Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου “Οι κόρες των αστεριών”, οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς “The seven sisters” της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς. Πράγμα απόλυτα λογικό αφού όντως πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αναγνώσματα που μπορεί να βρει κανείς στο είδος αυτό, προσφέροντας έντονα φορτισμένες συναισθηματικές στιγμές αλλά και μια ιστορία με πολλές διακλαδώσεις που διατηρεί την αγωνία του αναγνώστη αμείωτη από την αρχή μέχρι το τέλος.

Αυτή τη φορά είναι η σειρά της Άλι Ντ’ Απλειάζ, της δεύτερης αδερφής της ιστορίας μας, αλλά και του δικού της προσωπικού ταξιδιού προς την ανακάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας. Η Άλι είναι αθλήτρια της ιστιοπλοΐας κι ετοιμάζεται να λάβει μέρος σε έναν από τους πιο δύσκολους κι επικίνδυνους αγώνες στον κόσμο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τις αλλαγές που έχει φέρει στη ζωή της ένας νέος, παθιασμένος έρωτας που βιώνει το τελευταίο διάστημα. Οι μέχρι τότε αποφάσεις της, όμως, θα ανατραπούν εξαιτίας του θανάτου του πατριού της, γεγονός που θα την οδηγήσει πίσω στο πατρικό της σπίτι αλλά και στο στοιχείο που εκείνος της κληροδότησε πριν πεθάνει, και που θα της επιτρέψει ν’ ανακαλύψει το ποια είναι. Έτσι, η Άλι, ξεκινά ένα νέο ταξίδι, αφήνοντας τα πάντα πίσω της, φτάνοντας στη Νορβηγία αναζητώντας τις ρίζες της.

Όπως και με το πρώτο βιβλίο της σειράς, έτσι και αυτή τη φορά δε θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο στην πλοκή του βιβλίου, αφού ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να προδώσει στοιχεία που θα καταστρέψουν ένα μέρος της αναζήτησης της Άλι. Και πραγματικά, κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο κρίμα, αφού το ταξίδι προς την αναζήτηση της προσωπικής της ταυτότητας -και κατ’ επέκτασιν, της προσωπικής της αλήθειας που ίσως και η ίδια να μην γνωρίζει ή έστω, να μην έχει κατανοήσει απόλυτα μέχρι τώρα- είναι ακόμα πιο μαγικό από εκείνο που μας χάρισε η αδερφή της, Μαία, ένα χρόνο πριν. Αυτό οφείλεται στο ότι η ιστορία της Άλι ξεκινάει σχεδόν εκατό χρόνια πριν, γεγονός που δίνει στην αφήγηση έναν διαφορετικό αέρα. Επί της ουσίας, της επιτρέπει να έχει αυτές τις πινελιές που χαρακτηρίζουν τα ιστορικά μυθιστορήματα, με την δομή της να είναι μεν βασισμένη σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, αλλά διανθίζοντάς τα παράλληλα με μια μυθιστορηματική διάθεση που οδηγεί σε ένα άκρως εναρμονισμένο σύνολο που μας παρασύρει.

Η ιστορία της Άλι μάς επιτρέπει να ταξιδέψουμε νοερά πίσω στο χρόνο, μεταφέροντάς μας στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Νορβηγία, με τα μέρη αυτά να ζωντανεύουν ρεαλιστικά μπροστά στα μάτια μας, με τη βοήθεια του μοναδικού ταλέντου της συγγραφέως να περιγράφει με τόση ζωντάνια και γλαφυρότητα όλα όσα θέλει ν’ αποτυπωθούν στα μάτια και στη μνήμη μας μέσω της πένας της. Αναμφίβολα, το να μπορεί να πετύχει ένας συγγραφέας κάτι τέτοιο χωρίς να γίνει φλύαρος ή υπέρμετρα κουραστικός στεκούμενος σε περιττές λεπτομέρειες, είναι ταλέντο. Και η Riley το έχει, συνδυασμένο πάντα με την μοναδικά εμπνευσμένη φαντασία της, αλλά και την εσωτερική της τρυφερότητα, άλλο ένα στοιχείο που επιτυγχάνει με άψογο τρόπο να αποδώσει στο χαρτί, αλλά και να το μεταφέρει ως βασικό στοιχείο δόμησης της ψυχοσύνθεσης των ηρωίδων της, δημιουργώντας κάθε φορά και μια νέα μοναδική προσωπικότητα που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις.

Η ιστορία της Άλι με συγκίνησε βαθιά και δεν αμφέβαλλε ούτε για μια στιγμή, καθ’ όλη την διάρκεια της ανάγνωσής της, πως η Riley έδωσε σε αυτήν τα καλύτερα κομμάτια του δικού της εαυτού. Είναι βέβαιο πως τα συναισθήματά της για την Άλι είναι βαθιά και ειλικρινά, κάτι που αποδίδει με ζωντάνια στο χαρτί, μετατρέποντας την αφήγησή της σε κάτι περισσότερο από ένα συναισθηματικό παραμύθι με ιστορικές προεκτάσεις. Μοναδική δομή ιστορίας, εξαιρετική ροή αφήγησης, βαθιά συναισθηματικές στιγμές χωρίς να είναι δακρύβρεχτες, μια ηρωίδα στην οποία μπορείς να βρεις δεκάδες κομμάτια να ταυτιστείς και πολύ περισσότερα ν’ αγαπήσεις, μια ιστορία που μπορεί να κάνει την καρδιά σου να ραγίσει σε εκατομμύρια μικρά κομμάτια και που την ίδια στιγμή θα μείνει για πάντα μέσα της και δεν θα σβήσει εύκολα από το μυαλό σου. Μια ιστορία που θέτει δεκάδες ερωτήματα, μυστηριακά, κοινωνικά, ανθρώπινα, συναισθηματικά, μα πάντα γύρω από την ζωή, την αγάπη, την αλήθεια του καθενός μας. Αν αγαπήσατε τις “Κόρες των αστεριών”, τότε την “Κόρη του κεραυνού” θα την λατρέψετε.

Το μυθιστόρημα της Lucinda Riley, με τίτλο “Η κόρη του κεραυνού”, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.