Η πολυτάλαντη Ισραηλινή χορογράφος Noa Wertheim, έχει στο δυναμικό της πολλές καλλιτεχνικές κατακτήσεις. Αρκετές μάλιστα φορές, αυτές συνοδεύονται και από σημαντικά βραβεία. Ανάμεσα σε άλλα, από το 1992 έχει συνδέσει στενά το όνομά της με την Vertigo Dance Company, της οποίας αποτελεί συνιδρύτρια.

Στα πλαίσια του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας, η Noa Wertheim παρουσιάζει την παράσταση «Yama«. Στην μικρή συνέντευξη που ακολουθεί, μας περιγράφει τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου project, αλλά και την δράση της Vertigo Dance Company.


– «Yama», ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσετε στα πλαίσια του 23ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ποιο είναι το βασικό κόνσεπτ και τι συμβολίζει η ονομασία;

Το όνομα «Yama» είναι εβραϊκό και σημαίνει λίμνη. Έψαξα την ποιότητα του νερού, ως ένα από τα Τέσσερα Στοιχεία. Στην Βίβλο γράφει: Το νερό δημιουργήθηκε την δεύτερη μέρα. Στην εβραϊκή φιλοσοφία υπάρχει επίσης ένα ρητό: Το νερό έχει λυπηθεί.

Σε αρκετά σημεία του κομματιού μας, υπάρχει μια ρευστότητα στην κίνηση ( στο σώμα μας, όπως και στη γη, υπάρχει 70% νερό), σε αντίθεση με άλλα μέρη του, που είναι συμπιεσμένα. Στη δυαδικότητα με το σύνολο που αντιπροσωπεύει τον ουρανό και τη γη, το μόνο στοιχείο που έρχεται από τον ουρανό στο έδαφος είναι το νερό της βροχής. Έρχεται ώστε να δείξει, ότι ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθείτε να συμπιέσετε το νερό ( τον άνθρωπο και τη γη), αυτό θα βρει πάντα το δρόμο του προς τα έξω.

Στο τέλος του κομματιού υπάρχει ένα λευκό σημείο σε ένα κατά τα άλλα μαύρο κομμάτι, όπου χορεύουμε και καθώς σπάει το σκληρό cast, οι χορευτές ενώνονται για έναν χορό Sufi.

– Τι σημαίνει ο χορός για εσάς; Τι συναισθήματα εκφράζετε μέσα από αυτόν;

Ο χορός είναι μια μορφή επικοινωνίας. Ενδιαφέρομαι να δημιουργήσω μια εμπειρία που διεγείρει ερωτήματα και διλήμματα.

– Από πού αντλείτε έμπνευση συνήθως;

Σε κάθε δημιουργία η έμπνευση είναι διαφορετική. Κάποιες φορές έχει ως αφορμή ανθρώπινα θέματα, κυρίως μέσα από την έρευνα οποιωνδήποτε στοιχείων υπάρχουν γύρω μας.

– Μιλήστε μας για την Vertigo Dance Company. Τι πρέπει να αναμένουμε μελλοντικά;

Η Vertigo Dance Company είναι μία ξεχωριστή οργάνωση. Έχουμε κάποιες «διακλαδώσεις» μέσα σε αυτήν, όπως η δύναμη της ισορροπίας που συνδυάζει χορό με κινητικά προβλήματα και το οικολογικό χωριό στο οποίο εκπαιδευόμαστε.

Αυτό το διάστημα εργαζόμαστε πάνω σε κάτι διαφορετικό, ανανεώνουμε μία δημιουργία που μετρά δέκα χρόνια ζωής και αφορά στην τεχνολογία και πώς επηρεάζει την εποχή μας. Θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο στο Τελ – Αβίβ με μια ζωντανή μουσική περφόρμανς.


Διαβάστε επίσης:

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας