Ήρθε το καλοκαίρι. Η ζέστη, η έλλειψη διακοπών, η κίνηση, η θέαση του άσπρου ακόμα δέρματος μας , κάνουν την πόλη να μοιάζει αφόρητη. Και πάνω στην απελπισία που μας διακατέχει, ανοίγουν τα θερινά σινεμά. Ναι μιλάμε, για τα ανοιχτά σινεμά – λίγο ουρανός, λίγο αστέρια, λίγο οθόνη και λίγο υπότιτλοι – με τις παλιές και νέες ταινίες που βρίσκονται σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και «ξεριζώνουν» την αστική μας μιζέρια.

Στις γειτονιές πλέον ακούγονται φωνές, γέλια, κλάματα και μυρίζει φρεσκοψημένο ποπ κόρν. Όλοι οι δρόμοι της Αθήνας που φιλοξενούν την κινηματογραφική μας απόδραση, μετά την δύση του ήλιου, κατακλύζονται από ερωτευμένα ζευγάρια , παρέες και πολλά «πρώτα ραντεβού» με εισιτήρια στα χέρια τους και τεράστια χαμόγελα!

Να μιλήσουμε λίγο για την ιστορία των θερινών σινεμά;

Η ιστορία των θερινών σινεμά στην Ελλάδα μετράει δεκαετίες! Το 1900 ακόμα , κάποιοι ρομαντικοί πλανόδιοι αποφασίζουν – και γιατί όχι – να φέρουν το σινεμά κάτω από τον ουρανό κρεμώντας ένα άσπρο πανί και στήνοντας λίγες καρέκλες. Δεν θεσπίζεται εισιτήριο για την θέαση των ταινιών, παρά μόνο κάποιο μικρό αντίτιμο για ποτό και φαγητό.

Μέσα σε λίγα χρόνια ο Πειραιάς και η Αθήνα μετρούν εκατοντάδες σινεμά τα οποία αποτελούν την αγαπημένη καλοκαιρινή έξοδο των σινεφίλ – και μη – Αθηναίων. Τα ηνία των πρώτων θερινών σινεμά μέχρι και την δεκαετία του 60’ – 70’ –μεταξύ άλλων -, τα διεκδικεί η Αίγλη στο Ζάππειο, το Θησείον, το ΒΟΞ και η Ριβιέρα στα Εξάρχεια, το Σινέ Paris κάτω από την σκιά της Ακρόπολης και ο Ζέφυρος στα Πετράλωνα!

Αίγλη στο Ζάππειο

Όχι τα θερινά σινεμά δεν είναι ελληνική πρωτοπορία!

Τα θερινά σινεμά, είναι παγκόσμια πρωτοπορία και «κληρονομιά» και δεν τα ανακάλυψαν οι αρχαίοι Έλληνες! Ανοιχτούς χώρους που προβάλουν ταινίες με ηχητικό background το θρόισμα των φύλλων, το κύμα της θάλασσας και τις φωνές της γειτονιάς που προσπαθεί να κοιμηθεί συναντάμε από την Γαλλία μέχρι την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία! Στην λίστα με τα καλύτερα θερινά σινεμά του κόσμου και στα φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα σε αυτά, βρίσκεται η Ισπανία με το Sala Montijuic, το Cine Paris στην Αθήνα, το Soto le Stelle στην Βερόνα , το La Villete στο Παρίσι και άλλα πολλά!

Soto le Stelle στην Βερόνα

Το νέο θερινό σινεμά στην ταράτσα του Αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου Εμπρός !

Φέτος η συνέλευση του Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, η οποία αποτελείται κυρίως από καλλιτέχνες ακτιβιστές αλλά και αλληλέγγυο κόσμο, αποφάσισε να κάνει την ταράτσα του κτηρίου θερινό σινεμά και να χαρίσει απλόχερα σε όλες και όλους μας μαγικές βραδιές κινηματογράφου κάτω από την Ακρόπολη σε ένα χώρο πλήρους αποδοχής της όποιας διαφορετικότητας του καθενός και της καθεμιάς μας και παράλληλα μη ανεκτικότητας σε σεξιστικές , ομοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές!

Οι προτάσεις μας!

Από όλα τα θερινά σινεμά της πόλης, κάποια ξεχώρισαν για εμάς!

Σινε Λιλά

Στα Άνω Πατήσια, μέσα στην ζούγκλα του κέντρου, έρχεται το Σινε Λιλά, ένα από τα πιο ιστορικά θερινά σινεμά των Αθηνών, να αλλάξει το γκρίζο τοπίο της μεγαλούπολη , με αγαπημένες ταινίες, σε έναν όμορφα διαμορφωμένα κήπο με πολλά λουλούδια και πράσινο. Ακόμα, κάθε Τρίτη και Τετάρτη έχει θεσπιστεί εδώ και 5 χρόνια στο Λιλά, η προσφορά των δύο εισιτηρίων στην τιμή του ενός !

Σινε Λιλά | Τηλέφωνο: 2102016849 | Νάξου 115, Αθήνα

ΒΟΞ

Στην πλατεία Εξαρχείων, εδώ και 80 έτη λειτουργεί το θερινό σινεμά ΒΟΞ. Πέραν της ιστορικής του σημασίας στην γειτονιά, αποτελεί ακτίνα πολιτισμού και σημείο συνάντησης, επαναφέροντας μας μνήμες παλαιών και ιδιαίτερα ρομαντικών εποχών. Το σινεμά ΒΟΞ έχει επιλέξει να μείνει στο σημείο παρά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται η περιοχή λόγω της ισχυρής πολιτικής της ταυτότητας. Όπως αναφέρει η ιδιοκτήτρια του, το σινεμά δεν έκλεισε ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κοιτίδες πολιτισμού, που επιμένουν να κρατούν, αξίζουν σίγουρα την στήριξη μας.

ΒΟΞ | Τηλέφωνο : 2103810727 | Θεμιστοκλέους 82 , Αθήνα

Ριβιέρα

Από την οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια , μεταφερόμαστε κάποια στενά μακριά ,στον «καλλιτεχνικό πεζόδρομο της Βαλτετσίου. Τον πανέμορφο αυτό πεζόδρομο κοσμεί η δραματική σχολή πράξη 7, όμορφα καφέ και το ιστορικό θερινό σινεμά Ριβιέρα. Με επιλογές ταινιών του Jean- Luc Godard, Τσάρλς Λότον και άλλων σε ταυτόχρονη μεταμεσονύκτια προβολή στα σινεμά ΒΟΞ και Ριβιέρα, υπόσχεται αξέχαστες νύχτες, γεμάτες ταινίες νέων και παλαιών ρευμάτων, που σίγουρα αξίζει να δούμε κάτω από το πέπλο του ουρανού.

Ριβιέρα | Τηλέφωνο: 2103844827 | Βαλτετσίου 46 , Αθήνα

Θησείον

Κάτω από την σκιά της Ακρόπολης και των αστεριών, ανεβαίνοντας την Διονυσίου Αρεοπαγίτου συναντάμε τον θερινό κινηματογράφο «Θησείον». Πάντα με επιλογές ταινιών που ταιριάζουν στο κλίμα – κέντρο Αθήνα, ζεστή καλοκαιρινή βραδιά , περίπατος και παγωτό- , το Θησείον έρχεται για να δημιουργήσει μια αξέχαστη νύχτα στο κέντρο της πόλης…

Θησείον | Τηλέφωνο: 2103420864 | Αποστόλου Παύλου 7, Αθήνα

Δεξαμενή

Μένοντας στις γειτονιές του Κέντρου, μεταφερόμαστε στο Κολωνάκι και το κινηματογραφικό κόσμημα της περιοχής το cine Δεξαμενή! Σε ένα πολύ όμορφο και πράσινο μέρος, στην πλατεία Δεξαμενής, το θερινό σινεμά της περιοχής με φρέσκιες ταινίες αποτελεί μια πολύ εύστοχη επιλογή ραντεβού και βόλτας. Το σημείο που βρίσκεται το σινεμά, ενδείκνυνται για περίπατο και συζήτηση για την ταινία που μόλις είδαμε.

Δεξαμενή | Τηλέφωνο: 2103623942 | Πλατεία Δεξαμενής, Αθήνα

Σινε ΦΛΕΡΥ

Στα Νότια Προάστια των Αθηνών, στην περιοχή της Καλλιθέας υπάρχει το Σινε ΦΛΕΡΥ, το οποίο αποτελεί στολίδι της περιοχής. Προσφέρει βραδιές με αγαπημένες ταινίες νέων εποχών και αποτελεί επιλογή και σημείο συνάντησης για τους νεότερους πληθυσμούς της περιοχής και οικογενειών και βρίσκεται στην λεωφόρο Θησέως, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της περιοχής.

Σινε ΦΛΕΡΥ | Τηλέφωνο: 2109573912 | Θησέως και Σκίπης, Καλλιθέα

Cine Διονυσία

Πηγή: cineanamnisi.blogspot.com

Στην λεωφόρο Συγγρού, τον ενοχλητικό ήχο των αυτοκινήτων έρχεται να «σπάσει» ο ήχος των ταινιών που επιλέγει το cine Διονυσία! Σε έναν ιδιαίτερα όμορφα διαμορφωμένο χώρο με θέα τον ουρανό και τις φωτισμένες πολυκατοικίες περιμετρικά παρέα με εναλλακτικές ταινίες , ποπ κορν και ποτό από το κυλικείο του σινεμά, χαρίζει όμορφες βραδιές σε όσους επιλέγουν να το επισκεφτούν.

Cine Διονυσία | Τηλέφωνο: 2109515514 | Μυκηνών 2 , Καλλιθέα

Cine Αμαρυλλίς

Στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, κάνει την εμφάνιση του το Cine Αμαρυλλίς. Σε έναν μοντέρνο χώρο με πράσινο και επιλογές ταινιών κυρίως νέων ρευμάτων και εποχών, αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση για νέους, παιδιά, μεγάλους και οικογένειες της περιοχής . Βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου τα καλοκαίρια σφύζει από ζωή και μπορεί να συνδυαστεί με ένα παγωμένο κοκτέιλ και βόλτα.

Cine Αμαρυλλίς | Τηλέφωνο :2106010561 | Αγίου Ιωάννου 2, Αγία Παρασκευή

Η εμφάνιση των Drive in!

Το Drive in Cinema, ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες στην Αμερική, όταν όπως λέγεται έναν νεαρός στο Νιου Τζέρσι θέλησε να εφεύρει κάποιον τρόπο για να διαφημίσει την μάντρα αυτοκινήτων του πατέρα του! Από τότε λοιπόν και μετά, τα drive in cinema καθιερώθηκαν και αγαπήθηκαν σε όλη την Αμερική αλλά και την Ευρώπη με γοργούς ρυθμούς. Ωστόσο η εφεύρεση της τηλεόρασης , ήρθε να «θολώσει» λίγο την κινηματογραφική αυτή προτίμηση…

Φέτος λοιπόν στην Αθήνα, στα πλαίσια των νέων συνθηκών που φέρνει ο Covid 19, έκαναν την εμφάνιση τους τα drive in στο Λυκαβηττό, στο Χαϊδάρι και στη Γλυφάδα! Το συγκεκριμένο είδος «χώρου σινεμά» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δεδομένα της χώρας και ήδη έχει αγαπηθεί αλλά και προτιμηθεί από αμέτρητο κόσμο, που συνδέει την εκκίνηση της βόλτας του Σαββάτου με την θέαση μιας καλής ταινίας από το αυτοκίνητο του.

Πέραν όμως των ταινιών που προβάλλονται στα φετινά σημεία drive in, διοργανώνονται και  θεματικά δρώμενα, αλλά και stand-up comedy, συναυλίες και υπάρχει άφθονο φαγητό και ποτό. Αξιοσημείωτο δε, είναι πως στο drive in της Γλυφάδας, το εισιτήριο είναι σακούλες με τρόφιμα και φάρμακα, ώστε να δοθούν σε ευπαθή ομάδες!

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήξερε!

Για τα θερινά σινεμά αποφάσισε λοιπόν το 1978, που ήταν και στα φόρτε τους, να γράψει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και να τραγουδήσει η Βίκυ Μοσχολιού!

Τραγούδι: Τα θερινά σινεμά.

Φεύγουν τα καλύτερα μας χρόνια
ώρα με την ώρα βιαστικά
νιάτα που περνούν
που δε θα ξαναρθούν
κι εκείνο που βλέπω
να μένει τελικά

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δε θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά

Φεύγουν τα καλύτερα μας χρόνια
κάποιος μας τα κλέβει μυστικά
χρόνια που περνούν
που δε θα ξαναρθούν
κι εκείνο που βλέπω να μένει τελικά

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δε θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά.

Τα θερινά σινεμά σίγουρα αποτελούν τον καλύτερο προορισμό για μια μίνι «φυγή» πόλεως αλλά και για ιδανικό ρομαντικό-ραντεβού με μια καλή ταινία , όμορφη παρέα και πολλά ποτά -και πριν και μετά-! Και για αυτό τα αγαπάμε και τα στηρίζουμε!