Ο λόγος για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) | Molyvos International Music Festival (MIMF), που θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 & 21 Αυγούστου 2015 στον Μόλυβο της Λέσβου, στο οποίο θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε 21 κορυφαίους ερμηνευτές κλασικής μουσικής από όλο τον κόσμο!

Οι Ελληνογερμανίδες πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, ως ιδρύτριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, μας μίλησαν για την τριήμερη αυτή μουσική γιορτή, τις «Μεταμορφώσεις» που αποτελούν το θέμα, αλλά και τον στόχο της διοργάνωσης αλλά και για …πιάνο! Στο τέλος, κλείσαμε ραντεβού για του χρόνου με τον μαγευτικό Μόλυβο, καθώς, όπως λένε και οι ίδιες, «φέτος είναι μόνο η αρχή!»


 Culturenow. Gr: Το φετινό καλοκαίρι ένα ξεχωριστό φεστιβάλ κλασικής μουσικής γεννιέται στο Μόλυβο της Λέσβου! Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το Φεστιβάλ και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του;

Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν: Κάθε καλοκαίρι από τότε που γεννηθήκαμε, ερχόμαστε στο Μόλυβο για διακοπές επειδή έχουμε καταγωγή στο χωριό. Εδώ και πολύ καιρό θέλαμε να συνδέσουμε αυτόν τον μοναδικό τόπο με την αγάπη μας για την κλασσική μουσική και έτσι μας ήρθε η ιδέα για ένα φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στο Μόλυβο.

Θέλουμε να φέρουμε την μουσική με την οποία μεγαλώσαμε σε αυτή την άκρη της Ελλάδας και σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Για αυτό θα υπάρξει, επιπλέον στις 4 συναυλίες και ένα ειδικό κοντσέρτο για παιδιά και νέους.

Cul. N.: Ας μιλήσουμε για «Μεταμορφώσεις», που είναι η θεματική του Φεστιβάλ, αλλά και για τον τόπο που θα φιλοξενήσει αυτή τη μεγάλη «γιορτή» της κλασικής μουσικής.

Δ & Κ. Ντ.: Οι Μεταμορφώσεις δεν είναι μόνο το μουσικό θέμα του Φεστιβάλ, αλλά και ο στόχος του. Επιλέξαμε έργα στα οποία είτε ο συνθέτης είτε η ίδια η σύνθεση βιώνουν ένα είδος μεταμόρφωσης. (π.χ. Μεταμορφώσεις του Στράους, Από τη Ζωή μου του Σμέτανα, Τέταρτη συμφωνία του Μάλερ) Αυτά τα κομμάτια μας επιτρέπουν μια κλεφτή ματιά στις σκέψεις και τα συναισθήματα του συνθέτη και μας δείχνουν διαφορετικά μονοπάτια που μπορούμε να επιλέξουμε. Επιπλέον, το ρεπερτόριο και οι τίτλοι των τεσσάρων μας συναυλιών αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια μεταμόρφωσης μέσα στη ζωή.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ επιδιώκουμε η μεταμόρφωση να συμβεί μέσα από τη μουσική σε πολλά επίπεδα. Ο Μόλυβος μεταμορφώνεται μέσα από το Φεστιβάλ σε τόπο κλασικής μουσικής, ο καλλιτέχνης μεταμορφώνεται μέσα από τη μοναδική ομορφιά του Μολύβου, ο ακροατής μεταμορφώνεται και αντλεί έμπνευση μέσα από τη μουσική που παρουσιάζεται με μια φρέσκια προσέγγιση.

Cul. N.: Η Μουσική, και η Τέχνη κατ’ επέκταση, έχει την δυνατότητα να «μεταμορφώνει»;

Δ & Κ. Ντ.: Οπωσδήποτε – δεν έχει μόνον την δυνατότητα να μεταμορφώνει, αλλά αυτός είναι ο στόχος του καλλιτέχνη σε κάθε επίδοση. Σε μια συναυλία μουσικής, ο συνδυασμός του καλλιτέχνη, της μουσικής, της ερμηνείας του, του ακροατή, της αίθουσας και του τόπου δημιουργεί μια μοναδική μεταμόρφωση της ατμόσφαιρας εκείνη τη στιγμή.

