχρόνος της αφήγησης είναι ασαφής και η ψευδαίσθηση που δημιουργείται δημιουργεί ταυτόχρονα μια ατμόσφαιρα βαθιά ελκυστική για τον αναγνώστη. Οι βιβλικοί παραλληλισμοί αρκετοί με μεγαλύτερο εκείνο του Κατακλυσμού του Νώε και ο Πούλμαν θα βρει την ευκαιρία να ασκήσει την κριτική του σε θέματα θεολογίας, φιλοσοφίας, φυσικής.

Το καλό στην αιώνια διαμάχη του με το κακό, η ανάγκη να υπερβεί κανείς τον εαυτό του για να προστατέψει το αντικείμενο της αγάπης του. Η αγάπη ως όχημα προσωπικής αυτοσυνείδησης και τελείωσης είναι μερικά ακόμα στοιχεία αυτού του βιβλίου.

Είκοσι χρόνια μετά την Τριλογία του ο Πούλμαν δοκιμάζει τον αναγνώστη του σε μια cross over ιστορία, ένα βιβλίο, το οποίο μπορεί να διαβαστεί τόσο από ενήλικες όσο και από έφηβους αναγνώστες, με μόνη προϋπόθεση να αγαπούν την περιπέτεια.