Ο Jahcoustix είναι ένας καλλιτέχνης που έχει ζήσει την reggae και την κουλτούρα της, περνώντας τα παιδικά του χρόνια σε Ναϊρόμπι, Μεξικό, Λιβερία, Νέα Υόρκη, Κένυα αλλά και Αίγυπτο πριν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, στη Γερμανία, όπου και άρχισε τη μουσική του καριέρα.

Με τέσσερις δίσκους στο ενεργητικό του και έναν ακόμη να έρχεται σύντομα, αλλά και μέσα από την συνεργασία του με τον Gentleman, ο Jahcoustix αποτελεί πλέον έναν από τους άξιους εκπροσώπους της σύγχρονης reggae σκηνής.

CultureNow: Η διαδρομή σου στα μουσικά μονοπάτια της reggae ξεκίνησε το 1992 στο Ναϊρόμπι και συνεχίστηκε σε αρκετές αφρικανικές χώρες. Πες μας λίγα λόγια για αυτά τα χρόνια, και πώς προέκυψαν όλα αυτά τα ταξίδια; Ήταν η μουσική που σε οδήγησε να μάθεις περισσότερα πράγματα σχετικά με τον πολιτισμό αυτών των χωρών;

Jahcoustix: Μεγάλωσα σε πολλές διαφορετικές χώρες εξαιτίας της δουλειάς των γονιών μου. Ξεκίνησα να φτιάχνω μουσική στην Κένυα στην ηλικία των 16 χρόνων. Άκουγα ήδη reggae μουσική εκείνη την εποχή, οπότε η κουλτούρα της reggae ήταν αυτό που με τράβηξε να φτιάξω μουσική. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για εμένα σε εκείνη την ηλικία, ειδικότερα επειδή ζούσα στην Αφρική. Η reggae και η αφρικανική κουλτούρα ήταν και οι δύο συνδεδεμένες με την καθημερινή ζωή μου και στη μουσική μου. Ήταν πάντα το όνειρό μου να κάνω μουσική, να δω άλλα μέρη και άλλα πρόσωπα.

 

C. N.: Στην Jamaica βρέθηκες για πρώτη φορά πολύ αργότερα, το 2009. Τι ήταν αυτό που σε κράτησε μακριά από την αυτήν όλα αυτά τα χρόνια; Τι σου έδωσε παραπάνω η επίσκεψή σου εκεί, όσον αφορά στη μουσική;

J: Δεν με κράτησε κάτι μακριά από την Jamaica, απλώς φαντάζομαι ότι το 2009 ήταν η σωστή εποχή για να πάω, διαφορετικά σίγουρα θα την είχα επισκεφτεί νωρίτερα! Πραγματικά λάτρεψα αυτό το μέρος, οι άνθρωποι είναι τόσο όμορφοι και απλοί. Η Jamaica είναι ένα δοχείο ιδεών και μουσικής δημιουργίας… ένα μαγευτικό νησί.
Στη Jamaica πήγα σε αρκετά studios, όπου συνάντησα πολλούς μουσικούς και σε κάποια από αυτά ηχογράφησα κιόλας. Η μουσική της reggae είναι παντού στην Jamaica, όπου και να πας ακούς reggae!

 

C. N.: Πότε ένιωσες έτοιμος να επιστρέψεις στην Γερμανία και να ξεκινήσεις τα πρώτα δισκογραφικά σου βήματα; Υπήρχε ήδη έτοιμο υλικό για να κυκλοφορήσει; Ποιες ήταν οι πρώτες μουσικές επαφές που έκανες στην Γερμανία, με ποιους συνεργάστηκες;

J.: Όταν επέστρεψα στην Γερμανία είχα ήδη γράψει αρκετά τραγούδια και είχα και εμπειρία σε live συναυλίες μαζί τους Dubios Neighbourhood. Με την μπάντα ηχογραφήσαμε και κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ το 2004 και ξεκινήσαμε περιοδεία στην Γερμανία. Και τότε ήταν που άρχισαν όλα…

 

C. N.: Η συνεργασία σου με τον Gentleman πότε ξεκίνησε, και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα;

J.: Η πρώτη φορά που πήγα σε περιοδεία με τον Gentleman ήταν το 2007 και από τότε έχουμε περιοδεύσει μαζί πάρα πολύ. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περιοδεύσει σε Ηνωμένες Πολιτείες, Νότια Αμερική και σε όλη την Ευρώπη. Το 2010 φτιάξαμε μαζί και ένα κομμάτι για το άλμπουμ μου Crossroads. Από τότε βρισκόμαστε πολύ συχνά και είμαι σίγουρος ότι έχουμε ακόμα πολλά πράγματα που έρχονται στο μέλλον.

 

C. N.: Στις 26 και 27 Απριλίου έρχεσαι στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχεις στο 2nd Bob Marley Tribute. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια γι’ αυτό που θα μας παρουσιάσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Bob Marley;

J.: Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη θα γιορτάσουμε γι’ αυτόν τον υπέροχο μουσικό παρέα με όλο το κοινό! Θα παρουσιάσω κάποια τραγούδια του Bob Marley, αλλά δεν σας λέω ποια! Ο Bob Marley ήταν από τους πρώτους μουσικούς της reggae που άκουσα και πιστεύω ότι έγραψε τα καλύτερα τραγούδια στην ιστορία της reggae μουσικής. Είναι τιμή για μένα να τραγουδάω τα τραγούδια του.

 

C. N.: Μετά την Ελλάδα υπάρχει και συνέχεια; Νέο υλικό θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σύντομα;

J.: Μετά την Αθήνα θα παίξω στην Πορτογαλία και σε πολλά άλλα φεστιβάλ με την μπάντα μου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις 5 Μαΐου θα κυκλοφορήσει το νέο μου single World Citizen feat. Shaggy! Είναι ένα τραγούδι για ένα φιλανθρωπικό project κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού, και όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε προγράμματα για νέους. Το φθινόπωρο του 2012 σχεδιάζω να ξεκινήσω και την ηχογράφηση του επόμενου άλμπουμ.