Οι Noblesse Oblige αποτελούμενοι από το Γερμανό συνθέτη και παραγωγό Sebastian Lee Philipp και τη γαλλίδα ηθοποιό, performance artist και τραγουδίστρια Valerie Renay, επιστρέφουν στην Αθήνα και μας φέρνουν τον νέο μελωδικό και σκοτεινό δίσκο Malady, τον οποίο θα παρουσιάσουν, όπως μόνο αυτοί ξέρουν! Λίγες μέρες πριν από τη μία και μοναδική τους εμφάνιση στο Κ44, μας λένε λίγα λόγια για το νέο μουσικό τους ύφος.

CultureNow: Επιστρέφετε στην Ελλάδα τρία χρόνια μετά από την πρώτη σας εμφάνιση, με νέο άλμπουμ στις βαλίτσες. Τι να περιμένουμε από το νέο δίσκο; Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο μουσικό σας ύφος ανάμεσα στα πρώτα σας άλμπουμ και το τελευταίο, Malady;

Valerie: Ο δίσκος Malady βασίστηκε σε ένα συγκεκριμένο concept. Όλα ξεκίνησαν στο φεστιβάλ Tarot project στο Λονδίνο το 2008, ακριβώς μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ μας In Exile. Από τότε ο Aleister Crowley* και η λογοτεχνία περί βουντού έπαιξαν μεγάλο ρόλο στις σκέψεις μας. Προσπαθήσαμε να εξερευνήσουμε όλα τα πνευματικά και απόκρυφα ζητήματα και να στηρίξουμε πάνω σε αυτά το concept για το νέο μας άλμπουμ.

Sebastian: Το Malady είναι μια διαδρομή, με μία αίσθηση ενότητας από την αρχή μέχρι το τέλος. Όσον αφορά στην παραγωγή το «γυρίσαμε» σε ακουστική κιθάρα, και χρησιμοποιήσαμε και κάποια «εξωτικά» συστατικά όπως τιμπάλες, καζού, καστανιέτες και γιουκαλίλι συνδυασμένα με live ντραμς. Οι φωνές μας είναι πραγματικά εκτεθειμένες, και το ηλεκτρονικό στοιχείο πολύ πιο αραιό. Σίγουρα το Malady, το αισθανόμαστε σαν το τελευταίο μέρος της τριλογίας μας.

Το πρώτο μας άλμπουμ Privilege Entails Responsibility είχε να κάνει με πιο άμεσους, δυνατούς, τολμηρούς και πιασάρικους ήχους. Το In Exile σηματοδότησε την αρχή της νέας μας ζωής στο Βερολίνο. Πρόκειται για μια συλλογή τραγουδιών γραμμένα στο νέο μας στούντιο, στο οποίο εξερευνήσαμε διαφορετικά είδη μουσικής. Μελωδικό και με διαδοχικά επίπεδα, σαν ένα κολάζ αισθήσεων. Έχουμε γενικά μια διαισθητική προσέγγιση στο να φτιάχνουμε μουσική, παίρνοντας διαφορετικά σημεία αφετηρίας. Όχι απαραίτητα μια μελωδία. Κάποιες φορές ένας ρυθμός ή ένα mood είναι αυτό που «κουβαλά» την ακριβή ποιότητα της μουσικής που θέλουμε να μεταφέρουμε στο κοινό.

* Ο Aleister Crowley (1875 – 1947), γνωστός επίσης και ως Frater Perdurabo αλλά και The Great Beast, ήταν ένας πολύ σημαντικός Άγγλος μυστικιστής, αποκρυφιστής και τελετουργικός μάγος, ο οποίος υπήρξε εμπνευστής και ιδρυτής της φιλοσοφίας της θρησκείας Thelema

 

