Τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει με την 51η διοργάνωσή του, από 1η έως 23 Οκτωβρίου, με κωδικό «Αστυβάλ» και σλόγκαν «Όχι πια χθες, μόνο αύριο». Ο φετινός καλλιτεχνικός προγραμματισμός των Δημητρίων, που περιλαμβάνει 42 εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, «αποκαλύφθηκε» σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα υπόγεια του Μετρό!

Θέατρο, μουσική, χορός, performance, εικαστικά, λόγος, έρευνα, κινηματογράφος, workshops, συνθέτουν το πολυποίκιλο και πολυδιάστατο πρόγραμμα της διοργάνωσης και προ(σ)καλούν τη Θεσσαλονίκη να έρθει σε δημιουργικό «διάλογο» με την τέχνη και τον πολιτισμό. Με κωδικό «Αστυβάλ», συγκερασµός των εννοιών άστυ και φεστιβάλ, τα Δηµήτρια 2016 θα µεταµορφώσουν την πόλη σε ένα µεγάλο εργοτάξιο πολιτισµού, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!

 

Από την Ερριέττα Μπελέκου

Με μία πρώτη ματιά, από την πληθώρα των εκδηλώσεων, διεθνών και ελληνικών, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι θεατές του Φεστιβάλ ξεχωρίζουμε τις εξής:

Εικαστικός, σκηνοθέτης, performer, ακριβίστρια και multimedia διαδραστική καλλιτέχνις, η Yoko Ono αποτελεί το πιο βαρύ “χαρτί” των φετινών Δημητρίων, καθώς για ένα μήνα θα «καταλάβει» το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η αιώνια σύντροφος του Τζον Λέννον, με την εγκατάσταση «Ex-it» –σχόλιο για τη ζωή, το θάνατο, την επιστροφή και την μετενσάρκωση– εξάπτει τη φαντασία του κοινού, αλλά και με το περίφημο διαδραστικό πρότζεκτ Skyladders, όπως και πλήθος από performances περί του μεταναστευτικού, αλλά και της ζωής πριν και μετά τον θρύλο της μουσικής John Cage, θα ανατινάξει τις συμβάσεις και θα συνταράξει τα ελληνικά εικαστικά δρώμενα.

Tο Schaubühne Berlin Theatre θα παρουσιάσει το «Compassion. The History of the Machine Gun», ένα έργο- ταξίδι στα «καυτά» πολιτικά σημεία των καιρών μας, σε σκηνοθεσία του Ελβετού Milo Rau. Μια παράσταση – ντοκιμαντέρ με μορφή διπλού μονολόγου, βασισμένη σε συνεντεύξεις από μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και κληρικούς και θύματα πολέμου στην Αφρική και την Ευρώπη. Μια παράσταση, που περιηγείται σε αντικρουόμενα πεδία: Γιατί ένας νεκρός στις πύλες της Ευρώπης υπερισχύει χιλιάδων νεκρών στις εμφύλιες ζώνες του Κονγκό;

Φανταστείτε ένα πιάνο να παίρνει τις διαστάσεις μιας αίθουσας συναυλιών και κάθε ένας από τους ακροατές να βιώνει το έργο σα να βρίσκεται εντός του οργάνου. Γίνεται ένα μουσικό έργο να προσομοιώσει για τον ακροατή την ακουστική εμπειρία του να βρίσκεται μέσα στο πιάνο; Την απάντηση δίνει ο βραβευμένος συνθέτης της νεότερης γενιάς με σημαντική παρουσία στους χώρους του θεάτρου και του κινηματογράφου, Σταύρος Γασπαράτος με το «Expanded Piano». Την εγκατάσταση – μουσικό έργο Expanded Piano, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη το 2014, ενώ ανασχεδιάστηκε για να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2015, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το ανέβασμα του επίκαιρου αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Μάνα Κουράγιο», γραμμένο το 1939, όταν ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από τη μια ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα. Από την άλλη η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο.

O Cedric Charron, μέλος της ομάδας διδασκαλίας του ανατρεπτικού σκηνοθέτη Jan Fabre, θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού – performance που θα προκαλέσει αίσθηση. Θα διδάξει τη μέθοδο «From ACT to ACTING» σε ιδέα και εκτέλεση του ίδιου του Jan Fabre, ο οποίος θα δώσει το «παρών» για δεύτερη συνεχή χρονιά στα Δημήτρια.

Το «Καπάνι Project» αποτελεί μια δράση πολιτισμού, πολυμορφική, πολυπρόσωπη, πολυδιάστατη, πρωτοποριακή, φρέσκια και με την προοπτική ενός ωραίου θεσμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες εικαστικοί συμπράττουν με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του Καπανίου και -ανάμεσα σε ψάρια, φρούτα, γεύσεις, μυρωδιές, υφάσματα, αρώματα, χρώματα, παραδόσεις- μοιράζονται, συνδημιουργούν, πειραματίζονται, αλληλεπιδρούν και τελικά φτιάχνουν έναν νέο κόσμο μέσα στον παλιό, γεμάτο ενέργεια, φαντασία και ευρηματικότητα. Γιατί τα ομορφότερα πράγματα συμβαίνουν στις γειτονιές με ιστορικό βάθος, εκείνες που έχουν πολλά να αφηγηθούν.

«Τα 51α Δημήτρια είναι εδώ, με ένα ιδιαίτερο, πάντα νεωτερικό πρόγραμμα, καλλιτεχνικώς και κοινωνικώς ευαίσθητο, όπως το συνθέτουν το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά συμβάντα, ο χορός, ο κινηματογράφος, η performance και τα εργαστήρια.

 

Για ένα ακόμη φθινόπωρο, σε πείσμα της εσωστρέφειας και των δύσκολων καιρών, προσκαλούν και προκαλούν τη Θεσσαλονίκη να συνδεθεί ευθέως μαζί τους.

 

Ζήστε το! Εμπειρία, καλές τέχνες και τεχνολογία, με φόντο τους δρόμους, τις λέξεις, τις εικόνες, τα σώματα, τα κτίρια και τα σημεία εκείνα του αστικού χάρτη, όπου θα παραχθούν ενέργεια και επικοινωνία, θα ανοίξουν συναρπαστικοί ορίζοντες και θα καταγραφούν «στιγμές» μέσα από πολλαπλές αφηγήσεις και ποικιλία απόψεων.

 

Αστυβάλ! Το ζητούμενο δηλαδή: ο διάλογος με την πόλη μέσω των τεχνών, η επικοινωνία ανθρώπων και τάσεων, που μέσα στον κατακερματισμένο κόσμο θα συνυπάρξουν και θα μεταλάβουν ορίζοντα και προοπτική. Μια απόπειρα συνύπαρξης και συντονισμού μέσω 42 εκδηλώσεων που άφοβα θα επιχειρήσουν, κινούμενα σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής ανθρωπογεωγραφίας και αντισυμβατικών θεωρήσεων-θεαμάτων, να συνενώσουν και να συνεγείρουν τη Θεσσαλονίκη.

 

Κοσμοπολίτικα, έκκεντρα και εκκεντρικά, τολμηρά και ευαίσθητα, τα φετινά Δημήτρια επιχειρούν και πάλι ένα «άλμα» και ονειρεύονται μια Θεσσαλονίκη που δεν πτοείται. Αναθεωρητικά, απελευθερωμένα από την κοινοτοπία, προσανατολισμένα στο σπαρταριστό πλην όμως αθέατο από τους πολλούς «σήμερα», τα φετινά Δημήτρια καλείσθε να τα βιώσετε με μια διάθεση «αστυβαλική», που θα πει πως προσκαλείστε να ζήσετε εντός τους μια καλειδοσκοπική εμπειρία τέχνης σε χρόνο παρόντα και ενεστώτα.

 

Γιατί ίσως κι αυτός να είναι ο ορισμός-στοίχημα του φετινού θεσμού. Η πόλη στο σήμερα, η Θεσσαλονίκη του όχι πια χθες, παρά μόνο η Θεσσαλονίκη του αύριο.»

Το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

01/10

Πάρτυ έναρξης
Το σάουντρακ της βραδυάς επιμελείται ο Γιάννης Τσουκαλάς
Ελεύθερη Είσοδος

1- 23/10

Yoko Ono

Εγκατάσταση «Ex-It», Φιλμς και Performances

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

1-3/10

Ο Αδαής και ο Παράφρων του Τ. Μπέρνχαρτ

από την ομάδα Θεάτρου Χ-αίρεται

σε σκηνοθεσία Γ. Περλέγκα

2/10 – 30/11

Νικόλαος Γύζης – Τα σχέδια

Έκθεση σχεδίων, σκίτσων και σημειώσεων του μεγάλου καλλιτέχνη

 

Έργο του ζωγράφου Νικολάου Γύζη από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης

 

2,3/10

Σταύρος Γασπαράτος Expanded Piano

Σεμινάριο & Συναυλία

4/10

Η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου

Οι γνωστοί και ως «Cameristi della Scala» θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Βιβάλντι και Μπαχ

4-7/10

Ultima Vez In Spite Of Wishing And Wanting

Σεμινάριο και παράσταση χορού

4-23/10

Έκθεση κοστουμιών του ΚΘΒΕ

 

