Αναμειγνύοντας τη ροκ μουσική, το αρχαίο δράμα του Σοφοκλή και την κίνηση, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης, γνωστός για την ιδιαίτερη αισθητική του, μας παρουσιάζει μία διαφορετική Ηλέκτρα, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Στο επιβλητικό ρόλο της Κλυταιμνήστρας συναντάμε την ανήσυχη καλλιτέχνη Εβελίνα Παπούλια, η οποία δηλώνει ενθουσιασμένη.

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης, συνομιλήσαμε με την Εβελίνα, η οποία δηλώνει «φαν» του Άρη Μπινιάρη: «Για εμένα η σφραγίδα του Άρη είναι όλα μου τα βιώματα. Ροκ σκηνή, ροκ ακούσματα, ροκ αισθητική… μέσα σε αυτό μεγάλωσα και μέσα σε αυτό ξανά υπάρχω… νιώθω πολύ συγγενικά με τον Άρη»,  για το πως δέχτηκε να είναι μέρος του εγχειρήματος χωρίς δεύτερη σκέψη:«Είπα αμέσως ναι…. χωρίς να ξέρω καν τι θα μου προτείνει! Ήμουν fan από πριν! Οπότε όταν μου είπε και το έργο ενθουσιαστικά», αλλά το πως το αρχαίο δράμα μπορεί να είναι επίκαιρο ακόμα και σήμερα.


-Πώς προέκυψε η ηθοποιία στη ζωή σας;

Στην αρχή σκέφτηκα να κάνω μαθήματα υποκριτικής ως εξέλιξη των εκφραστικών μου μέσων, πάντα σκεπτόμενη τον χορό. Μετά η όλη διαδικασία με συνεπήρε γιατί συνειδητοποίησα πως αν έκανα και τραγούδι θα μπορούσα να κάνω μιούζικαλ αλλά και να ασχολούμαι ξεχωριστά με την κάθε τέχνη.

-Πόσο καθοριστικά ήταν για εσάς τα χρόνια που περάσατε στην Αμερική;

Ήταν από τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου! Έκανα αυτό που ήθελα, πραγματοποίησα αυτό που ονειρευόμουν και ταυτόχρονα δεν είχα το άγχος της επιβίωσης!

-Φέτος, πρωταγωνιστείτε στην Ηλέκτρα, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης. Μια παράσταση που συνδιαλέγεται έντονα με το θέατρο, τον χορό και την μουσική. Νιώθετε πως βρίσκεστε ακριβώς στο στοιχείο σας;

Δεν έχει ακριβώς χορό η παράσταση… κινησιολογία θα χαρακτήριζα αυτό που συμβαίνει επί σκηνής και την έχει επιμεληθεί η χορογράφος Ιωάννα Τουμπακάρη. Παρόλα αυτά βρίσκομαι στο στοιχείο μου γιατί πολύ απλά η αισθητική του Άρη κάθε φορά που βλέπω παράσταση του με συγκλονίζει, πόσο μάλλον τώρα που συμμετέχω σε παράσταση του… Νιώθω πως βρίσκομαι σπίτι μου. Σε αυτά που αγαπώ και σε αυτά που μ’ αρέσουν… αλλά και εκεί που μ’ αρέσει να είμαι.

-Ο Άρης Μπινιάρης είναι ένας καλλιτέχνης με μία προσωπική αισθητική, που διαθέτει έντονα ροκ στοιχεία και μία μουσική ποιητικότητα. Πώς είναι η συνεργασία σας μαζί του; Νιώθετε πως μπορείτε να εκφραστείτε και εσείς ως καλλιτέχνης μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του;

Για εμένα η σφραγίδα του Άρη είναι όλα μου τα βιώματα. Ροκ σκηνή, ροκ ακούσματα, ροκ αισθητική… μέσα σε αυτό μεγάλωσα και μέσα σε αυτό ξανά υπάρχω… νιώθω πολύ συγγενικά με τον Άρη.

– Πώς είναι να περιπλέκονται η ροκ μουσική, το αρχαίο δράμα του Σοφοκλή και ο χορός σε μία παράσταση;

Είναι μαγικά εντυπωσιακό!

-Όταν σας έγινε η πρόταση για την παράσταση, ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις;

Καμία! Είπα αμέσως ναι…. χωρίς να ξέρω καν τι θα μου προτείνει! Ήμουν fan από πριν! Οπότε όταν μου είπε και το έργο ενθουσιαστικά !

-Τι συμβολίζει για εσάς η Ηλέκτρα;

Αυτό ακριβώς που σημαίνει το όνομά της. Ο ακτινοβολών ήλιος, το φως, η ακτινοβολούσα χάρη.

-Τι συναισθήματα σας γεννά μία παράσταση αρχαίου δράματος; Πιστεύετε πως το αρχαίο δράμα μπορεί να είναι επίκαιρο στην εποχή που ζούμε;

Το αρχαίο δράμα παίζει πάντα με τα αρχέτυπα, οπότε πάντα είναι επίκαιρο. Υπάρχουν όλα μέσα μας και γι’ αυτό μπορούμε να τα κατανοήσουμε. Στην τραγωδία οι ήρωες αναμετριούνται με την μύχια πλευρά τους. Είναι αυτή η πλευρά που παλεύουμε να μην αγγίξουμε αλλά υπάρχει μέσα μας

-Ποια είναι η ωραιότερη παράσταση αρχαίου δράματος που έχετε δει;

Οι Βάκχες του Άρη Μπινιαρη.


Διαβάστε επίσης:

Ηλέκτρα, του Σοφοκλή από τον Άρη Μπινιάρη στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν