Ο Μάκης Παπαδημητρίου παρουσιάζει «Τα 39 σκαλοπάτια» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Το έργο, που είναι μια η διασκευή από τον Πάτρικ Μπάρλοου (Patrick Barlow), βασισμένη στο μυθιστόρημα του 1915, του Τζων Μπάκαν (John Buchan), και την ταινία του 1935, του Άλφρεντ Χίτσκοκ (Alfred Hitchcock), προσφέρει στο κοινό μια συναρπαστική κωμική περιπέτεια.

Η Γρηγορία Μεθενίτη μίλησε στο CultureNow για την παράσταση και το ρόλο της.

***

-Η παράσταση «39 Σκαλοπάτια» χαρακτηρίζεται ως κατασκοπική κωμωδία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Η ταινία «Τα 39 σκαλοπάτια» του Α. Χίτσκοκ είναι αστυνομικό θρίλερ. Η μεταφορά του σε θεατρικό έργο από τον Πάτρικ Μπάρλοου ως κατασκοπική κωμωδία και έπειτα η μετάφραση του Μάκη Παπαδημητρίου έγινε χρησιμοποιώντας εργαλεία από γραφής και πρακτικά επί σκηνής που διακωμωδούν το μυστήριο και την νουάρ διάθεση. Το έργο συντελείται από τέσσερις ηθοποιούς τρεις εκ των οποίων εναλλάσσουν συνεχώς ρόλους οδηγώντας τον κεντρικό μας χαρακτήρα (Μάκη Παπαδημητρίου) στη λύση ενός φόνου και την αποκάλυψη μιας επικίνδυνης οργάνωσης. Η κωμωδία όπως ρωτάτε, προκύπτει όσο υπάρχει αντίσταση στη σοβαροφάνεια που μας δίνεται σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση όπως αυτή. Ανθρωποκυνηγητό, κατάσκοποι, μυστήριο, σκωτσέζικη επαρχία, έρωτας είναι συνθήκες οι οποίες όσο πιο σοβαρά τις παίξεις τόσο περισσότερο χιούμορ προκύπτει.

-Πώς θα περιγράφατε το θεατρικό σύμπαν που έχει δημιουργήσει ο Μάκης Παπαδημητρίου στη σκηνή του Τζένη Κάρεζη;

Αγγλία και Σκωτία του 1930, με διάθεση Μόντυ Πάιθονς και έλλειψη σοβαροφάνειας. Το θεατρικό σύμπαν του Μάκη Παπαδημητρίου και το χιούμορ του είναι κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω, ελάτε να το δείτε! Εμείς το διασκεδάζουμε σίγουρα.

-Στο συγκεκριμένο ανέβασμα αξιοποιούνται διάφορα μέσα και τεχνάσματα με σκοπό να γελάσουν οι θεατές. Έτσι, έχουμε και εξαιρετικά δείγματα σωματικής κωμωδίας. Πείτε μας περισσότερα για τη δουλειά που κάνατε με την Σεσίλ Μικρούτσικου.

Η δουλειά της Σεσίλ Μικρούτσικου στην παράσταση επίσης περιέχει πολύ από το δικό της χιούμορ. Είναι πολύ ευχάριστο να δουλεύω μαζί της ξανά. Αν το δείτε θα καταλάβετε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και ελευθερία στους ηθοποιούς, μέσα σε ένα κοινό και καθαρό πλαίσιο.

-Στην παράσταση ερμηνεύετε τρεις ρόλους. Θα θέλατε να μας τους συστήσετε;

Δεν θα ήθελα να κάνω spoil και να συστήσω και τους τρεις χαρακτήρες γιατί μου αρέσει πολύ σαν στοιχείο της παράστασης, όχι μόνο στους δικούς μου χαρακτήρες, που όσο περνάει η ώρα δεν ξέρεις ποιος θα ξεπεταχτεί. Άκουγα ένα παιδί τις προάλλες στην πρώτη σειρά να λέει «πάλι άλλαξε;» και γελούσα από μέσα μου. Που να ήξερε το τρέξιμο στα παρασκήνια.

-Έχετε προσχεδιάσει την αντίδρασή σας αν τυχόν ακουστεί κάποια στιγμή μια από τις απαγορευμένες λέξεις από το κοινό;

Είναι σίγουρο ότι όταν ακουστεί η απαγόρευση για τις λέξεις πολύς κόσμος θα τις πει φωναχτά. Και καλά θα κάνει!

-Θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του CultureNow κάποιο άλλο επαγγελματικό σας πρότζεκτ;

Αυτή τη στιγμή πέρα από «Τα 39 σκαλοπάτια» περνάω χρόνο κάνοντας μουσικές πρόβες με τον πολύ καλό μου φίλο Αντώνη Αντωνιάδη, όπου μαζί τραγουδάμε ως ‘Sunny & Blue’ και θα συνεχίσουμε την παράσταση που φτιάξαμε πέρυσι ‘K and the travelling doll’, η οποία είναι βασισμένη σε ένα 90ς αρμόνιο.

Photos Credit: Patroklos Skafidas

Διαβάστε επίσης:

Τα 39 σκαλοπάτια, του Πάτρικ Μπάρλοου σε σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
«39 Σκαλοπάτια» Απόλυτης Διασκέδασης στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» | Κριτική