Ο Chico Freeman η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, αφού η μουσική του πορεία ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’70 για να τον φέρει στο σήμερα έχοντας στο ενεργητικό του περίπου 40 προσωπικούς δίσκους και δεκάδες συμμετοχές, συνεργασίες με μερικούς από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες (από Elvis Jones, μέχρι Eurythmics, Nana Vasconcelos, Sun Ra – και πολλούς ακόμη) και φυσικά αμέτρητες εμφανίσεις σε Ευρώπη και Αμερική.

Μεγαλωμένος σε μουσική οικογένεια (ο πατέρας του είναι ο σαξοφωνίστας Von Freeman) ο Chico ήταν πάντα ανήσυχο πνεύμα. Δημιουργούσε τη δική του τζαζ μουσική αναδεικνύοντας όλα τα διαφορετικά μουσικά στοιχεία που τελικά μαζί δημιουργούν τζαζ μελωδίες. Στη μουσική του πορεία έδωσε μεγάλη σημασία στις ρίζες της jazz και της afro-latin, ενώ ταυτόχρονα διερευνούσε σε βάθος όλες τις πτυχές του αυτοσχεδιασμού της αφροαμερικάνικης κουλτούρας. Αυτή η ανάγκη του για εξερεύνηση και ανακάλυψη διαφορετικών μουσικών κουλτούρων τον ταξιδεύει για μια δεκαετία εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη ο Freeman ταξίδευε, γνώριζε, ζούσε και ανακάλυπτε τη μουσική. Ανάμεσα στις πόλεις που αγάπησε και έμεινε και η Θεσσαλονίκη, όπου απέκτησε επαφές με μουσικούς, αλλά και απλούς ανθρώπους, που τον έφεραν πιο κοντά σε παραδοσιακούς και βαλκανικούς ήχους.

Η επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμαινε ένα πράγμα. Ότι ήταν καιρός όλα όσα έμαθε και ανακάλυψε να τα κάνει πράξη, να τα μοιραστεί με άλλους σπουδαίους μουσικούς και να τα κάνει “δικά του”.

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα, μετά από τόσο καιρό, για μία συναυλία στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου και τέσσερις στην Αθήνα στο Half Note Jazz Club από τις 15 έως τις 18 Δεκεμβρίου, σίγουρα σε πολλούς θα ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις από τις παλαιότερες εμφανίσεις του. Ο ίδιος μάλιστα περιμένει να δει από κοντά παλιούς φίλους και γνώριμους και όπως μας λέει στη συνέντευξη που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος! Και εμείς ιδιαίτερα συγκινημένοι που ποτέ δεν ξεχνάει τα μέρη που έζησε!

– Σε λίγες ημέρες επιστρέφετε στην Ελλάδα για 4 εμφανίσεις στο Half Note Jazz Club συν μία στη Θεσσαλονίκη. Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε σε ελληνικό έδαφος μετά από τόσο καιρό;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος! Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που ήμουν στην Ελλάδα. Τα χρόνια που έμεινα στη Θεσσαλονίκη τα απόλαυσα, αγάπησα τους ανθρώπους της και έκανα αρκετούς καλούς φίλους. Οπότε σίγουρα είμαι ενθουσιασμένος που θα παίξω ξανά για το ελληνικό κοινό και ιδιαίτερα για μερικούς στενούς μου φίλους που θα βρίσκοντα στα live!

– Πόσο κοντά στη τζαζ μουσική πιστεύτε ότι βρίσκεται το ελληνικό κοινό;

Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο δύσκολο να το απαντήσω αυτό, καθώς έχω αρκετό καιρό να έρθω σε επαφή με την Ελλάδα και έτσι δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Γνωρίζω φυσικά την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες οικονομικά, είμαι χαρούμενος όμως που βλέπω ότι το Half Note υπάρχει ακόμα και ευημερεί, όπως και στη Θεσσαλονίκη με άλλα μαγαζία (στο “Ξέφωτο” η αλήθεια είναι παίζω πρώτη φορά), οπότε βλέπω τουλάχιστον ότι υπάρχει ακόμα κοινό που αγαπά, εκτιμά και ακούει jazz.

– Τα χρόνια που ζήσατε εκτός Ηνωμένων Πολιτείων ήρθατε σε επαφή με αρκετούς μουσικούς από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Είχατε την ανάγκη να ανακαλύψετε τη μουσική εκτός συνόρων; Πόσο σας άλλαξε σαν μουσικό η παραμονή σας εκτός Η.Π.Α. και πότε αποφασίσατε ότι είναι στιγμή να επιστρέψετε;

Γενικά είχα μία πρόθεση να ζήσω εκτός Αμερικής και να ζήσω ξεχωριστά και έντονα την κάθε ημέρα. Ήθελα να κατανοήσω την κουλτούρα και το ρόλο της μουσικής στην καθημερινή ζωή σε διάφορα μέρη του κόσμου. Και το κατάφερα τόσο από την παραμονή μου στην Ελλάδα, όσο και σε άλλα βαλκανικά κράτη, ή στην Ισπανία ή οπουδήποτε αλλού ταξίδεψα. Είχα την ευκαιρία να δω ανθρώπους στην καθημερινότητα τους, μιας και τελικά η καθημερινή ζωή είναι αυτή που δίνει υλικό στη μουσική!

Σίγουρα αυτές οι εμπειρίες και οι επαφές άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μου. Πιστεύω πλέον ότι έχω μια βαθύτερη κατανόηση των ανθρώπων και βλέπω περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές μεταξύ τους. Η διαφορά που βλέπω τώρα είναι μόνο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζονται μέσω της μουσικής και της τέχνης και αυτό το κατάφερα έχοντας ζήσει έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αισθάνομαι πολύ τυχερός πήρα αυτή την απόφαση.

Αποφάσισα να επιστρέψω στις ΗΠΑ επειδή πλέον ήταν καιρός να κάνω μια επιλογή και να εφαρμόσω αυτές τις μουσικές εμπειρίες πίσω στην πατρίδα μου. Στην Αμερική υπάρχουν αρκετοί εξαιρετικοί μουσικοί και ήθελα να μοιραστώ όλη αυτή την εμπειρία μαζί τους.

– Θα θέλατε να πείτε κάτι σαν συμβουλή στους νέους μουσικούς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη τζαζ μουική; Τι πιστεύετε ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μουσικό για να καταφέρει να καινοτομεί και να είναι επιτυχημένος;

Το πιο σημαντικό για τον κάθε καλλιτέχνη γενικά και ειδικά για τον κάθε μουσικό είναι να είναι ο εαυτός του! Η καινοτομία έρχεται φυσικά αν είσαι αληθινός ως προς τον εαυτό σου, αφού δεν υπάρχει κανένας άλλος σαν κι εσένα. Το να έχεις πίστη σε σένα, στα οράματά σου, στις σκέψεις σου και τις ιδέες σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν εστιάσεις στο να μάθεις απ’ όσους προηγήθηκαν. Πολλές φορές κάνουμε λάθη, πιστεύοντας ότι κάναμε κάτι πρώτοι, ενώ στην πραγματικότητα το έκανε κάποιος άλλος νωρίτερα. Όπως είπε κάποιος κάποτε: Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο κάτω από τον ήλιο, παρόλα αυτά αν θέλεις να είσαι καινοτόμος, να είσαι ο εαυτός σου και ανοιχτός στο να μάθεις. Αυτό είναι το μήνυμα μου.

– Αυτή τη φορά έρχεστε στην Ελλάδα ως τρίο, μαζί με τους Heiri Känzig και Michael Baker. Πείτε μας λίγα λόγια για τους δύο μουσικούς που σας συνοδεύουν. Θα θέλατε να μας δώσετε και μία ιδέα για το πρόγραμμα των συναυλιών σας; Τι θα ακούσουμε;

Όταν έφυγα από την Ελλάδα, έζησα για λίγο στην Ελβετία λόγω δουλειάς, όπου εκεί γνώρισα τον εξαιρετικό μπασίστα Heiri Känzig, ο οποίος ήταν και Αμερικανός. Σίγουρα είναι από τους καλύτερους μπασίστες που ξέρω και έχουμε δουλέψει αρκετά μαζί, αφού υπήρξε μέλος του κουαρτέτου μου στο οποίο συμμετείχαν ο Antonio Farao, ο Heiri Känzig και ο Michael Baker. Επίσης κάναμε μαζί κι ένα δίσκο ως ντουέτο. Σήμερα συμμετέχει και στο νέο project μου “Chico Freeman ThreeBassTet”, το οποίο περιλαμβάνει τρεις μπασίστες και ένα σαξόφωνο! Με λίγα λόγια ο Heiri Känzig είναι ένας απόλυτος μουσικός, ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας μεγάλος φίλος!

Με τον Michael Baker γνωρίζομαι επίσης πολύ καιρό από τότε που ήμουν με τον Elvin Jones. Ο Baker ήταν στα πρώτα του βήματα τότε, για να καταφέρει σήμερα να συγκαταλέγεται στα σπουδαία ονόματα της τζαζ, παίζοντας με μουσικούς όπως οι Al Jarreau, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Aretha Franklin, Sting, Annie Lennox, Michael Jackson και τόσοι πολλοί άλλοι που δεν τους θυμάμαι! Επί 18 χρόνια ο Baker ήταν επίσης στο πλευρό της Whitney Houston ως καλλιτεχνικός διευθυντής και φυσικά ως ντράμερ! Ο Michael είναι ένας πολύ ευέλικτος, εκπληκτικά ταλαντούχος και επιδέξιος μουσικός, συνθέτης, εκπαιδευτικός και παραγωγός μουσικής και είμαι χαρούμενος που συναντηθήκαμε τότε στη Μινεάπολη (απ’ όπου κατάγεται κιόλας) -όταν ταξίδευα με τον Elvin- και που δουλεύω μαζί του όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα.

– Μετά τις συναυλίες σας στην Ελλάδα, έχετε κάποια σχέδια ή κάποιο μουσικό project να περιμένουμε;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως θα κυκλοφορήσει το νέο μου project “Chico Freeman ThreeBassTet”, για το οποίο τελειώσαμε την ηχογράφηση και αναμένουμε την κυκλοφορία του, καθώς ακόμα είμαστε σε συζήτηση με κάποιες εταιρείες. Φυσικά δεν θα λείψουν οι συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική!

Info:

chicofreeman.com/
https://www.facebook.com/ChicoFreeman/

Φωτογραφία: ©Kostas Amoiridis


Διαβάστε επίσης:

Chico Freeman Trio live στο Half Note