5/10

Compassion. The History of the Machine Gun

από το Schaubühne Berlin Theatre σε σκηνοθεσία Milo Rau

Έργο- ταξίδι στα «καυτά» πολιτικά σημεία των καιρών μας

6,7/10

Το «άλλο» σπίτι

από την ομάδα Εν δυνάμει σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου

Στο όριο μεταξύ θεάτρου-ντοκουμέντου

6-9/10

Toolkit Designers’ Meeting 2016

Design Toolkit

Ομιλίες, εξειδικευμένα εργαστήρια και εκθέσεις για το design

7-15/10

7Ply Project Festival

ΚΣΤΘ – ΚΜΣΤ

Street κουλτούρα μέσα από έκθεση, δράσεις, εργαστήρια, προβολές και πολλά skateboards

8/10

Chauvinism Scanner

από την ομάδα God’s Entertainment

Διαδραστική performance με θέμα το φόβο για το «άλλο»

8/10

Hildur Gudnadóttir

Συναυλία της Ισλανδής τσελίστριας, συνθέτριας και ερμηνεύτριας

8-10/10

Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι.

Performance των Σοφίας Κορώνη και Αγγελικής Παπαθεμελή

Θεατρικό παιχνίδι στα όρια της πραγματικότητας και του ονείρου

9/10

Le rebétiko aujourd’hui – société et réalité

πλήρη ντάξει

Μια μουσική παράσταση με τραγούδια εμπνευσμένα από την κοινωνική πραγματικότητα

10/10

Romain Collin Trio

Συναυλία του τζαζ πιανίστα

Romain Collin © Shervin Lainez

 

11/10

– These gentle hearts are like shot birds falling

Φώτης Νικολάου

Παράσταση χοροθεάτρου για την αγάπη και τη συνύπαρξη

– The more you dance the more you get

Εύη Δημητρίου

Παράσταση χοροθεάτρου με έμφαση στο ρόλο του ανθρώπου στην κοινωνία

11/10 – 19/11

Ο συντελεστής Gini

(Gini Coefficient) Λυδία Δαμπασίνα

Σειρά έργων που όλα μαζί συνθέτουν μια ενιαία εγκατάσταση

12/10

Arve Henriksen & Jan Bang Duo ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ 

Συναυλία του Νορβηγού τρομπετίστα

Η επιστροφή των χρημάτων σε όσους έχουν ήδη αγοράσει εισιτήριο, θα γίνει στα εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Αριστοτέλους  με την επίδειξη
του εισιτήριου (Δευτ. Τρι. Σαβ. 10.00 – 15.30, Τετ. Πεμ. Παρ. 10. 00 -14. 00 & 15.30-20.00, τηλ. 2310 272. 022).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ (κα Σ. Συμεωνίδου τηλ. 2313 318 211)

13,14/10

Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί

του Ντέιβιντ Άιβς από την ομάδα Ατονάλ

Παράσταση βασισμένη σε μονόπρακτα του Αμερικανού Ντ. Άιβς

14-16/10

Μιράντα

από το Θέατρο Πορεία

σε σκηνοθεσία του Όσκαρα Κορσουνόβα Παράσταση για την εμμονή με την εξουσία εμπνευσμένη από τη σεξπιρική «Τρικυμία»

15/10

Hior Chronik

Piano Music/Ambient/Electronic

Συναυλία με παλιότερα, αλλά και ακυκλοφόρητα έργα του

15,17,19/10

Aida του Giuseppe Verdi

Όπερα σε τέσσερις πράξεις (σε λιμπρέτο του Antonio Ghislanzoni) σε σκηνοθεσία Zamira Pasceri

16/10

Γιάννης Παπατριανταφύλλου Quintet

Συναυλία τζαζ

17-22/10

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης

(Thessaloniki International Short Film Festival)

Αφιέρωμα στις καλύτερες ελληνικές και ξένες ταινίες μικρού μήκους της 10ετίας

18/10

Ελευθερία: η πιο ακριβή καπιταλιστική λέξη

των Πάγια Πέλεβιτς και Όλγα Ντιμιτρίεβιτς / Bitef Theater

Θέατρο ντοκουμέντο με εικόνες-όψεις της βορειοκορεάτικης κοινωνίας

18/10

8:00 p.m. – 9:00 p.m.: From light to darkness / From orange to black

Modified dog

Μια performance / installation με σκοπό ένα ταξίδι προς το τέλος της ημέρας

18-19/10

Hotel της Γιώτας Αργυροπούλου

από τη θεατρική ομάδα Blindspot Theatre Group

Παράσταση-θεραπεία για άτομα με αϋπνία

18-21/10

From ACT to ACTING – Jan Fabre Teaching Group

Σεμινάριο χορού από τον Cedric Charron

20/10

Η Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της του Μπ. Μπρεχτ από το ΚΘΒΕ

