Μια μηχανή του χρόνου κι ένα ταξίδι επιστροφής στα 1899 γίνονται η αφορμή να γνωρίσει η πρωταγωνίστρια αυτού του βιβλίου έναν ψυχίατρο από την Αυστρία και να εμπλακεί σε ένα φόνο. Αυτό είναι το βασικό περίγραμμα αυτού του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μια νέα ξαναδουλεμένη έκδοση, όπως αναγράφεται στο εξώφυλλό του.

Πρόκειται για ένα ιστορικό και παράλληλα αστυνομικό μυθιστόρημα που υπογράφει η Κατερίνα Καριζώνη και πετυχαίνει να μας δώσει την ατμοσφαιρική αίσθηση της Θεσσαλονίκης του 1899, μιας πόλης όπου το Μακεδονικό ζήτημα, το Κίνημα των Νεότουρκων, η αποδόμηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Βούλγαροι εθνικιστές και μια επιδημία χολέρας μαστίζουν την πόλη και είναι τα βασικά ιστορικά γεγονότα που καθορίζουν τη μοίρα των κατοίκων της.

Μια φωτιά στα αρχεία όπου εργάζεται η ηρωίδα και το ταξίδι ξεκινά μέσα σε μια αλλόκοτη μηχανή του χρόνου και η επιστροφή είναι γεγονός. Παρέα με τον ψυχίατρο που γνωρίζει αρχίζει μια περιδιάβαση σε μια πόλη, στην οποία συντελούνται εγκλήματα και δολοπλοκίες, έρωτες, μίση και πάθη, μια πόλη βουτηγμένη μέσα στην ομίχλη τόσο της Ιστορίας όσο και την πραγματική. Μαζί θα έρθουν σε επαφή με μυστικές υπηρεσίες και τάγματα, δερβίσιδες και νεότουρκους και θα χορέψουν ένα βαλς με τα προσωπικά τους φαντάσματα και το φάντασμα της χαμένης πόλης, μέχρι που θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά τους πρόσωπα κάτω από τις μάσκες και θα περάσουν στον αιώνα τους με τα καινούργια πρόσωπά τους.

Η Σοφία, η κεντρική ηρωίδα φτάνει στη Θεσσαλονίκη τη στιγμή ακριβώς που ο φόνος ενός πλούσιου εξισλαμισμένου Εβραίου συνταράζει την πόλη. Μαζί με τον ψυχίατρο θα εξιχνιάσουν το έγκλημα και θα φέρουν στο φως τα πραγματικά στοιχεία που οριοθέτησαν το θάνατό του, συντελώντας ένα άλμα στο χρόνο, αγαπημένο λογοτεχνικό θέμα.

Οι ήρωες χορεύουν ένα βαλς στην ομίχλη με τα προσωπικά τους φαντάσματα, αλλά και με το φάντασμα της χαμένης πόλης. Παραμένουν επιμελώς κρυμμένοι κάτω από τις μάσκες τους, για να αποκαλυφθούν στο τέλος αιφνιδιαστικά και να ξαναβρεθούν με καινούργια πρόσωπα στον αιώνα τους.

Το βιβλίο «χορεύει» ένα βαλς με το αστυνομικό σασπένς και τις πολλαπλές ανατροπές και παράλληλα, με ένα ενδιαφέρον τρόπο κάνει μια ιστορική αναφορά, μια απολαυστική αναδρομή στο χρόνο και την Ιστορία της Θεσσαλονίκης, γίνεται ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό σε υπαρξιακά ερωτήματα, σε ερωτήματα που πάντα απασχολούν τον άνθρωπο για το πώς θα ήταν η ζωή του αν ζούσε πολλά χρόνια πριν, σε ποιο βαθμό ο χρόνος αλλά και ο τόπος καθορίζει την προσωπική μας διαδρομή, πόσο μπορεί τελικά να προσδιορίσει την προσωπική μας αυτογνωσία.

Το βιβλίο της Κατερίνας Καριζώνη, Βαλς στην ομίχλη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο, εδώ.