Ο καθένας από εμάς φαντάζεται πως μετά το τέλος της ζωής του τον περιμένει κάτι διαφορετικό. Άλλοι πιστεύουν πως δεν υπάρχει απολύτως τίποτα και πως ό,τι ζήσαμε-ζήσαμε.

Οι πιο ρομαντικοί ονειρεύονται τον Παράδεισο, με καταπράσινα λιβάδια, λουλούδια και αγγέλους να παίζουν χαλαρωτικές μελωδίες με τις άρπες τους. Οι απαισιόδοξοι σκέφτονται πως αυτό που μας αξίζει είναι η Κόλαση και πως θα καιγόμαστε στα καζάνια της στον αιώνα τον άπαντα, επειδή δεν ήμασταν αρκετά καλοί όσο ζούσαμε στη Γη. Άλλοι πάλι θέλουν να πιστεύουν πως συνεχίζουμε να υπάρχουμε ως φαντάσματα που κατασκοπεύουν τις ζωές των άλλων, κάποιοι άλλοι πως μετεμψυχωνόμαστε και χίλιες δυο ακόμα θεωρίες που θα μας έπαιρνε μέρες να αναπτύξουμε. Πάντως, όποια θεωρία κι άποψη κι αν ασπάζεστε, ξεχάστε την.

Ο Ιάσονας, ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, βρίσκεται να κάνει αναγκαστικές διακοπές στην Κόλαση. Κι εκεί που περίμενε να συναντήσει κάτι που θα του θύμιζε έστω και λίγο αυτά που τον δίδαξε η εκκλησία όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στην Γη, έρχεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση πολύ διαφορετική. Γιατί ο Ιάσονας, δεν θα οδηγηθεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα πάρουν άλλοι για εκείνον, αλλά ο ίδιος θα είναι που θα επιλέξει το που τελικά θα πάει. Θα είναι ο Παράδεισος ο τελικός του προορισμός; Η Κόλαση; Ή μήπως θα προτιμήσει να επιστρέψει στη Γη και να ζήσει μια δεύτερη ζωή; Αν νομίζετε πως η επιλογή αυτή είναι απλά και εύκολη, πλανάστε πλάνην οικτρά και διαβάζοντας το “Διακοπές στην Κόλαση” θα το ανακαλύψετε και μόνοι σας.

Στην πρώτη του αυτή νουβέλα, ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Φίλιππος Γαλιάσος, μας προσφέρει ένα εξαιρετικό και πολλά υποσχόμενη δείγμα της δουλειάς του. Μια ιστορία ανορθόδοξη, ανατρεπτική, με έντονες δόσεις σουρεαλισμού -χωρίς ωστόσο αυτές να γίνονται κουραστικές-, με κυνικό χιούμορ και τάση προς τη μαύρη σάτιρα. Όλα αυτά μαζί, συνθέτουν ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό από αυτά που ίσως έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα, ένα βιβλίο που φιλοσοφεί και παράλληλα, “παίζει” κόντρα στις ίδιες του τις ιδέες και τις θεωρίες, δημιουργώντας μια συναισθηματική και νοηματική σύγκρουση που μπορεί να ερμηνευτεί σε πολλαπλά επίπεδα. Καθώς θα διαβάζετε αυτή την ιστορία, θα κληθείτε να απαντήσετε σε πολλά ερωτήματα, όχι μόνο για λογαριασμό του πρωταγωνιστή, αλλά και για τον ίδιο σας τον εαυτό, τοποθετώντας τον σε μια αντίστοιχη θέση, ψάχνοντας μέσα σας την δικιά σας αλήθεια που θα σας οδηγούσε στη δικιά σας λύτρωση.

Το βιβλίο του Φίλιππου Γαλιάσου, Διακοπές στην κόλαση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Momentum.