Επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης». Πρόκειται για την μυθιστορηματική βιογραφίας του λαϊκού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη, παράλληλα όμως γίνεται η παρουσίαση της ιστορίας μιας πόλης, της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα μιας ολόκληρης εποχής.

Το «ουζερί Τσιτσάνης» είναι στο κέντρο όλων των πολιτικών και πολιτισμικών εξελίξεων. Ο Τσιτσάνης έρχεται στη Θεσσαλονίκη το 1942. Η γερμανική κατοχή είναι γεγονός κι εκείνος μαζί με τον κουνιάδο του Αντρέα Σαμαρά βρίσκουν ένα χώρο στην οδό Πάυλου Μελά και ανοίγουν ένα ουζερί στο κέντρο της πόλης, ένα ουζερί που θα γίνει το προσωπικό τους καταφύγιο και μαζί ένας τόπος παρατήρησης των γεγονότων που μαστίζουν τα δύσκολα χρόνια που μεσολαβούν από το 1942-1946.

Η αντίσταση μέσα στα χρόνια της κατοχής, η φτώχεια, η πείνα, η εξόντωση του εβραίικού στοιχείου, η λυσσαλέα φρίκη ενός παράλογου πολέμου που βυθίζει την πόλη μέσα στον πόνο και η αποδόμηση μιας ολόκληρης εποχής, το τρένο που ξεκινά για το Άουσβιτς είναι στοιχεία που συναντά κανείς μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού. Και στον αντίποδα όλων μια «Συννεφιασμένη Κυριακή», το τραγούδι, η λαϊκή δημιουργία, το πάθος για ζωή και η δίψα για μια δυναμική εκφραστική συνείδηση γίνονται οι παράμετροι πάνω στους οποίους δομείται η ζωή μέσα στο Ουζερί Τσιτσάνης.

Ο Τσίλας, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, είναι μόνο η αφορμή για τον Σκαμπαρδώνη που αρέσκεται να φωτίσει μια πλευρά της ζωής του Τσιτσάνη που δεν είχε διερευνηθεί. Αυτό που γίνεται αυτοσκοπός του όμως είναι η ανασύσταση μιας ολόκληρης εποχής, μιας ματωμένης εποχής. Έτσι μετά από μια μακρόχρονη ιστορική έρευνα, με συλλεγμένα στοιχεία από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και από μαρτυρίες υπογράφει ένα μυθιστόρημα που συγκινεί τον αναγνώστη και ταυτόχρονα παρουσιάζει την πορεία αυτού του μεγάλου δημιουργού.

Ο Τσιτσάνης ζει απέναντι ακριβώς από το ουζερί για να μπορεί να βρίσκεται εκεί ανά πάσα στιγμή.  Και το ουζερί γίνεται το μέρος εκείνο που μπορεί ενώ βρίσκεται μέσα στις φλόγες και τη δίνη του πολέμου να παράγει λαϊκό πολιτισμό. Με πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία, ο συγγραφέας, όπως ο ίδιος αναφέρει, δημιουργεί μια ιστορία γοητευτική γύρω από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και καταφέρνει να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον όλων μας, με συνέπεια, σεβασμό και γλαφυρότητα, για όλα όσα όρισαν εκείνη την εποχή.

Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο “Ουζερί Τστσάνης” του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, εδώ.