Στην 8η χρονιά του μπαίνει δυναμικά το Φεστιβάλ Off- off Athens, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέες θεατρικές δυνάμεις να πειραματιστούν πάνω σε καινούργιες καλλιτεχνικές φόρμες  και προβληματισμούς, και να ξεκλειδώσουν το ταλέντο τους πάνω στο θεατρικό σανίδι.

Το καθιερωμένο πλέον φεστιβάλ του Επί Κολωνώ, πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, επιστρέφει και φέτος ως πραγματικό «open showcase» παρουσιάζοντας 31 θεατρικές ομάδες μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικής αλληλεπίδρασης, άμιλλας και επικοινωνίας!

Τρεις από τις ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, με τα ιδιαίτερα ονόματα: Follow The White Rabbit, Bourou Bourou και Wanted!!!,  μας προ (σ) καλούν να τις γνωρίσουμε, ενώ μας δίνουν και μία πρώτη γεύση από τις παραστάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα…

Από την Ερριέττα Μπελέκου

«Είμαστε οι Follow The White Rabbit και είμαστε καλά? Θα δείξει. Αποτελούμαστε από τον σκηνοθέτη και δημιουργό της ομάδας Paul Pierro, τους ηθοποιούς Γιώργο Στεφανουδάκη, Πέτρο Λιόντα και Κωνσταντίνο Μπούρα – Μπαϊμάκο και την Β.Σκηνοθέτη Μαρία Θρασυβουλίδη». Με αυτόν τον τρόπο αυτοσυστήνεται η ομάδα Follow The White Rabbit, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει στο off off την παράσταση “Στη Γέφυρα”. «Όλοι εμείς μαζευτήκαμε για να ενώσουμε τις καλλιτεχνικές μας δυνάμεις και να φτιάξουμε μια γέφυρα. Μια γέφυρα μεταξύ κοινού και σκηνής. Μια γέφυρα μεταξύ αδράνειας και μάχης για ζωή. Μια γέφυρα…», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υπόθεση του έργου, αναφέρουν συνοπτικά: «Το έργο ξεκινάει όταν τρεις ταξιδιώτες που φεύγουν απ΄τα σπίτια τους με σκοπό να πάνε στην απέναντι πόλη, συνειδητοποιούν πως η υπερ θαλάσσια γέφυρα που συνδέει τις δύο πόλεις, είναι σπασμένη στην μέση. Αρχίζουν να ψάχνουν λύσεις για το πως θα περάσουν απέναντι και μέσα απ΄αυτό βγαίνουν στην επιφάνεια οι χαρακτήρες τους και τα αδιέξοδά τους»,  συνοπτικά για την υπόθεση του έργου. Παράλληλα, μας κατατοπίζουν για την παράσταση που θα δούμε: «Είναι μια παράσταση με βάση το θέατρο του παραλόγου. Είναι κωμωδία με αρκετά δραματικά στοιχεία και θα θέλαμε πρώτα απ΄όλα ο κόσμος να γελάσει και να περάσει καλά, όμως να πάρει και δουλειά για το σπίτι απαντώντας σε διάφορα ερωτήματα μέσα του.»

Τι περιμένουμε από το θεό; Τι περιμένουμε από τον διπλανό μας; Τέτοιου είδους ερωτήματα βρίσκονται στον πυρήνα της προβληματικής τους. Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, το θέατρο μπορεί και οφείλει να δίνει διεξόδους. «Μέσα απ΄αυτήν την δουλειά, θέλουμε να δώσουμε κουράγιο στον κόσμο που περνάει δύσκολα και να του μείνει σαν τελευταία γεύση πως…αξίζει να κολυμπήσουμε!», καταλήγουν τα μέλη της ομάδας.

Όσον αφορά την συμμετοχή τους στο Off- off, θεωρούν ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός ότι το φεστιβάλ και το θέατρο κατ’ επέκταση δέχθηκε την καλλιτεχνική τους πρόταση και τους δίνει το βήμα να προβάλλουν την δουλειά τους. «Ως φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός, έχοντας ήδη 7 χρόνια ιστορίας, με πολλές καλές ομάδες και παραστάσεις να έχουν ξεπεταχτεί και μετέπειτα αξιοποιηθεί απ΄το θέατρο Επι Κολωνώ. Μακάρι λοιπόν να ‘χουμε κι εμείς ανάλογη πορεία..», καταλήγουν.

–> “Στη Γέφυρα” – Follow The White Rabbit 

Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Ιουνίου (20:45 & 22:00 αντίστοιχα)

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Για να δούμε όμως τι έχει να μας πει ο Σούγκι (Κώστας Βλάχος) για την ομάδα Bourou Bourou: «Η ομάδα Bourou Bourou είναι μια ομάδα αυτοσχεδιαστικού θεάτρου. Είμαστε ουσιαστικά τέσσερα (4) άτομα που ταιριάζαμε αυτοσχεδιαστικά και φτιάξαμε αυτή την ομάδα. Στη συνέχεια προστέθηκε και ένας μουσικός με αποτέλεσμα οι παραστάσεις μας να είναι πιο γεμάτες. Αλλά ξέχασα να σας συστήσω την ομάδα μας. Κώστας (Ζελές) Σφήκας, Χρήστος (Τραγιάσκας) Φωτιάδης, Λάμπρος Λαμπρινός, Λευτέρης Σιούλης και Κώστας (Σούγκι) Βλάχος».

Ο ίδιος, με χιουμοριστική διάθεση, θα μας δώσει και μερικές πληροφορίες για την παράσταση τους που έχει τον αισιόδοξο τίτλο “Αισθάνομαι τυχερός”: «Πωωω πρέπει να κάνουμε σπόιλ; Άντε καλά! Κάνουμε αυτοσχεδιαστικό θέατρο που σημαίνει ότι δεν έχουμε σενάριο. Έχουμε όμως μια πρόταση και πολύ φαντασία και αυτό κάνει κάθε παράστασή μας μοναδική. Τα ερεθίσματα – προτάσεις τα παίρνουμε με ένα μοναδικό τρόπο χρησιμοποιώντας τα κινητά μας ή του κοινού. Από αυτή την έμπνευση ακολουθούν σκηνές που ίσως να συνδέονται. Στόχος μας είναι ο θεατής να διασκεδάσει και να ψυχαγωγηθεί και φεύγοντας να θέλει να ξαναδεί αυτοσχεδιασμό». Μπορεί να μην υπάρχει σενάριο και σκηνοθεσία όμως για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι, πως όλα τα μέλη της ομάδας «Αισθάνονται Τυχεροί» που συμμετέχουν στο φεστιβάλ Off- off,  μία «εκπληκτική οργάνωση και ένα μεγάλο βήμα για νέες ομάδες», όπως λέει και ο Σούγκι!

–> Αισθάνομαι Τυχερός – Θεατρική Ομάδα Bourou Bourou

Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Ιουνίου  (20:45 & 22:00 αντίστοιχα)

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

Για το τέλος, ήρθε η ώρα να μάθουμε λίγα πράγματα για τους «Καταζητούμενους» που θα παρουσιάσουν στην Κεντρική Σκηνή του  Επι Κολωνώ τα “Εκθέματα Πολέμου”! «Γνωριζόμασταν και ήμασταν ήδη φίλοι ή γνωστοί από μαθήματα υποκριτικής, και πριν από ένα χρόνο περίπου αρχίσαν οι δύο κοπέλες, η Γιώτα Αγγελοπούλου και η Ζωή Ευνουχίδου, να μελετούν διάφορα κείμενα για να παρουσιάσουν ένα έργο για το Φεστιβάλ Ομάδων Δράσης του Θεάτρου των Αλλαγών το Σεπτέμβρη του 2015. Σύντομα προστέθηκε η τρίτη στην ομάδα, η Αγγελίνα Μήτκα και λίγο αργότερα ο τέταρτος, Δημήτρης Πλατής. Και οι τέσσερίς μας αναλάβαμε από κοινού τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία, την παραγωγή, την καλλιτεχνική και μουσική επιμέλεια κλπ. Ο καθένας μας προσέφερε τις δικές του ιδέες, οι οποίες οδήγησαν τελικά σε ένα ενιαίο κείμενο που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Θ.τ.Α με τον τίτλο «Ημερολόγια Πολέμου». Πριν από πέντε περίπου μήνες, προστέθηκε και το πέμπτο μέλος της ομάδας, ο Γιάννης Σάββα, ο οποίος ανέλαβε τη σκηνοθεσία αλλά και έγραψε ένα καινούριο έργο με τίτλο «Εκθέματα Πολέμου», αξιοποιώντας στοιχεία από τους  αρχικούς μας ήρωες.»

«Στόχος μας είναι, πειραματιζόμενοι υποκριτικά, θεματολογικά και υφολογικά, να ανακαλύπτουμε νέα πράγματα, χωρίς όμως να αποπροσανατολίζουμε τον θεατή από την ιστορία που επιλέγουμε να του αφηγηθούμε κάθε φορά», δηλώνουν οι πέντε νέοι καλλιτέχνες (Γιώτα Αγγελοπούλου, Ευνουχίδου Ζωή, Αγγελίνα Μήτκα, Δημήτρης Πλατής και Γιάννης Σάββα) που τους ένωσε η κοινή τους αισθητική αλλά και η αγάπη τους για το θέατρο.

Η Ζωή Ευνουχίδου και ο Δημήτρης Πλατής αναλαμβάνουν να μας κατατοπίσουν σχετικά με την θεματική της παράστασης: «Η παράστασή μας αφορά μία καλλιτέχνιδα, μετανάστρια δεύτερης γενιάς από το Ιρακ, στην οποία γίνεται προσφορά συνεργασίας από μία σπουδαία πολυεθνική εταιρεία. Αφορά σε ένα φιλόδοξο project το οποίο αποσκοπεί στην φαινομενική προώθηση της ειρήνης. Η καλλιτέχνης, λοιπόν, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα. Αν αποδεχτεί την προσφορά, η εταιρεία θα διαθέσει ένα σεβαστό ποσό για φιλανθρωπικές δραστηριότητες στη χώρα καταγωγής της και εκατομμύρια ανθρώπων θα σωθούν. Ταυτόχρονα όμως, σε περίπτωση που αποδεχτεί την προσφορά, θα βοηθήσει να ξεπλυθούν «οι αμαρτίες» της εταιρείας, η οποία συνέβαλε στο παρελθόν στην αιματοχυσία του Ιράκ. Ενώ η ιστορία αφορά ένα σοβαρό θέμα, έχει πολλά κωμικά σημεία και στοιχεία που λειτουργούν ως comic relieves».

Στόχος τους, όπως τονίζουν, είναι «η ιστορία αυτή να γίνει κατανοητή από το κοινό και ο κάθε θεατής  να κάνει τις δικές του σκέψεις φεύγοντας από το θέατρο. Δεν  θέλουμε να κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά ο καθένας να δει την ιστορία από την δική του προσωπική σκοπιά».

Στην παρέα τους προστίθεται στη συνέχεια και η Γιώτα Αγγελοπούλου, που θα συμφωνήσει ότι: «Είναι για εμάς τρομερή ευκαιρία να αφηγηθούμε στο κοινό του φεστιβάλ την ιστορία που έγραψε ο Γιάννης και με μεγάλη χαρά θα ανεβούμε στη σκηνή μαζί με τις άλλες ομάδες που συμμετέχουν». Και οι τρεις νιώθουν χαρούμενοι και ευγνώμονες που συμμετέχουν στο  καλοκαιρινό φεστιβάλ του Επι Κολωνώ, γιατί όπως υποστηρίζουν, «είναι ωραίο να είσαι κομμάτι αυτής της πλουραλιστικής διαδικασίας». Αν χρειάζεστε επιπλέον λόγους για να βρεθείτε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού στο θέατρο του Κολωνού, οι «Wanted!!!» σας τους δίνουν παρακάτω: «Το Φεστιβάλ διεξάγεται σε έναν υπέροχο χώρο, όπου μας δίνεται βήμα για να πούμε, η κάθε ομάδα, τη δική της ιστορία, με τα δικά της λόγια, μέσα, φαντασία, αισθητική και δουλειά».

–> Εκθέματα Πολέμου – Θεατρική Ομάδα Wanted!!!

Κυριακή 26 & Δευτέρα 27 Ιουνίου  (20:45 & 22:00 αντίστοιχα)

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Το Φεστιβάλ Off- off Athens 8 πραγματοποιείται στο Θέατρο Επι Κολωνώ έως 28 Ιουνίου 2016.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παραστάσεις του Off- off Athens μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.