Η νεοσύστατη oμάδα “Prospero Theater Group” παρουσιάζει για πρώτη φορά σε Ελλάδα και Ευρώπη, το έργο των Καναδών Guillermo Verdecchia και Daniel Brooks με τίτλο “Insomnia”, στο Θέατρο Άβατον.

Ο Γιώργος Παπαστυλιανός, εκ μέρους της ομάδας, μιλάει στο Culturenow.gr για το έργο και τα κοινωνικά ζητήματα που θέτει, τα οποία αποτελούν και τα κύρια ζητήματα της δικής μας σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Culturenow.gr: Το έργο των Καναδών Guillermo Verdecchia και Daniel Brooks, Insomnia, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πώς αποφασίσατε να επιλέξετε το συγκεκριμένο έργο;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Το έργο επιλέχτηκε θα έλεγα από μια απλή ανάγνωση, τυχαία σε ένα βιβλιοπωλείο του Τορόντο σε μια επίσκεψή μου εκεί πριν από 3 χρόνια. Έψαχνα ένα Καναδικό θεατρικό έργο που θα είχε 3-4 χαρακτήρες και θα μιλούσε για την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα δοσμένη με απλότητα, σουρεαλισμό και χιούμορ. Επίσης ήθελα ένα έργο που θα περνούσε στους θεατές και κάποια πολιτικά και υπαρξιακά ζητήματα σε αγγλική γλώσσα μεστή και εύκολη στο άκουσμά της. Το “Insomnia” διέθετε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, οπότε αγόρασα το βιβλίο, πήρα τα δικαιώματα του έργου και αποφάσισα να το ανεβάσω.

Culturenow.gr: Το έργο παρουσιάζεται μόνο στα αγγλικά και μάλιστα χωρίς υπότιτλους, Για ποιο λόγο επιλέξατε να το παρουσιάσετε αποκλειστικά στην αυθεντική του γλώσσα;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Αποφάσισα να ανεβάσω το έργο στην αυθεντική του γλώσσα βασικά γιατί ήταν ένα όνειρό μου, από τη στιγμή που γύρισα στην Ελλάδα μετά τις θεατρικές σπουδές μου στον Καναδά, να παίξω και να παρουσιάσω στην Ελλάδα μια παράσταση στην αγγλική γλώσσα. Πιστεύω ότι τη σημερινή εποχή, έχει ενδιαφέρον να παίζονται έργα σε γλώσσα άλλη εκτός των Ελληνικών που είναι μάλιστα και πολλά, στην θεατρική κοινότητα της Αθήνας και κατ’ επέκταση της Ελλάδας. Υπάρχουν πολλοί μόνιμοι κάτοικοι της χώρας που δεν είναι Έλληνες και δε μπορούν πάντα να παρακολουθούν παραστάσεις στην ελληνική γλώσσα, ενώ τα αγγλικά είναι μια διεθνής γλώσσα επικοινωνίας για πολλούς ανθρώπους πια. Επίσης ήθελα το κείμενο να μην “αλλοιωθεί” από μια μετάφραση, που πάντα αποτελεί ένα είδος μεταφοράς και διασκευής του αυθεντικού έργου.

Culturenow.gr: Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από το Insomnia. Πόσο ανταποκρίνεται στη σύγχρονη ζωή μας;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Ο κεντρικός μας ήρωας του έργου John F., είναι ένας ευσυνείδητος συγγραφέας που φαίνεται να μην μπορεί να ολοκληρώσει το βιβλίο που γράφει. Βασανίζεται από αϋπνίες και σκέψεις για το πώς θα είναι η ζωή του σε μερικά χρόνια από τώρα, ενώ δεν εμπιστεύεσαι τίποτα από αυτά που ακούει και διαβάζει. Ζει μαζί με τη σύντροφό του τη Gwen, που ανέχεται με το ζόρι την κατάστασή του αυτή και παρακολουθούμε διάφορες σκηνές-στιγμιότυπα από την καθημερινή τους ζωή. Μέχρι που φτάνουν για επίσκεψη στο σπίτι τους ο αδελφός του John F., William, μαζί με τη γυναίκα του Kate και οδηγούμαστε σε μια ανατροπή της ζωής του πρώτου ζευγαριού, με καταστάσεις που στο έργο συμβαίνουν σε ένα ρεαλιστικό αλλά και σουρεαλιστικό επίπεδο. Ο αδελφός του ήρωα και η γυναίκα του είναι επιτυχημένοι στην υλιστική ζωή τους και ουσιαστικά αποτελούν το κοινωνικό και υπαρξιακό αντίβαρο του άλλου ζευγαριού. Το έργο ασχολείται με θέματα σοβαρά όπως ο κατακερματισμός της κοινωνίας, της οικογένειας και του ίδιου του ατόμου, ενώ παράλληλα θίγει κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που αφορούν όλες τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, πολλώ δε μάλλον τη δική μας στην Ελλάδα.

Culturenow.gr: Ο John F., ο χαρακτήρας που υποδύεστε, πώς αντιμετωπίζει την κατάσταση;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Ο John F., που κατορθώνει με δυσκολία να συντηρήσει την οικογένεια του, νιώθει αποτυχημένος ως πατέρας και σύζυγος. Εξαιτίας των πολλών προσωπικών προβλημάτων και του υπερβολικού σκεπτικισμού του, οδηγείται σε μια γενικευμένη παράνοια σε σχέση με τον κόσμο γύρω του. Υποφέρει από αϋπνίες, τίποτα δεν του φαίνεται σωστό, όλα είναι “μολυσμένα”, η εξουσία είναι διεφθαρμένη και έτσι καταλήγει σε μια αποστασιοποιημένη απραξία για όλα.

Culturenow.gr: Η δημιουργία της οικογένειας μέσα στην οικονομική κρίση είναι ένα τρομακτικό εγχείρημα και για εσάς; Πιστεύετε ότι οι συνθήκες θα αλλάξουν, θα γίνουν πιο ευνοϊκές για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ολοκληρώσουν τη ζωή τους μέσω της δικής τους οικογένειας;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Όχι δεν είναι κάτι τρομακτικό για εμένα, αν και δεν έχω κάνει ακόμα δική μου οικογένεια. Πιστεύω ότι η σημερινή εποχή, αν και φαίνεται δύσκολη ως προς την πολυπλοκότητα της, είναι καλύτερη από προηγούμενες όσον αφορά κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα των ανθρώπων. Το θέμα είναι να μην αντιμετωπίζουμε τη ζωή όπως μας την “πλασάρουν” αυτοί που μας εξουσιάζουν και μας κατευθύνουν κυρίως οικονομικά, αλλά με ένα πρίσμα και μια στάση μεγαλύτερης αυτογνωσίας, με απλούς όρους αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς για τον συνάνθρωπο, υπεράνω πολιτείας και κράτους. Και πιστεύω ότι οι νέες γενιές που θα “μεγαλώσουν” και θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερες ως προς την ζωή που θα επιλέξουν να ζήσουν και τυχερότερες ως προς τις δομές της κοινωνίας. Φυσικά όλα αυτά με μια επιφύλαξη της ανατροπής που πάντα υπάρχει ιστορικά στις κοινωνίες.

Culturenow.gr: Η ομάδα σας Prospero Theater Group πότε ιδρύθηκε και ποιος είναι ο σκοπός της απέναντι στο θεατρόφιλο κοινό;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Η θεατρική ομάδα Prospero Theater Group ιδρύθηκε πέρυσι προσωπικά από έμενα με σκοπό να προσεγγίσει το αγγλόφωνο κοινό της Αθήνας και κατ’ επέκταση της χώρας, δίνοντάς του την ευκαιρία να παρακολουθήσει επαγγελματικές παραστάσεις στην αγγλική γλώσσα. Κύριος στόχος μας είναι να έρθουμε σε επαφή με τον αγγλόφωνο πληθυσμό της χώρας που σπάνια έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα, εφόσον δεν μιλάει καλά Ελληνικά. Στοχεύουμε στην δημιουργία ενός νέου θεατρικού κοινού στην Ελλάδα. Θέλουμε επίσης να προσελκύσουμε μαθητές ελληνικών σχολείων όπου διδάσκονται τα αγγλικά ως ξένη γλώσσα και να τους προσφέρουμε μια ποιοτική και αυθεντική πολιτιστική εμπειρία κατά την εκμάθηση τους.

Culturenow.gr: Μετά το Insomnia, ετοιμάζετε κάτι άλλο εν όψει και της καλοκαιρινής θεατρικής περιόδου;

Γιώργος Παπαστυλιανός: Με σημείο εκκίνησης την Αθήνα, σκοπός μας είναι η διοργάνωση περιοδείας του υπάρχοντος έργου μεταφέροντας την παράσταση μας στα σημεία όπου αγγλόφωνοι πληθυσμοί ζουν εργάζονται η επισκέπτονται. Στοχεύουμε επίσης τη συμμετοχή της παράστασης μας σε θεατρικά φεστιβάλ στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο αγγλόφωνο κόσμο. Όποτε ένα καινούργιο αγγλικό θεατρικό που προβλέπεται να γίνει, θα έχει έναρξη τον επόμενο χειμώνα.

Η παράσταση Insomnia παρουσιάζεται στο Θέατρο Άβατον από τις 14 Φεβρουαρίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες.