Ο DJ Stefan a.k.a Electroware είναι ηγετική μορφή της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής του ’90 και υπεύθυνος για μερικά από τα πιο πρωτοποριακά techno πάρτι που έγιναν ποτέ. Εκτός από μέλος των drog_A_tek, ανήκει στην ομάδα του Φabrika Studio, που επιμελήθηκε το soundtrack της ταινίας Wasted Youth. Ο Electroware μας μιλάει για την μουσική της ταινίας, αλλά και για τα συναισθήματα που του δημιούργησε.

CultureNow: Το κομμάτι που έδωσες στην ταινία έχει τίτλο Jungle. Είναι συμβολικός ο τίτλος για την ταινία ή είναι κάτι πιο προσωπικό που σου ταίριαξε στο ύφος της ταινίας και έτσι συμπεριλήφθηκε στο soundtrack;

Electroware: To Jungle είναι μια δουλειά που είχα βγάλει σε βινύλιο πριν μερικά χρόνια. Συμβολίζει την πόλη σαν μια μορφή ζούγκλας μετατρέποντας ταυτοχρονα οπoιδήποτε club παίζεται αυτο το κομματι σε μια ζουγκλα! Είναι ένα κομμάτι που περιέχει αισθητά τον ήχο της πρώτης δεκαετίας που γεννήθηκε το techno, και ενώ παρατήρησα ότι ταίριαζε με τη σκηνή του club στη ταινία, με εξιτάρησε και συμβολικά. Νέα γενιά, μιας πόλης ζουγκλας με μέλλον ανεξέλεγκτο και συμπτωματικό.

 

C. N.: Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κομμάτια του soundtrack είναι δημιουργίες των Φabrika. Μίλησε μας λίγο για τους ανθρώπους που αποτελούν τους Φabrika, για την πορεία τους και τη δουλειά τους στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής.

Electroware: Η Φabrika αποτελείται απο εμένα, το Νάσσο Σωπύλη και το Δημήτρη Παπαιωάνου. Ο Νάσσος Σωπύλης έχει στο βιογραφικό του αξιέπαινες σπουδές έχοντας ντύσει μουσικά πολυάριθμες θεατρικες παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά σποτ. Ειδικέυεται στις κλασσικές ενορχηστρώσεις και συνθέσεις αλλά και στην παραγωγή. Ο Δημήτρης Παπαιωάνου προέρχεται από τον χώρο της διοργάνωσης events, φεστιβάλ και δημιουργικών κόνσεπτ για εκδηλώσεις και εταιρικές εκδηλώσεις. ‘Ετσι και οι τρεις μαζί δημιουργήσαμε τη Φabrika, ένα πρωτότυπο εργοστάσιο ήχων ιδεών και δραστηριοτήτων σχετικά με την μουσική και την βιομηχανία θεάματος.

 

C. N.: Πώς είναι να γράφεις μουσική για μια ταινία; Επηρεάζεσαι από το σενάριο, η ιστορία είναι που σου δίνει την έμπνευση;

Electroware: Έχοντας διαβάσει το σενάριο, αφήνομαι ελευθερος και γράφω μικρά θέματα χωρίς να έχω δει κάποια σκηνή ακόμα. Μερικές φορές η φαντασία δρα πολυ δημιουργικά. Αλλες φορές, βλέποντας μια συγκεκριμένη σκηνή, μου δίνει αρκετή έμπνευση στο να ξεκινήσω να γράφω. Πάντως ο τρόπος που αντιμετωπίζω κάθε φορά τη μουσική, ανάλογα με την ταινία, ειναι διαφορετικός και αυτό είναι το ενδιαφέρον σε αυτή την δουλειά.

 

C. N.: Τι συναισθήματα σου δημιουργεί η ταινία;

Electroware: Ότι κάτι βράζει και θα εκραγεί!

 

C. N.: Τι μουσική άκουγες στην εφηβεία σου;

Electroware: Κλασσική ηλεκτρονική, wave, industrial και indie.

 

C. N.: Η ηλεκτρονική μουσική άνθισε κυρίως την δεκατεία του ’90, έχοντας από την αρχή απέναντί της ανθρώπους που την συνέδεαν με “ναρκωτικά και καταστραμμένους νεους μέσα σε σκοτεινά μαγαζιά”. Υπάρχει ακόμα αυτή η σύνδεση;

Electroware: Αυτό που στην ουσία άνθισε την δεκαετία του ’90 δεν ήταν η ίδια ηλεκτρονική μουσική, αλλά η κουλτούρα του Rave και της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής. Όταν η rave κουλτούρα ήταν στο ξεκίνημά της δέχτηκε πυρά απο πολλούς. Όταν το όλο πράγμα έγινε πιο “εμπορικό” και προϊόν, τα δεδομένα άλλαξαν.

 

C. N.: Η ηλεκτρονική μουσική αφορά μεγαλύτερο κοινό σήμερα; Υπάρχουν προοπτικες να διαδοθεί ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα κυρίως;

Electroware: Η ηλεκτρονική μουσική αφορά πια ένα πολύ μεγάλο εύρος ηλικίας και αυτό πιστεύω συμβαίνει γιατί έχει ωριμάσει πιο πολύ και παράλληλα έχει βγαλει πολλά “κλαδιά”, εννοώντας πολλά διαφορετικά μουσικά ρεύματα, από electro, ορχηστρική μουσική, soundtracks και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

 

C. N.: Την Πέμπτη 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το Get Wasted Party στο ΤΩΡΑ Κ44. Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε;

Electroware: Το Get Wasted Party θα ξεκινήσει με τα live των Callas και Larry Gus. Στο dj set που θα παρουσιάσω μετά, θα γίνει μία δυναμική ανδρομή στα 90s με Techno και Electro μέσα από anthem tracks τα οποία άφησαν εποχή, μέχρι σημερινούς minimal ήχους. Θα είναι 100% μια χορευτική βραδιά.

 

C. N.: Από που μπορούμε να μαθαίνουμε νέα σας; Υπάρχει κάτι προγραμματισμένο μέχρι το καλοκαίρι;

Electroware: Facebook ( electroware ) , www.myspace.com/electrowaredsp. Κυκλοφορία 12” Maxi Single και Album μέχρι το καλοκαίρι.

 

Διαβάστε επίσης: https://www.culturenow.gr/cinema-previews/Get_Wasted_Party_στο_ΤΩΡΑ_Κ44!.html