Μια νύχτα, θα αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, εκεί που ούτε καν το περιμένανε. Η Κέιτ, κόρη γνωστού επιχειρηματία, θα βρεθεί κάποιο ξημέρωμα μαζί με τον Γκας, πρώην υπάλληλο του πατέρα της, στις αποθήκες του εργοστασίου του και τότε, θα συμβεί αυτό που κανείς δεν περίμενε. Μια έκρηξη θα κάψει ολοσχερώς το εργοστάσιο, η Κέιτ θα καταφέρει με το ζόρι να βγει ζωντανή από τις φλόγες καταλήγοντας ωστόσο στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση, ενώ ο Γκας δεν θα τα καταφέρει και θα χάσει τη ζωή του. Η αδερφή της Κέιτ, Χάνα, συγκλονισμένη απ’ όλα όσα συνέβησαν προσπαθεί να ανακαλύψει τι έχει συμβεί αλλά και ποιος ευθύνεται για την έκρηξη στο εργοστάσιο. Ήταν άραγε ατύχημα, ή μια επιτυχημένη απόπειρα εμπρησμού από την οποία φαίνεται πως περισσότεροι από ένας, είχαν κίνητρο να οδηγηθούν σε αυτήν; Τι μυστικά κρύβει το παλιό εργοστάσιο και τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις στάχτες; Άραγε, η αλήθεια θα λάμψει ή θα χαθεί κάτω από σωρούς και χαλάσματα;

Η Mary Higgins-Clark, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νέα Agatha Kristy. Γεννημένη το 1929 στη Νέα Υόρκη, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της συγγράφοντας, έχοντας στο βιογραφικό της αυτή τη στιγμή περισσότερους από 50 τίτλους μυθιστορημάτων, έχοντας πουλήσει μόνο στις Η.Π.Α. περισσότερα από 80 εκατομμύρια αντίτυπα και φέροντας τον τίτλο της βασίλισσας του σασπένς. Προσωπικά, μέχρι σήμερα, δεν είχε τύχει να διαβάσω κάποιο βιβλίο της αλλά μετά την ανάγνωση της “Ένοχης Νύχτας”, είναι βέβαιο πως θα αναζητήσω κι άλλα της έργα και μάλιστα, στο πολύ κοντινό μέλλον, αφού είχα αρκετό καιρό να διαβάζω, στο είδος, κάποιο μυθιστόρημα αυτής της μορφής και αυτού του ύφους που να μου αρέσει τόσο πολύ. Γιατί η “Ένοχη Νύχτα” είναι ένα εκατό της εκατό αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου που όμως, δεν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει περίπλοκα κόλπα προκειμένου να κάνει την πλοκή πιο γοητευτική και μυστηριώδη. Η συγγραφέας, μέσα από μια ολότελα δική της, απλοϊκή πολυπλοκότητα, πετυχαίνει το να μας καθηλώσει, χωρίς καν να προσπαθήσει να μας εντυπωσιάσει.

Θεωρητικά, η ιστορία, ξεκινάει έχοντας έναν κεντρικό πυρήνα, αυτόν της έκρηξης που προκάλεσε την πυρκαγιά στο εργοστάσιο και τελικά, στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου, έχοντας αφήσει έναν άλλο να χαροπαλεύει. Όμως, όσο τα γεγονότα τρέχουν και η ίδια η ιστορία εξελίσσεται, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο και τελικά ανακαλύπτουμε, κεφάλαιο το κεφάλαιο, πως οι μοίρες των ανθρώπων που εμφανίζονται τυχαία ή όχι στο βιβλίο αυτό, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τρόπους που όχι μόνο εμείς, αλλά ούτε καν οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν. Το παλιό εργοστάσιο, κρύβει πάρα πολλά μυστικά και όπως γίνεται στο ντόμινο, έτσι συμβαίνει και με την αλήθεια. Όταν ένα τείχος ενός ψεύδους πέσει, σταδιακά θα αρχίσουν να καταρρέουν και τα υπόλοιπα τείχη γύρω από αυτό και τότε, δεν θα έχει μείνει απολύτως τίποτα για να συγκαλύψει το ψέμα και η αλήθεια θα λάμψει. Και όμως, εκεί που πιστεύεις πως δεν έχεις κάτι περισσότερο να ανακαλύψεις, εκεί έρχεται ακόμα μία ανατροπή και φέρνει τα πάνω κάτω σε ένα ήδη ταραγμένο σκηνικό που συνεχώς αλλάζει κι εξελίσσεται.

Η Higgins, μέσα από μικρά, ευέλικτα κεφάλαια, η αφήγηση των οποίων εναλλάσσεται ανάμεσα σε κάθε εμπλεκόμενο στην ιστορία αυτή, ή στις παράπλευρες υποϊστορίες που προκύπτουν στην πορεία, βοηθάει τα γεγονότα να κινούνται με γρήγορους, μη κουραστικούς ρυθμούς, εντείνοντας την αγωνία, την ένταση και το σασπένς, όσο πιο βαθιά εισχωρούμε στα σκοτεινά μονοπάτια που οδηγεί η “Ένοχη Νύχτα”. Με αριστοτεχνικό τρόπο, τα μικρά και μεγάλα στοιχεία που συνθέτουν την αλήθεια που μπορεί να έχει μείνει θαμμένη ακόμα και για χρόνια ολόκληρα, βγαίνουν στο φως και φτάνουν σε μας αργά αλλά σταθερά, μετρημένα και μελετημένα έτσι ώστε να κάνει τον κάθε αναγνώστη να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του παρά μονάχα όταν φτάσει στην τελευταία του σελίδα. Χαίρομαι πάρα πολύ που γνώρισα μια τόσο ευφυή και με σύγχρονη γραφή συγγραφέα, παρά την μεγάλη της ηλικία, και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που οι εκδόσεις Μεταίχμιο την έφεραν στην Ελλάδα και σύντομα αναμένουμε κι άλλο βιβλίο με την υπογραφή της.

Το βιβλίο της Mary Higgins-Clark, Ένοχη νύχτα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο, εδώ.