Το επίκαιρο αντιπολεμικό έργο σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς

20/10

ΑΒΣ-ΑΑΠ

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης

Αυτοβιογραφική performance μέσα από την ιστορία της Θεσσαλονίκης

22/10

Wot? Not Fish

από την ομάδα Bread & Circuses

Σκηνές έγγαμου βίου ζωντανεύουν επί σκηνής

22/10

The nest-one route to freedom’/Trial 0ne

Παράσταση εικαστικού χορού σε χορογραφία της Δέσποινας Καπουλίτσα

22/10

Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός και οι συνεργάτες του επιστρέφουν

22-23/10

Athens Video Dance

Project (AVDP)

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο 30 videodance προβολές

23/10

Τελετή λήξης 

Στα πικάπ ο Στέφανος Τσιτσόπουλος

Ντίσκο Labattoir! – Σφαγεία

Ελεύθερη Είσοδος

Προφεστιβαλικές και παράλληλες εκδηλώσεις

27/9

Νύχτα τέχνης

Όλες οι γκαλερί και τα μουσεία της πόλης θα… ξενυχτήσουν

5/10

Καπάνι Project

Μουσική, θέατρο δρόμου και άλλες δράσεις με φόντο την πολυσύχναστη αγορά της Θεσσαλονίκης

8-9/10

Το Α.Π.Θ. στην πόλη / 90 χρόνια Α.Π.Θ.

Το Α.Π.Θ. «εξορμά» στην πόλη

20/10 – 30/12

Παραβολές και Μάρτυρες

Έκθεση ζωγραφικής του Nikola Saric

ΧΩΡΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

 

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

Εγνατία 109

2310 263308

Λεωφορεία: 8, 10, 11, 27, 31 www.agioritikiestia.gr

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΟΚΙΜΩΝ & ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. «ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»

Πρώην Κινηματογράφος «Παλλάς»

Λεωφόρος Νίκης 73 2310 257900

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 10, 11, 12, 58 www.tsso.gr

ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ

Κασσάνδρου 91-93

2310 278587

Λεωφορεία: 15, 16, 23

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

Αρχαιολογικού Μουσείου 30

2310 857978, 2310 425531

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 8, 33, 39, 76

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ

Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως 2310 869869

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 7, 8, 33, 39 www.thessaloniki.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κουντουριώτου 17

2313 318222

Λεωφορεία: 3, 5, 6

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (CASA BIANCA)

Β. Όλγας 180 2310 425531

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 8, 30, 33, 76

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

Πλατεία ΧΑΝΘ (Τσιμισκή) 2310 237700

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 7, 11, 12, 15, 20, 33, 39, 58

www.avlaiatheatre.gr

BLACK BOX

Βασιλίσσης Όλγας 65

2310 829254

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 8, 33, 39, 78 www.facebook.com/ blackboxthessaloniki

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εθνικής Αμύνης 2 2315 200200

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 7, 11, 12, 15, 20, 33, 39, 58

www.ntng.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποθήκη Β1 (Λιμάνι)

2310 593270

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 15, 23, 24, 25, 26, 35

www.cact.gr

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

25ης Μαρτίου & παραλία 2310 895800

Λεωφορεία: 5, 6, 8, 33, 78 www.tch.gr

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Εγνατία 154

εντός ΔΕΘ-Helexpo 2310 240002

Λεωφορεία:3,5, 6, 7, 11, 12, 15, 20, 33, 39, 58

www.mmca.org.gr

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Πλατεία Αριστοτέλους 10 2310 378400

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 7, 11, 12, 15, 20, 33, 39, 58

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ναυάρχου Βότση 4

2310 593393

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 10, 11, 12, 33, 39, 58

www.thpa.gr

PRINCIPAL CLUB THEATER

Μύλος – Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού

Ανδρέα Γεωργίου 56

2310 428088

Λεωφορεία: 31 www.principalclub.com

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Εθνικής Αμύνης 1

2310 270073

Λεωφορεία: 11, 58, 8

ΣΦΑΓΕΙΑ

26ης Οκτωβρίου 35

2313 318203

Λεωφορεία: 31, 40

ΧΑΝΘ

Ν.Γερμανού 1-Πλατεία ΧΑΝΘ

2316 001000

Λεωφορεία: 3, 5, 6, 12, 33, 39, 58, 78

Το αναλυτικό πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimitria.thessaloniki.gr