C. N.: Γράφετε και οι δύο τους στίχους των τραγουδιών; Τι είναι αυτό που σας εμπνέει περισσότερο στα νέα σας τραγούδια;

Sebastian: Όσον αφορά στους στίχους το Malady είναι το πρώτο άλμπουμ για το οποίο γράψαμε πρώτα τους στίχους και μετά τη μουσική. Ήταν εύκολο καθώς δουλεύαμε πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, και κάναμε εκτεταμένη έρευνα προτού ξεκινήσουμε. Τα επαναλαμβανόμενα θέματα στους στίχους και τα καλολογικά στοιχεία είναι το σεξ και ο θάνατος, επειδή αυτά τα δύο περιγράφουν το νόημα της ζωής για εμάς και αποτελούν αστείρευτη πηγή γοητείας για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η Valerie δούλεψε πάνω σε πολλές αναμνήσεις της από την παιδική της ηλικία στην Μαρτινίκα, όπου εκεί η θρησκεία του βουντού έχει έντονη παρουσία. Αυτές οι επιρροές στη συνέχεια σχημάτισαν την βάση μουσικά και στιχουργικά για το Malady. Όλα τα τραγούδια είναι εμπνευσμένα από γραπτά πάνω σε αυτό το θέμα, όπως ποιήματα, παραδοσιακές ιστορίες, νουβέλες και ταινίες.

 

Valerie: Γράφουμε στίχους και οι δύο, το ίδιο και την μουσική. Η δημιουργική μας πορεία βασίζεται σε μία πολύ κοντινή συνεργασία. Ανταλλάσουμε συνεχώς ιδέες. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές, οι οποίες ευτυχώς αλληλοσυμπληρώνονται, κάτι το οποίο είναι μια δύναμη από μόνο του.

Εμπνέουμε, εκπλήσσουμε και διεγείρουμε ο ένας τον άλλον με το να φέρνουμε στη δουλειά μας εξωτερικά στοιχεία, όπως επίσης και με το να μοιραζόμαστε παρόμοια ενδιαφέροντα. Διαφωνούμε, γελάμε, μεθάμε και βλέπουμε πολλές ταινίες μαζί, κάτι που μας βοηθά να γράφουμε μουσική και στίχους μαζί.

 

C. N.: Το μουσικό σας ύφος περιγράφεται σαν disco punk συνδυασμένο με τη γαλλική σκηνή της δεκαετίας του ‘60, αλλά και με παραδοσιακή και ηλεκτρονική μουσική. Θα θέλατε να μας περιγράψετε εσείς οι ίδιοι το μουσικό σας στυλ καλύτερα;

Valerie: Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι καθένα από τα άλμπουμ μας είναι μια διαδρομή μέσα από διάφορες επιρροές και ελπίζω ότι όταν ο κόσμος ακούει τους δίσκους μας, δεν ακούει μόνο τα τραγούδια, αλλά του δίνεται η εντύπωση ότι έχει να κάνει με μια πραγματικά δημιουργική διαδικασία, αλλά επίσης και την δική μας εικόνα σαν άνθρωποι. Το να φτιάχνεις ένα άλμπουμ είναι σαν να δημιουργείς ένα φανταστικό κόσμο, και το να τον ακούς είναι σαν να ταξιδεύεις σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Μας αρέσει να δοκιμάζουμε πολλά διαφορετικά πράγματα και να συγχωνεύουμε διάφορα στυλ σε κάθε άλμπουμ. Για παράδειγμα πηγαίνουμε από clubby electro punk σε acoustic world music ήχους. Και είμαστε και οι δύο κατά κάποιο τρόπο μη-μουσικοί, ακολουθούμε το ένστικτο μας σαν να μην μάθαμε ποτέ πως να παίζουμε ένα μουσικό όργανο και μας ενδιαφέρει περισσότερο να φτιάχνουμε διαθέσεις και ατμόσφαιρες, από το να δουλεύουμε τελείως τεχνικά τα τραγούδια μας. Ακόμα και έτσι πάντα καταλήγει να ακούγεται κάτι πολύ μουσικό και μελωδικό.

 

Sebastian: Προσωπικά εμένα πάντα μου αρέσει όταν οι αγαπημένοι μου καλλιτέχνες με εκπλήσσουν με μία νέα τους κυκλοφορία. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω το ίδιο τραγούδι ξανά και ξανά, ακόμα και αν αυτό θα ήταν η ευκολότερη επιλογή. Μας αρέσουν τόσες πολλές διαφορετικές μορφές μουσικής και επηρεαζόμαστε από όλες. Και φυσικά κάθε άλμπουμ είναι ένα κομμάτι της δημιουργικής μας εξέλιξης και της αναζήτησης της ταυτότητας μας.

