Ορισμένα βιβλία καταφέρνουν να σε κερδίσουν με την απλότητα και την αμεσότητα του λόγου τους, αποδεικνύοντας περίτρανα πως δεν χρειάζεται να φλυαρείς, παρά μονάχα να στοχεύεις στο ν’ αποτυπώσεις την αλήθεια των πραγμάτων και των ανθρώπων.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και «Τα φτερά της μνήμης», που μας ταξιδεύουν στην Αυστραλία, στο Lyrebird Hill της Τασμανίας του 1898, και στη Νέα Νότια Ουαλία του 2013, με την αφήγηση δύο ιστοριών, που παρά που της χωρίζει περισσότερος από ένας αιώνας, συνδέονται με τρόπο μαγικό που καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, ξεδιπλώνοντας αλήθειες, ζωές και τις μοίρες αυτών, έτσι ώστε να χαραχθούν για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας. Ναι, η Anna Romer μας προσφέρει απλόχερα την αλήθεια της και μέσα από αυτήν, μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι.

Στο παρόν, Ρούμπι ζει μια καθόλα φυσιολογική ζωή, όντας ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου που κληρονόμησε από τη μητέρα της. Το μοναδικό μελανό σημείο, είναι τα κενά μνήμης που έχει μετά το μετατραυματικό σοκ που της προκάλεσε πολλά χρόνια πριν ο θάνατος της αδερφής της, και που όσο σκληρά κι αν προσπαθεί να θυμηθεί τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα, δεν μπορεί. Η απιστία του συντρόφου της θα έρθει να ταράξει τα νερά της ήρεμης ζωής της και θα την οδηγήσει στην απόφαση να βρει καταφύγιο στο σπίτι των παιδικών της χρόνων, όπου ψάχνοντας να βρει τον εαυτό της, προσπαθεί να θυμηθεί όσα έχουν σβηστεί από τη μνήμη της. Στο παρελθόν, η Μπρένα, ξεπουλιέται από τον πατέρα της σε έναν άντρα που ποτέ της δεν αγάπησε, προκειμένου να σώσει την οικογένειά της από την οικονομική καταστροφή. Στο Lyrebird Hill, η ζωή της Μπρένα κάθε άλλο παρά ιδανική είναι, και όταν ο έρωτας θα της χτυπήσει την πόρτα, η ζωή της θα βρεθεί σε μια τροχιά που ούτε καν είχε φανταστεί.

Η Anna Romer επιλέγει την πρωτοπρόσωπη παράλληλη αφήγηση, προκειμένου να εξιστορήσει τις ζωές δύο γυναικών που αν και φαντάζουν άσχετες μεταξύ τους, κάπου συνδέονται. Τι κι αν η αφήγηση γίνεται σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους, έρχεται η ώρα που θα συναντηθούν και η κρυφή αλήθεια τους έρχεται στο φως, οδηγώντας μας σε μονοπάτια διαφορετικά από αυτά που είχαμε φανταστεί αρχικά, καθώς κατευθυνόμαστε προς την κορύφωση του εκάστοτε δράματος που φυλάσσει καλά τα δικά του μυστικά. Και με κάθε βήμα μας στη διαδρομή αυτή, νιώθουμε το στομάχι μας να σφίγγεται όλο και πιο πολύ, παρασυρόμαστε στη δίνη των αποκαλύψεων όλο και περισσότερο, μέχρι που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίζουμε να διαβάζουμε, προσδοκώντας απελπισμένα τη λύτρωση του τέλους.

Με γλώσσα απλή και κατανοητή, με τρυφερότητα και βαθιά ευαισθησία, η συγγραφέας χτίζει μοναδικά ψυχογραφήματα, αποτυπώνοντάς τα στο χαρτί με τρόπο αληθινό και ειλικρινή που είναι αδύνατον να μην σε συγκινήσει. Το παράδοξο δε, είναι πως παρά την απλότητα της γραφής της, ο τρόπος με τον οποίο μας μεταφέρει τις εικόνες των τοπίων της μαγευτικής Αυστραλίας, είναι μοναδικός. Ομορφιά και γοητεία που αποτυπώνονται με έναν λυρισμό σχεδόν ποιητικό, και που την ίδια στιγμή, καταφέρνουν να φέρουν χρώματα και σχήματα στα μάτια μας, μυρωδιές και αρώματα που αγγίζουν τα μύχια της ψυχής μας. Η Romer δεν τοποθετεί απλά την ιστορία της στην Αυστραλία, αλλά μας την συστήνει, γνωρίζοντάς μας όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν αυτή τη χώρα μοναδική και ιδιαίτερη, και που όμοιά της δεν υπάρχει άλλη.

Άραγε, οι μνήμες που φαντάζουν να χάνονται στο πέρασμα των χρόνων, ξεθωριάζουν επειδή είναι φυσικό επόμενο, ή υποσυνείδητα εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε τι θα σφαλίσουμε στα πιο απόκρυφα συρτάρια του μυαλού μας; Μεγαλώνουμε και ξεχνάμε, ή το κάνουμε επειδή δεν αντέχουμε να θυμόμαστε; Η συγγραφέας χειρίζεται με εξαιρετικά ευφυή τρόπο την ιστορία της, καθηλώνοντας και κόβοντάς μας την ανάσα καθώς ξετυλίγει το κουβάρι μιας πραγματικότητας που κρύβει τρομακτικές αλήθειες στην καρδιά της. Με ευαισθησία, ταξιδιάρικη -ίσως και κάπως μελαγχολική- διάθεση, μας ταξιδεύει στο χρόνο και στο χώρο, εκπλήσσοντάς μας με την δύναμη ενός μυθιστορήματος που εκτός από την αγάπη και τον έρωτα, δεν διστάζει να θίξει και άλλα ζητήματα όπως ο ρατσισμός -κοινωνικός ή μη-, αλλά και την ισχύ που έχει η αλήθεια κόντρα στο ψέμα, που όταν αυτή αποκαλυφθεί, μπορεί να μας οδηγήσει στις καλύτερες ή και στις χειρότερες αποφάσεις.

Το βιβλίο της Anna Romer, Τα φτερά της μνήμης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.