Cul. N.: Για τρεις ημέρες λοιπόν θα βρεθούν στο μαγευτικό Μόλυβο σπουδαίοι σολίστες, από διαφορετικές γενιές και χώρες! Δώστε μας μία πρώτη «γεύση» από τις συναυλίες και τις άλλες παράλληλες εκδηλώσεις που απαρτίζουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Δ & Κ. Ντ.:  Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, όλο το χωριό θα γεμίσει με μουσική. Υπάρχουν 4 συναυλίες, ένα παιδικό κοντσέρτο και επιπλέον, κάθε μέρα θα υπάρχουν δυο μικρές μουσικές εκπλήξεις σε διάφορα μέρη του χωριού – τα λεγόμενα «MolyvosMusicalMoments». Μέσα στις συναυλίες, θα ακούγονται κορυφαίοι νέοι και καταξιωμένοι μουσικοί σε διάφορα σύνολα (από ντούο, τρίο, κουαρτέτο μέχρι και ensemble με 20 μουσικούς και μαέστρο) που σε αυτό τον συνδυασμό, θα ακουστούν μόνο στο Μόλυβο.

Cul. N.: Εκτός από ιδρύτριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του ΔιΦεΜΜ, είστε και πιανίστριες με πολύ σημαντικές διακρίσεις, παρά το νεαρό της ηλικίας σας. Τι αγαπήσατε στο πιάνο και ποιες θα λέγατε ότι είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Δανάη: Οι γονείς μας δεν ήταν μουσικοί και εγώ άρχισα πιάνο κατά τύχη. Σε μια γιορτή γενεθλίων, άκουσα ένα νέο κοριτσάκι να παίζει πιάνο και ήθελα οπωσδήποτε και εγώ να αρχίσω. Ενώ η μητέρα μου προτιμούσε να κάνω κάτι άλλο, εγώ επέμεινα και έτσι ξεκίνησα να μαθαίνω να παίζω πιάνο. Μετά από 6 μήνες, όταν ήμουνα 6 χρονών κέρδισα τον πρώτο μου μικρό διαγωνισμό και τότε ήξερα ότι αυτό είναι αυτό που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Είχα την τύχη να έχω θαυμάσιους δασκάλους οι οποίοι με επηρέασαν πολύ – ειδικά ο Karl-Heinz Kämmerling, με τον οποίο σπούδασα για 10 χρόνια, και ο τωρινός μου δάσκαλος, ο Γερμανός πιανίστας, Lars Vogt.

Κυβέλη: Εγώ πάντα αγαπούσα την μουσική και την δυνατότητα που έχει να συνδέει τους ανθρώπους. Είχα τα ίδια πλεονεκτήματα στην εκπαίδευσή μου όπως η αδερφή μου και γι’αυτό είχα την τύχη να ζήσω μοναδικές εμπειρίες πάνω στην σκηνή ήδη πολύ νωρίς στη ζωή μου. Αυτές οι στιγμές με φέρανε πιο κοντά στην μουσική, στους ακροατές και στον εαυτό μου.

Cul. N.: Επιστρέφοντας στο Φεστιβάλ, πόσο δύσκολη είναι η πραγματοποίηση μίας τέτοιας διοργάνωσης, ιδιαίτερα στη σημερινή, οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία;

Δ & Κ. Ντ.:  Η πραγματοποίηση αυτού του φεστιβάλ οπωσδήποτε δεν είναι εύκολη, αλλά εμείς αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και πραγματοποιούμε ένα όνειρο το οποίο το είχαμε εδώ και πολύ καιρό. Με την βοήθεια από εξαιρετικούς ανθρώπους στην ομάδα μας, όλα είναι εφικτά. Νομίζουμε όλοι ότι ειδικά σε αυτούς τους καιρούς είναι σημαντικό να υπάρχει ένα φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου για να μας δώσει δύναμη και χαρά.

Cul. N.: Τι μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο εγχείρημα στον πολιτισμό, την οικονομία, τον τουρισμό του τόπου που διεξάγεται και όχι μόνο;

Δ & Κ. Ντ.:  Θα έρθουν πολλοί άνθρωποι στη Λέσβο ιδιαίτερα για να ακούσουν το φεστιβάλ και θα ανακαλύψουν ένα μαγικό μέρος της Ελλάδας την ίδια ώρα. Από την άλλη μεριά οι άνθρωποι του Μολύβου θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν κάτι που δεν υπήρχε σε αυτόν τον τόπο πριν από αυτό τον χρόνο – είναι μια πολιτιστική ανταλλαγή.

Cul. N.: Κλείνοντας, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον του Φεστιβάλ; Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας με τη Μυτιλήνη για του χρόνου;

Δ & Κ. Ντ.:  Οπωσδήποτε! Αυτή είναι μόνον η αρχή… 🙂

Photo credits: Amanda Holmes


Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 & 21 Αυγούστου 2015 στον Μόλυβο της Λέσβου. Περισσότερες πληροφορίες.