Η επανέκδοση των έργων του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες από τις εκδόσεις Ψυχογιός αναμφίβολα αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία του εκδοτικού οίκου. Η αρχή έγινε με τα «Εκατό χρόνια μοναξιά», πενήντα χρόνια μετά την πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου. Πρόκειται για το εμβληματικότερο έργο του Μάρκες, στο οποίο σαγηνευτική είναι η αφηγηματική τεχνική του μαγικού ρεαλισμού, η ενσωμάτωση δηλαδή των υπερρεαλιστικών στοιχείων στην αφήγηση με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αμφισβητείται ο ρεαλισμός τους.

Με αυτό του το έργο, το οποίο χάρισε στον Μάρκες ένα Νόμπελ και την αποδοχή του από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο Μάρκες αναδείχτηκε ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και κατέγραψε όλη την ομορφιά που κρύβει ο μαγικός κόσμος της Λατινικής Αμερικής και όλη την θλίψη της.

Ένα γοητευτικό παραμύθι για ένα χωριό, το Μακόντο, εκεί όπου μια επιδημία αυπνίας θα φέρει τη λήθη στους κατοίκους, ένα κορίτσι θα φτάσει κουβαλώντας ένα σακί γεμάτο με τα κόκκαλα των γονιών της, μια βροχή θα κρατήσει τέσσερα χρόνια, έντεκα μήνες και δύο μέρες, οι πεθαμένοι επιστρέφουν επειδή δεν αντέχουν τη μοναξιά, οι άνθρωποι βιώνουν παράδοξες και ανορθόδοξες σχέσεις και επιβαρύνονται από άνομες πράξεις των προγόνων τους. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραμυθιακά στοιχεία του βιβλίου. Αλλά το Μακόντο δεν είναι μόνο μια ουτοπία, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Είναι ένα μέρος όπου ο αναγνώστης θα γνωρίσει και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την κοινωνία της Λατινικής Αμερικής. Νοθευμένες εκλογές και εργάτες που ζητούν το δίκιο τους με κάθε τίμημα. Κοινωνικές ανισότητες και αδικίες.

Ο Μάρκες σκηνοθετεί ένα παραμύθι για να πει τις πιο σκληρές αλήθειες που στιγματίζουν τη χώρα του. Και παίζει με τον χρόνο που συχνά ακινητεί για να φωτίσει μια μυθική ιστορία. Μια οικογένεια, η οικογένεια Μπουενδία και η αιμομικτική πράξη που την στιγματίζει. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις επτά γενιές της οικογένειας αυτής στο Μακόντο, ένα παραποτάμιο χωριό. Και ο συνταγματάρχης Αουρελιάνο, απόγονος της ίδια οικογένειας, ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε για την ελευθερία. Μια οικογένεια εικόνα ενός ολόκληρου κόσμου που μάχεται ενάντια στη μοναξιά των επιλογών του. Μια ανελέητη, βέβηλη μοναξιά.

Ο Μάρκες αναζητά τις αιώνιες αλήθειες, τη συσσωρευμένη γνώση του κόσμου και σκιαγραφεί με λεπταίσθητες αποχρώσεις την ερωτική έκφραση της ζωής, τις τραγωδίες και τα βάσανά της, την αδυσώπητη πορεία του ανθρώπου προς το πεπρωμένο του. Δημιουργεί έναν αφηγηματικό κόσμο μέσα στον οποίο ο αναγνώστης καταβυθίζεται για να ανασύρει ό,τι χαρακτηρίζει και παράλληλα οριοθετεί το αξιακό μέτρο ενός ολόκληρου πολιτισμού. Οι χαρακτηριστικές  αφηγηματικές τεχνικές του νομπελίστα συγγραφέα, η εισήγηση του μαγικού ρεαλισμού, η αδιάσειστη επισήμανση της ιστορίας, η ανάγκη να εισχωρήσει βαθύτερα στην ανθρώπινη ψυχολογία, η αλληλεπίδραση του πραγματικού με το φανταστικό και μαζί ο φιλελεύθερος στοχασμός του είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που υπάρχουν στο «Εκατό χρόνια μοναξιά» και που έκαναν τον Μάρκες μια ισχυρή λογοτεχνική μορφή, αξεπέραστη στον χρόνο.

Η καινούργια έκδοση του βιβλίου αυτού, εξαιρετικά καλαίσθητη, με μια νέα μετάφραση εξίσου σημαντική με την προηγούμενη, αυτή τη φορά από τη Μαρία Παλαιολόγου, αποτελεί τη νέα μορφή ενός κλασικού, και ταυτόχρονα σύγχρονου, επικού έργου. Και σίγουρα την εισαγωγική αναγνωστική εμπειρία στο μοναδικό κόσμο του λατινοαμερικανού δημιουργού. Να σημειωθεί ότι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες τιμήθηκε για το τεράστιο πνευματικό του έργο  με το Διεθνές Βραβείο Neustadt το 1972 και με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982.


Διαβάστε επίσης: 

Εκατό χρόνια μοναξιά – Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες