«Εδώ Λιλιπούπολη» – Τα τραγούδια: Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε ως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συναυλία «Εδώ Λιλιπούπολη» θα μας παρασύρει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή.

Δύο παραμυθένιες βραδιές στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, γεμάτες όνειρα και αναμνήσεις υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, που θα ζωντανέψουν μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου.

***

-Έχουν περάσει 46 χρόνια από τότε που άρχισε η θρυλική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη» και 42 από όταν ολοκληρώθηκε. Πού πιστεύετε πως οφείλεται η διαχρονική επιτυχία της σειράς;

Στην ποιότητα της αλλά και στο ότι συνδύαζε τον ποιητικό λόγο με την πραγματικότητα και την τότε επικαιρότητα. Είχε χιούμορ. Μιλούσε για θέματα που αφορούσαν και αφορούν τόσο τους μεγάλους όσο και τα παιδιά και μιλούσε με έναν τρόπο που ήταν κατανοητός από τα παιδιά αλλά δεν ήταν αφελής ή “απλουστευτικός” για τους μεγάλους.

Ο παπαγάλος, ο δήμαρχος Χαρχούδας, ο Δυστροπόπιγκας, ο πρίγκιπας, η χιονάτη μέσα από τους διαλόγους τους “έβγαζαν” χαρακτηριστικά καθημερινών ανθρώπων και καταστάσεων που αφορούσαν και αφορούν τη ζωή τόσο των παιδιών όσο και των μεγάλων με απλό τρόπο, με χιούμορ, χωρίς να είναι δυσνόητα αλλά ούτε και αφελή.

-Θεωρείτε πως συνεχίζουν να είναι επίκαιροι οι χαρακτήρες της σειράς, όπως ο δήμαρχος, Χαρχούδας;

Ναι. Είναι επίκαιροι… και ο Δυστροπόπιγκας, η Πιπινέζα, η Όφις Σόφη, ο παπαγάλος… όλοι τους.

-Θυμάστε κάποιο δικό σας παιδικό άκουσμα; Κάποιο τραγούδι που σας έχει εντυπωθεί, ενδεχομένως;

Παιδικά ακούσματα όταν ήμουν πολύ μικρή 4-5 ετών ήταν οι εκπομπές της θείας Λένας. Ήταν διδακτικά τα τραγουδάκια αυτά και ηχογραφούνταν χωρίς πολλά μέσα. Θυμίζω ένα που μου έχει μείνει από τότε «Κάλημέρα σας παιδιά τρα-λα-λα τρα- λα-λα, σηκωθείτε με χαρά τραλα-λα-λα-λα. Η χρυσή ανατολή στη δουλειά μας προσκαλεί τραλα-λα-λα-λα-λα-λα τρα-λα-λα λα-λα». Έτσι άρχιζε η εκπομπή την οποία άκουγα κάθε πρωί.

-Είχατε μια μακροχρόνια συνεργασία με τη Μαριανίνα Κριεζή, τόσο στη Λιλιπούπολη, όσο και σε άλλα πρότζεκτ. Υπάρχει κάποια κοινή στιγμή σας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Η σχέση μου με την Μαριανινα ήταν πάντα εξαιρετική, αλλά κοινές στιγμές δεν είχαμε μάλλον. Η Μαριανίνα είχε μία στενή σχέση επαγγελματική με την Λένα με την οποία έγραψαν ολόκληρο δίσκο μαζί, το «Σαμποτάζ», σε ελάχιστο χρόνο. Έχω μοιραστεί δικές τους κοινές στιγμές δημιουργικές αλλά όχι δικές μου. Το συνειδητοποιώ τώρα με την ερώτηση σας. Ήμουν μάλλον παρατηρητής σε όλην αυτήν την διαδικασία.

-Μέσα από τη Λιλιπούπολη συναντηθήκατε βέβαια με πολλούς συνθέτες, μουσικούς και καλλιτέχνες. Θέλετε να μας περιγράψετε τις μέρες που η ραδιοφωνική σειρά ήταν ακόμα στην αρχή της;

Βρισκόντουσαν όλοι σε δημιουργικό οργασμό. Δεν το βρίσκεις εύκολα αυτό. Τόσο οι συνθέτες, όσο και οι κειμενογράφοι, όχι μόνο της Λιλιπούπολης αλλά όλων των εκπομπών, μουσικών ή μη. Στο διάδρομο του Τρίτου συναντιόντουσαν και μοιραζόντουσαν απόψεις, σκέψεις…

-Ξεχωρίζετε κάποιο “λιλιπούλειο” τραγούδι;

Όχι μόνο ένα. Ξεχωρίζω για διαφορετικούς λόγους την «Ροζα Ροζαλία», τον «Γιουρτοποταμο», το «Μέσ’ Στο Μουσείο» ή το «Άου βάου Κούκου βάου», την «Οφις Σόφη», το «Ως πότε παπαγάλοι». Ξεχωρίζεις κάποιο για τον λυρισμό του και κάποιο άλλο εξίσου για τον δυναμισμό και το χιούμορ του. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μόνο ένα. Ήταν πολύ σημαντικοί οι ερμηνευτές πρέπει να πω, βέβαια. Ο Σπύρος Σακκάς διαμόρφωσε με την ερμηνεία του τα τραγούδια που τραγούδησε. Το Μουσείο ή το Άου βάου δεν θα ήταν ίδια με άλλον ερμηνευτή. Είναι νομίζω φανερό αυτό.

-Πρόσφατα συνεργαστήκατε με την Τατιάνα Ζωγράφου, στο άλμπουμ «Πιάσε ένα βιβλίο!». Διαχειρίζεστε διαφορετικά ένα τραγούδι όταν απευθύνεται σε παιδικό κοινό;

Δεν νομίζω. Δεν αλλάζω το χρώμα της φωνής μου ας πούμε. Εκφράζω κάθε φορά τα λόγια, είτε πρόκειται για παιδικό τραγούδι είτε όχι.

-Ο παραμυθιακός κόσμος της Λιλιπούπολης θα ξαναζωντανέψει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πώς αισθάνεστε για αυτήν την αναβίωση;

Χαίρομαι φυσικά. Και νοσταλγώ επίσης την αρχική εκδοχή της Λιλιπούπολης με την συμμετοχή αυτών που ήταν τότε οι εκφραστές και οι ερμηνευτές της.

Photo Credit: Σπύρος Περδίου

Διαβάστε επίσης: 

Εδώ Λιλιπούπολη: Τα τραγούδια της θρυλικής εκπομπής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών