Με όχημα έναν θυελλώδη έρωτα ο Στέφανος Δάνδολος καταγράφει με τρυφερότητα και απόλυτο σεβασμό την Ιστορία μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής και αναδεικνύει τη βαθύτατη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον έρωτα και στην ελευθερία, στην τέχνη και στην πολιτική, στην προσωπική και στην εθνική μοναξιά αλλά και στην προσωπική απελευθέρωση.

Ο έρωτας της Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου πυροδότησε συναισθήματα ταραχώδη και αποτελεί τον πυρήνα της αφηγηματικής τοιχογραφίας μιας δύσκολης εποχής που ανασυνθέτει ο Στέφανος Δάνδολος στο νέο του βιβλίο «Φλόγα και άνεμος» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα πολυσήμαντο μωσαϊκό για την ιστορική και πολιτική διάσταση ενός έρωτα, την ελευθερία και την απώλεια. Τη συνύφανση τέχνης και πολιτικής και την ποσοστιαία αναλογία ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι που διαθέτουν δυο σημαντικές προσωπικότητες, εξαιρετικά γοητευτικές. Δυο προσωπικότητες που η κάθε μία, στον δικό της τομέα, κατάφερε να σηματοδοτήσει την εξελικτική πορεία του τόπου μας.

Πέρα όμως από αυτό ο συγγραφέας φιλοτεχνεί επιδέξια το πορτρέτο μιας χώρας ολόκληρης που αντιμετωπίζει μια βαθιά και συστηματική μοναξιά ανάμεσα στα άλλα έθνη αντιπαραβάλλοντας την με τη μοναξιά που βιώνει ο άνθρωπος όταν ντυθεί τον προσωπικό του μύθο. Κι έτσι η ερωτική ιστορία γίνεται το εφαλτήριο από όπου ο Δάνδολος θα προσεγγίσει ένα παρελθόν εξαιρετικά ουσιώδες για την κατανόηση της πορείας αυτής της χώρας στον χρόνο και τα ανάλογα που επικρατούν ακόμα και σήμερα.

Οι κεντρικοί ήρωές του είναι γνωστοί σε όλους μας. Έχουν δημιουργήσει τον προσωπικό και ιστορικό τους μύθο και οι αναγνώστες αναγνωρίζουν στη δική τους μορφή το καλλιτεχνικό και πολιτικό τους ανάστημα. Όμως ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται για τον θρύλο που συνοδεύει το όνομά τους και που οι ίδιοι ίσως δεν μπόρεσαν να αποποιηθούν. Αυτό που θέλει να δείξει είναι η απλή τους φύση. Αυτή που προσδιορίζει τις πράξεις τους και τα συναισθήματά τους. Θέλει να τους επανατοποθετήσει στην καθημερινότητα της εποχής τους και να αφουγκραστεί τις δικές τους ανησυχίες, τον πόνο ή τη χαρά, την ανασφάλεια και τον αγώνα για δημιουργία.

Η ερωτική σχέση μιας από τις κορυφαίες ηθοποιούς που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό θεατρικό σανίδι και του Γέρου της Δημοκρατίας είναι μόνο η αφορμή για μια ιστορική ιχνηλάτηση πολλών χρόνων με αποκορύφωμα τον Νοέμβρη του 1968, όταν στην κηδεία του Παπανδρέου κορυφώνονται οι αντιδράσεις ενός καταπιεσμένου από τη χούντα λαού και το κατευόδιο μετατρέπεται σε μια τετραήμερη μαζική διαμαρτυρία άνευ προηγουμένου εναντίον της.

Ο Δάνδολος χαρτογραφεί σημαντικές και εν πολλοίς άγνωστες στιγμές τόσο της πολιτικής όσο και του θεάτρου μέσα από προσωπικές και έως τώρα ανέκδοτες επιστολές των δύο ερωτευμένων, αξιοποιώντας ένα άγνωστο υλικό που για πρώτη φορά ανθολογείται. Και όχι μόνο. Σταχυολογεί στοιχεία από εφημερίδες, βιβλία, αρχεία όλων των ειδών και αναδεικνύει τα σημαντικά εκείνα που στηρίζουν τη μυθοποιία του, ώστε να εξαγάγει από αυτά ό,τι μικρό ή μεγάλο, παρόλα αυτά ουσιαστικό για την κατανόηση πολλών γεγονότων και αντιδράσεων μπορεί να υπάρχει.

Στον πυρήνα του έργου του που δεν είναι άλλος από την ερωτική σχέση αυτών των ανθρώπων αναμετράται και ο ίδιος με το παρελθόν και κατά την αναμέτρηση αυτή στρέφει τη ματιά του προς όλα εκείνα τα γεγονότα που οριοθέτησαν τις ιστορικές συγκυρίες, αφουγκραζόμενος τη φωνή τόσο των επώνυμων όσο και των ανώνυμων ηρώων με την ίδια συναίσθηση ευθύνης. Και το κάνει αυτό όντας ο ίδιος αποστασιοποιημένος απέναντι στην Ιστορία ώστε να είναι βέβαιος ότι αυτό που θα εξυπηρετηθεί απρόσκοπτα είναι πρωτίστως η μυθιστορηματική συνθήκη.

Το παιχνίδισμα ανάμεσα στη μυθοπλασία και τους περιορισμούς που η ιστορική αλήθεια επιβάλλει και η ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί γίνονται, για μια ακόμη φορά, μια πρόκληση για τη δημιουργία ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου. Ο Στέφανος Δάνδολος άλλωστε έχει αποδείξει ότι μπορεί με συναίσθηση ιστορικής ευθύνης, σεβασμό και δεξιοτεχνία και με τη χαρακτηριστική τρυφερότητα της γραφής του για οδηγό να φτάνει στην καλλιτεχνική αρμονία έστω και αν χρειαστεί να βαδίσει πρώτα μόνος του πάνω σε ένα καλά τεντωμένο σχοινί.


Διαβάστε επίσης:

Φλόγα και Άνεμος – Στέφανος Δάνδολος