Τις τελευταίες ημέρες, πολλές πολιτείες της Αμερικής, κατακλύζονται από διαδηλωτές και διαδηλώτριες που διεκδικούν ένα κόσμο απαλλαγμένο από ρατσισμό και μίσος, ενώνοντας δυναμικά τις οργισμένες φωνές τους. Η δολοφονία του Τζόρτζ Φλόυντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σέβιν με την συμμετοχή των παρόντων αμέτοχων αστυνομικών, έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες περιστατικά βίας ενάντια στους έγχρωμους πληθυσμούς των Η.Π.Α.

Θυμόμαστε λοιπόν και σας προτείνουμε ταινίες που αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη κατά των απάνθρωπων αυτών φαινομένων, αποτυπώνοντας  τις ρατσιστικές πράξεις πολλών λευκών προς τους μαύρους, αλλά και τους αγώνες των δεύτερων ενάντια στην λευκή κυριαρχία και επιβολή.

Το όφελος των αντιρατσιστικών ταινιών

Σε έναν κόσμο που οι φυλετικές διακρίσεις στα κράτη και τα θεσμικά όργανα τους, καλά κρατούν, η μάθηση της ιστορίας των λαών, επαναφέρει μνήμες επωμίζοντας μας το χρέος να τις διατηρήσουμε ζωντανές.

Πώς γεννιέται ο ρατσισμός κατά των αφροαμερικάνων; Πώς αυτός ενισχύεται; Σε τι κοινωνικές συνθήκες τον βλέπουμε να «ανθίζει» και να παρακμάζει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ; Ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης του θεσμού της αστυνομίας; Τι αγώνες έχουν δοθεί για την ισότητα;

Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που γεννιούνται σε όλες και όλους μας, για τα φαινόμενα ρατσισμού. Οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ έρχονται να μας τα απαντήσουν, ως μια συμπληρωματική εικόνα και άποψη, σε ότι οι ίδιοι προσωπικά βλέπουμε και βιώνουμε.

10 Αντιρατσιστικές ταινίες, τις οποίες προτείνουμε να δείτε

«Δεν είμαι ο Νέγρος σου» Ελβετογαλλική ταινία σε σκηνοθεσία του Ραούλ Πεκ.

Πρόκειται για μία ιστορική καταγραφή των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ μέσα από τα μάτια του πολιτικού διανοητή Τζέιμς Μπόλντουιν.

«Ο Μισισιπής καίγεται» Αμερικανική ταινία σε σκηνοθεσία Άλαν Πάρκερ.

Στην ρατσιστική κοινωνία του Νότου, οι ΚΚΚ διαπράττουν ένα ρατσιστικό έγκλημα. Πράκτορες του FBI,καταφθάνουν για να ρίξουν φώς στην υπόθεση.

«Μαύροι Πάνθηρες: Μαχητές της Επανάστασης» Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Νέλσον.

Το ντοκιμαντέρ, αποτυπώνει τις ριζοσπαστικές αλλαγές που έφεραν οι Μαύροι Πάνθηρες στην γενικότερη αμερικανική κουλτούρα , την ανάπτυξη της πολιτικής και της πολιτιστικής συνείδησης των αφροαμερικάνων και τους αγώνες που δόθηκαν για ισότητα.

«American History X.» Αμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία Τόνι Κέι.

Δύο νέων ηλικιών αδέρφια συμμετέχουν σε νεοναζιστικά μορφώματα. Όταν ο ένας πάει φυλακή για έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα, αναθεωρεί τις απόψεις του λόγω των καταστάσεων που βιώνει. Όταν αποφυλακίζεται, προσπαθεί να πείσει τον μικρότερο αδερφό του να αντιταχθεί σε νεοναζιστικές ιδεολογίες και μορφώματα.

«LA 92» Ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Λίντσεϊ.

Ντοκιμαντέρ για τις εξεγέρσεις στις Η.Π.Α το 1992, με μαύρους και λευκούς να πλημμυρίζουν τους δρόμους ενάντια στην κρατική βία και καταστολή έπειτα από την αθώωση 5β λευκών αστυνομικών οι οποίοι ξυλοκόπησαν έναν μαύρο οδηγό, ο οποίος δεν σταμάτησε για έλεγχο.

«Django, ο Τιμωρός» Αμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία Κουέντιν Ταραντίνο.

Ένας κυνηγός επικηρυγμένων γερμανικής καταγωγής ελευθερώνει τον σκλάβο Django με σκοπό να τον βοηθήσει στον εντοπισμό των αδερφών Μπρίτλς. Όταν η αποστολή επιτυγχάνει ,οι δύο τους αποφασίζουν να βρουν και ελευθερώσουν την γυναίκα του Django, η οποία είναι σκλάβα σε φυτεία.

 

«Σέλμα» Αμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία Άβα Ντιβερνέ.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, στα πλαίσια της κατοχύρωσης του δικαιώματος ψήφου των Αφροαμερικάνων, το 1965 , διοργανώνει μια πορεία στη Σέλμα της Αλαμπάμα. Η πορεία καταστέλλεται με βίαιες πρακτικές από την αστυνομία και τότε οργανώνεται μία με μαζικότερη συμμετοχή.

«Το Πράσινο Βιβλίο» Αμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία Πίτερ Φαρέλι

Ένας μαύρος πιανίστας, ο οποίος περιοδεύει στον νότο , προσλαμβάνει έναν μπράβο ιταλοαμερικανικής καταγωγής για να τον συνοδέψει. Ο σωματοφύλακας έχει ρατσιστικές καταβολές αλλά δέχεται την δουλειά καθώς μένει άνεργος. Το ταξίδι τους όμως, έρχεται να αναθεωρήσει τις ιδέες του.

 

«Η Παρείσφρηση» Αμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία Σπάικ Λι.

Ένας Αφροαμερικάνος και ένας Εβραίος αστυνομικός, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αποφασίζουν να παρεισφρήσουν στην ρατσιστική εγκληματική οργάνωση των ΚΚΚ και το καταφέρνουν.

«Moonlight» Αμερικάνικη ταινία , σε σκηνοθεσία Μπάρι Τζένκινς.

Ο νεαρός Αφροαμερικάνος Σαιρόν ,μετά την απότομη ενηλικίωση του, δίνει την προσωπική του μάχη ώστε να επιβιώσει στο Μαϊάμι , που κυριεύουν τα ναρκωτικά, η βία , η φτώχεια και ο ρατσισμός.