Ξεκινώντας με τις ξένες μετακλήσεις, οι φίλοι του χορού θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Φεβρουάριο την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου έργου του σπουδαίου Άκραμ Καν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τον Μάρτιο, την καινούργια χορογραφία της διάσημης Σάσα Βαλτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ειδικά για την παράσταση του Άκραμ Καν σημειώστε ότι τα early bird εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί, καθώς πρόκειται για το τελευταίο χορευτικό σόλο που θα δούμε από τον μεγάλο χορευτή και χορογράφο επί σκηνής. Ο Άκραμ Καν είχε δηλώσει στη Guardian ότι πλέον έφτασε σε μία ηλικία που το σώμα του δεν του επιτρέπει να ερμηνεύει μεγάλους σόλο ρόλους, συνεχίζοντας την πορεία του ως χορογράφος και ερμηνεύοντας πλέον μικρότερους ρόλους.

Όσον αφορά τις ελληνικές δυνάμεις, δύο ταλαντούχοι χορογράφοι της εγχώριας σκηνής αναδεικνύουν την δυναμική τους μέσα από τις τελευταίες τους δημιουργίες που θα παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα στη Στέγη. Πρώτα, η Ιωάννα Πορτόλου με την ομάδα Griffón “παίρνουν το ρίσκο” και κυνηγάνε αυτό που ονειρεύονται μέσα από το ιδιοσυγκρασιακό “Risk”. Στη συνέχεια, ο νέος και ανερχόμενος Χρήστος Παπαδόπουλος μάς συστήνει το έργο “Ιόν”, το οποίο θα ταξιδέψει στις ευρωπαϊκές σκηνές αμέσως μετά την πρεμιέρα του στην Αθήνα.

Επιπλέον, η ομάδα χορευτών και ακροβατών «κι όμΩς κινείται» έρχεται για δύο μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Ροές για να παρουσιάσει το έργο του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη, Η εκδίκηση του Πυριτίου.

Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και τις παραγωγές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που είναι: η παιδική έκδοση του «Καρυοθραύστη» σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα, αλλά και το δίπτυχο σύγχρονου χορού «Dés/équilibre/s» σε χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη (πρώτη παρουσίαση: Summer Nostos Festival του ΙΣΝ, Ιούνιος 2017) σε μία κοινή παράσταση με το «Cacti» του Σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν, στην πρώτη του συνεργασία του τελευταίου με το μπαλέτο της ΕΛΣ.

Τέλος, το Εθνικό Θέατρο μάς προτείνει δύο ιδιαίτερες χορευτικές παραστάσεις. Την σκηνική σύνθεση Mayabuff, στην οποία ο Γιάννης Μανταφούνης δημιουργεί ένα χορευτικό ντελίριο για τον Μαγιακόφσκι βασιζόμενος στο έργο του “Μυστήριο Μπουφφ” και στη συνέχεια, την Σαλώμη, του Όσκαρ Ουάιλντ, σε μια διαφορετική εκδοχή που υπογράφει ο ο Σταύρος Λίτινας, η οποία συνδυάζει το φλαμένκο με το σύγχρονο χορό και τη μουσική.


– Ο Καρυοθραύστης για παιδιά στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
13, 14, 16, 21, 27/01/2018 – 2, 3, 8, 10, 11/2/2018
Καθημερινές στις 11.00, Σάββατα στις 18.30, Κυριακές στις 12.00
Καθημερινές (για σχολεία): 10 ευρώ, γενική είσοδος
Σαββατοκύριακα: 10, 12, 15, 20, 30 ευρώ, Φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ, Περιορισμένης ορατότητας: 5 ευρώ
www.nationalopera.gr

Ο Καρυοθραύστης, μια από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστρέφει σε νέα εκδοχή για παιδιά!

Με σύμμαχο τα παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια του Κριστόφ Κρέμερ από την Κρατική Όπερα της Βιέννης και την ανάλαφρη, ονειρική χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, το μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι θα παρουσιαστεί από τις 13 Ιανουαρίου 2018 και για 10 πρωινές και απογευματινές παραστάσεις για σχολεία και οικογένειες.

– Risk, από την Ιωάννα Πορτόλου και την Ομάδα Griffón στη Στέγη

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα
15 έως 18/01/2018 – Στις 21:00
Κανονικό: 7, 15 € | Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12 € | Παρέα 10+ άτομα: 11 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 € | Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €
www.sgt.gr

Μια παράσταση-χορευτικός μαραθώνιος, ένα disco εξομολογητήριο. Το Risk, η νέα δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón, επικεντρώνεται στο ρίσκο. Ποιο είναι το κόστος του υποκειμενικού ρίσκου, της κατάκτησης ή της απώλειας αυτού που έχει αξία για τον καθένα;

Από τις 15 έως τις 18 Ιανουαρίου, η Μικρή Σκηνή της Στέγης αντηχεί τα άγχη, τις ανησυχίες, τις χαρές και τις λύπες μας, υπό τις μελωδίες του “I Feel Love”, του “I Will Survive”, του “Stayin’ Alive”, του “Upside Down”, του “Heart and Soul”, του “Τoo Drunk To Fuck”. Μια παράσταση-χορευτικός μαραθώνιος, ένα disco εξομολογητήριο που μιλάει για όλα τα μικρά και μεγάλα μύχιά μας.

– Η εκδίκηση του Πυριτίου, του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη στο Θέατρο Ροές

Θέατρο Ροές, Ιακχου 16, Γκάζι
15 και 16/01/2018 – Ώρα έναρξης: 21.00
12 ευρώ κανονικό | 10 ευρώ προπώληση | 7 ευρώ φοιτητές & άνεργοι
Τηλ.: 21 0347 4312

Το έργο του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη, «Η εκδίκηση του Πυριτίου», ανεβαίνει από την ομάδα χορευτών και ακροβατών «κι όμΩς κινείται» για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Ροές.

Εξελιγμένα όντα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένης στο πυρίτιο, παρατηρούν έντονη πυρηνική δραστηριότητα στο πλανητικό μας σύστημα, προσεδαφίζονται και παίρνουν μαζί τους τον τελευταίο επιζώντα μιας πυρηνικής καταστροφής. Η ζωή με βάση τον άνθρακα έχει εξαφανιστεί προ πολλού από το σύμπαν και άρα το εύρημα είναι εξωφρενικά πολύτιμο και μοναδικό, όσο το ίδιο το φαινόμενο της ύπαρξης. Η αμφιβολία σε σχέση με την τύχη του πλάσματος διχάζει τους εξωανθρώπινους πρωταγωνιστές, πλάσματα του πυριτίου- δημιουργημένα σε ένα μακρινό παρελθόν από «ανθρώπους» άλλων κόσμων.

– MayaBuff, από τον Γιάννη Μανταφούνη στο Θέατρο REX

Εθνικό Θέατρο – Rex, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα
Από 18/01/2018
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 19:00
22€ | 17€ | 15€ | 10€ (φοιτητικό) | Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 15€ | Παρασκευή ενιαία τιμή 13€
www.n-t.gr

Ο διεθνούς φήμης χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης δημιουργεί μια σκηνική σύνθεση, βασισμένη στο έργο «Μυστήριο Μπουφφ» του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, η οποία θα παρουσιαστεί από 18 Ιανουαρίου στο Θέατρο Rex, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Στο ΜayaBuff του Γιάννη Μανταφούνη ο χρόνος διαστέλλεται και η πρόθεση αποστασιοποιείται από τη δράση. Στο κρίσιμο δευτερόλεπτο που προηγείται της εκφοράς του λόγου, πριν την απόπειρα κίνησης, οι χορευτές-ηθοποιοί έχουν ήδη κριθεί, όχι για αυτό που υποκρίνονται, αλλά για αυτό που είναι. Με την απλότητα του ήχου των κορμιών τους στον χώρο και με ρούχα καθημερινά, οι χορευτές-ηθοποιοί δημιουργούν μπροστά στα μάτια του θεατή το έργο που παράλληλα ερμηνεύουν.

– Ιόν, του Χρήστου Παπαδόπουλου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα
1 έως 4/2/2018 – Στις 20.30
Κανονικό: 7, 10, 18, 25, 28 € | Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8, 14, 20, 22 € | Παρέα 10+ άτομα: 7, 13, 18, 20 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 € | Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €
http://www.sgt.gr

Το πέταγμα των πουλιών, ο συντονισμών των πυγολαμπίδων, τα ανιόντα και τα κατιόντα, τα ηλεκτρόνια σθένους… Τι σχέση μπορεί να έχουν η φύση και η οργανική χημεία με το σύγχρονο χορό; Μινιμαλισμός, οπτική ποίηση, συγχρονισμένα ιόντα και ένα νέο αστέρι της χορογραφίας που ανατέλλει στην Ευρώπη.

Αν ο κόσμος του χορού στην Ευρώπη μιλά για τον Χρήστο Παπαδόπουλο ως ένα νέο αστέρι που ανατέλλει, είναι γιατί στο μινιμαλιστικό, ποιητικό καλλιτεχνικό του σύμπαν μπορείς τελικά να κατοικήσεις. Αυτό το σύμπαν, κατασκευασμένο από λεπτομερή χορογραφική δουλειά και εξουθενωτικό σωματικό χορό, αλλά και από μουσικότητα και αίσθηση ομαδικής αλληλοϋποστήριξης, αν και αφαιρετικό, έχει ανθρώπινη μυρωδιά.

– Xenos, από τον Akram Khan στη Στέγη του Ιδρύμαυος Ωνάση

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα
21 έως 27/2/2018 (εκτός από 24 Φεβρουαρίου) – Στις 20:30
Early Bird εισιτήρια από 3 έως 21 Ιανουαρίου 2018: 21 και 25 € | Κανονικό: 7, 15, 25, 30, 36 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12, 20, 24, 29 € | Παρέα 10+ άτομα: 11, 18, 21, 25 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 € | Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €
http://www.sgt.gr

* Τα early bird εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί.

Ο Άκραμ Καν, μας ταξιδεύει στο σαγηνευτικό του σύμπαν: κατάκ, σύγχρονος χορός, ξεσηκωτικοί ρυθμοί και μουσικές του κόσμου. Στο νέο του έργο που, διόλου τυχαία, φέρει ως τίτλο την ελληνική λέξη XENOS, θα βρεθεί στη σκηνή μόνος, μαζί με πέντε διακεκριμένους μουσικούς. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, επιστέγασμα μιας μακρόχρονης συνεργασίας, αποτελεί ένα γεγονός με διεθνή εμβέλεια.

Αυθεντικός και ευρηματικός, με ένα μεγάλο πλέον σώμα έργου να σηματοδοτεί την πορεία του στις σκηνές του κόσμου τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, ο κορυφαίος χορευτής και χορογράφος έχει το ταλέντο να μαγνητίζει το βλέμμα των θεατών όπου κι αν βρεθεί, χάρη στο δεξιοτεχνικό, πολυπολιτισμικό χορό του.

– Sasha Waltz & Guests: Creation στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
23 και 24 Μαρτίου 2018 – Στις 20:00
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι: € 9
Ζώνη Ε: € 14 | Ζώνη Δ: € 22 | Ζώνη Γ: € 28 | Ζώνη Β: € 36 | Ζώνη Α: € 42
Διακεκριμένη Ζώνη: € 50
Προπώληση από 2 Μαρτίου 2018
 www.megaron.gr

Τον προσεχή Μάρτιο, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες τάσεις της χορευτικής έκφρασης και με μία από τις πιο εμβληματικές χορογράφους του καιρού μας, τη Sacha Waltz [Σάσα Βαλτς].

Η σπουδαία δημιουργός από το Βερολίνο επιστρέφει στο Μέγαρο με την ομάδα της Sacha Waltz & Guests, μία από τις πιο πρωτοποριακές της Ευρώπης, για να παρουσιάσει τη νέα της πολυαναμενόμενη χορογραφία με τίτλο «Creation», η οποία έκανε πρεμιέρα στις 9 Ιουνίου στο Βερολίνο και έχει ήδη ταξιδέψει σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Αυτή η φορά. συνεργάζεται με 2 εικονοκλαστικούς καλλιτέχνες: τη σχεδιάστρια μόδας Iris van Herpen και τον σχεδιαστή φωτισμού Urs Schönebaum.

– Dés/équilibre/s Αντώνης Φωνιαδάκης και Cacti – Αλεξάντερ Έκμαν στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Εθνική Λυρική Σκηνή, Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
3, 4, 5 και 6/5/2018 – Στις 20.00
15, 20, 25, 35, 40, 55 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ | Περιορισμένης ορατότητας: 8 ευρώ
www.nationalopera.gr

Η Εθνική Λυρική Σκηνή φιλοξενεί το δίπτυχο σύγχρονου χορού «Dés/équilibre/s» σε χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη (πρώτη παρουσίαση: Summer Nostos Festival του ΙΣΝ, Ιούνιος 2017) σε μία κοινή παράσταση με το «Cacti» του Σουηδού χορογράφου Αλεξάντερ Έκμαν, στην πρώτη του συνεργασία του τελευταίου με το μπαλέτο της ΕΛΣ.

Με συνεργό τους υποβλητικούς, νοσταλγικούς, καθαρτικούς σαν προσευχή ήχους του Φίλιπ Γκλας από το εμβληματικό του έργο Koyaanisqatsi, ο Αντώνης Φωνιαδάκης προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στον ανεξερεύνητο πυρήνα του χορού. Στο Cacti ο Αλεξάντερ Έκμαν στρέφει τη ματιά του στη σκηνή που τον γέννησε: στον ίδιο τον σύγχρονο χορό. Η παράσταση επιχειρεί να σταθεί κριτικά απέναντι και να αποδομήσει με χιούμορ τις μεγάλες υπερβολές της τέχνης του χορού.

– Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ στο Θέατρο REX

Εθνικό Θέατρο – Rex, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα
4 έως 27/5/2018
Σάββατο έως Κυριακή Διακεκριμένη Ζώνη 22€ | Α’ Ζώνη 17€ | Β’ Ζώνη 15€ | Γ’ Ζώνη 15€
Παρασκευή (ενιαία τιμή) 13€ | Τετάρτη, Πέμπτη (ενιαία τιμή) 15€
www.n-t.gr

Ο χορογράφος Σταύρος Λίτινας χορογραφεί και σκηνοθετεί τη Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ στο Εθνικό Θέατρο.

Μια ιστορία ενός ρηξικέλευθου έρωτα, ένας χορός πάθους με ολέθριο τίμημα, ένας εμπνευσμένος χορογράφος και ένας ανατρεπτικός συγγραφέας. Ο Όσκαρ Ουάιλντ αντλεί από τη βιβλική ιστορία της Σαλώμης και δημιουργεί τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που οδήγησαν στον αποκεφαλισμό του Βαπτιστή Ιωάννη. Ο λάγνος χορός της Σαλώμης, γίνεται το μέσο διεκδίκησης της πιο ακραίας επιθυμίας. Η μουσικοχορευτική παράσταση του Σταύρου Λίτινα, δίνει μια μοντέρνα εκδοχή της ιστορίας, τοποθετώντας τη δράση σ’ ένα άχρονο περιβάλλον όπου κυριαρχεί η κοινωνική σήψη και η παρακμή εστιάζοντας παράλληλα στις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα σε θήραμα και θηρευτή.


* Νέες παραστάσεις θα ανακοινωθούν προσεχώς, ενώ για τις παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών 2018 θα γίνει ειδικό αφιέρωμα. Μείνετε συντονισμένοι!


Φωτογραφία θέματος: Xenos – Akram Khan, ©Nicol Vizioli