«Για να αποφύγει την κατάρα που καταστρέφει όλους τους πρώτους γάμους της οικογένειάς της, η Ιζαμπέλ έχει ένα σχέδιο για να παντρευτεί τον άνδρα που αγαπάει: να βρει ένα κορόιδο, να τον γοητεύσει, να τον παντρευτεί και να χωρίσει. Ένα τέλειο σχέδιο αν ο στόχος δεν ήταν ο δαιμόνιος Ζαν – Ιβ Μπερτιέ, συντάκτης ενός τουριστικού οδηγού, τον οποίο θα ακολουθήσει από το Κιλιμάντζαρο ως τη Μόσχα».

 

Από την Ελένη Φιλίππου

 

Η Ιζαμπέλ (Νταϊάν Κρούγκερ) και o Ζαν – Ιβ (Ντάνι Μπουν) συναντιούνται τυχαία και παντρεύονται έπειτα από ένα βαθιάς προμελέτης σχέδιο που αποζητά το στέριωμα του γάμου μεν, αλλά όχι του δικού τους, δε. Η Ιζαμπέλ συγκατοικεί με τον ωραίο συνάδελφό της εδώ και δέκα χρόνια. Ο φόβος για την οικογενειακή κατάρα που θέλει όλους τους πρώτους γάμους να διαλύονται την έχει αποτρέψει από κάθε επιθυμία επισημοποίησης της σχέσης της. Μέχρι που νιώθει το βιολογικό ρολόι της να σημάνει την ανάγκη της μητρότητας. Παιδί όμως εκτός γάμου δεν πρόκειται να δει από τον αγαπημένο της, καθώς προέρχεται από μια οικογένεια όπου η ευλογία του Θεού είναι αυτή που θέτει σε εφαρμογή τέτοιου είδους αποφάσεις. Υπό την πίεση της πρότασης «πρώτα γάμος, μετά παιδί» και τον τρόμο της κατάρας, η Ιζαμπέλ καταστρώνει ένα σχέδιο για να ξεγελάσει την μοίρα της: Θα βρει ένα αφελές και ανυποψίαστο αρσενικό, θα τον παντρευτεί και θα τον χωρίσει. Ύστερα, έχοντας ξεμπερδέψει με τα της κατάρας, θα παντρευτεί επιτέλους τον άντρα που αγαπάει και… voilà! Όλα καλά. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια για εκείνη, τα οποία η Ιζαμπέλ θα μάθει πολύ αργότερα…

 

Ρομαντική, κωμική, ταξιδιάρικη και περιπετειώδης η διάθεση του Σομέιγ για να δείξει την γυναικεία διαβολική υπεροχή όταν πρόκειται για εκτέλεση σχεδίων μείζονος σημασίας (βλ. μητρότητα) και την αγαθή αρσενική φύση όταν συναντάει στο διάβα της το απόλυτο θηλυκό. Η Κρούγκερ δεν τα καταφέρνει να βγάλει από μέσα της την κωμική πλευρά που ο ρόλος ζητάει και ούτε να «δέσει» δίπλα στον Μπουν, ο οποίος κλέβει μακράν την παράσταση σε ένα σενάριο όμως που αφήνει μαύρες τρύπες, και που δυστυχώς ρουφάνε μέσα τους ολόκληρο το σχέδιο του Σομέιγ.

 

ΓΑΜΟΣ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ

Σκηνοθεσία: Πασκάλ Σομέιγ

Σενάριο: Λοράν Ζαϊτούν, Γιαν Ζενού

Πρωταγωνιστούν: Νταϊάν Κρούγκερ, Ντάνι Μπουν, Alice Pol

Διάρκεια: 104΄

Διανομή: Feelgood Entertainment