Ειδικά το νέο μας άλμπουμ έχει μια ενδόμυχη ποιότητα και αποκαλύπτει πολλά για το είδος του ανθρώπου που έχουμε γίνει μέσα στα χρόνια και μέσα από την δημιουργική εξάσκηση. Πρόκειται για μια ανοιχτή πόρτα μέσα στην ψυχή μας.

 

C. N.: Είστε ένα πολύ θεατρικό γκρουπ και σας αρέσει να παίζετε σε πολλά διαφορετικά μέρη, όπως γκαλερί και θέατρα, εκτός από τα τυπικά live stages. Με ποιο τρόπο χρησιμοποιείτε αυτούς τους χώρους για τις ζωντανές εμφανίσεις σας; Προσθέτετε κάτι διαφορετικό από ό,τι σε μια μουσική σκηνή;

Valerie: Για να μεταφράσω οπτικά στην σκηνή τον μυστικισμό και το σκοτάδι του τελευταίου μας άλμπουμ, στην αρχή κάθε συναυλίας, περπατάω γύρω γύρω και μέσα από το πλήθος ως μια Μεξικανή και αινιγματική χήρα, κρατώντας ένα λιβανιστήρι και ένα μικρό κουδούνι, και έτσι αμέσως δημιουργείται μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και στη συνέχεια το που παίζουμε δεν έχει καμία σημασία.

Για το πάρτι της κυκλοφορίας του δίσκου Malady, εμφανιστήκαμε στο Βερολίνο σε μία αίθουσα τέχνης την οποία διακοσμήσαμε πλήρως με ξύλο, κλαδιά, φύλλα, κεριά, και χτίσαμε και ένα βωμό για βουντού στο πίσω μέρος της σκηνής, όπου υπήρχαν καπνός, προβολείς, άδεια μπουκάλια και νεκρά λουλούδια, τα οποία έφτιαξαν την ατμόσφαιρα τέλεια. Κάθε χώρος είναι σαν ένας άδειος καμβάς όπου βάζουμε κάποια συμβολικά στοιχεία για να ανα-δημιουργήσουμε στο χώρο την δική μας ιδιαίτερη αισθητική.

 

C. N.: Και στις μουσικές σκηνές; Υπάρχει μία διαφορετική ατμόσφαιρα που αντανακλάται στην performance σας;

Valerie: Το κλειδί για κάθε ζωντανή performance είναι η ενέργεια, η αίσθηση χαράς και επαφής ανάμεσα μας! Η επιθυμία να μοιραστούμε με το κοινό το όραμά μας να προσφέρουμε κάτι περισσότερο από την εμπειρία να ακούς στο σπίτι σου ένα δίσκο. Η μαγεία του «εδώ και τώρα», η ανθρώπινη ποιότητα, είναι ένα είδος χημείας που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

 

C. N.: Στις 13 Μαϊου θα παίξετε στο Κ44 στην Αθήνα. Θα μας παρουσιάσετε τόσο παλιά όσο και καινούρια δείγματα δουλειάς, ή και κάτι πιο ιδιαίτερο;

Sebastian: Θα παρουσιάσουμε κυρίως τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο Malady, αλλά θα κάνουμε και ένα πέρασμα σε παλιά κομμάτια. Στο live θα ακούσετε τραγούδια να μετατρέπονται ανάλογα με κάθε άλμπουμ, ενώ έχουμε προσαρμόσει και παλιότερα τραγούδια σε νέο ήχο. Συνηθίζουμε να παρουσιάζουμε τα τραγούδια μας σε νέες εκδόσεις, ώστε να μην βαριόμαστε να τα παίζουμε συνέχεια, και επίσης είναι πολύ πιο διασκεδαστικό έτσι!

 

Οι Noblesse Oblige θα εμφανιστούν στο ΤΩΡΑ Κ44 την Παρασκευή 13 Μαϊου 2011.