Το ξύπνημα της άνοιξης

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το αριστουργηματικό έργο του Φρανκ Βέντεκιντ το Ξύπνημα της άνοιξης επέλεξε φέτος η σκηνή του σύγχρονου θεάτρου Αθήνας. Μια παράσταση του εθνικού που εστιά…

Το αριστουργηματικό έργο του Φρανκ Βέντεκιντ το Ξύπνημα της άνοιξης επέλεξε φέτος η σκηνή του σύγχρονου θεάτρου Αθήνας. Μια παράσταση του εθνικού που εστιάζει στη σύγχρονη διάσταση και την τολμηρή οπτική του έργου, μέσα από την ιδιαίτερη σκηνοθετική πρόταση του Νίκου Μαστοράκη.

Προβλήματα, ανασφάλειες και ερωτήματα πνίγουν τους συμμαθητές ενός επαρχιακού σχολείου, που περνάνε στην εφηβική ηλικία χωρίς να υπάρχει κανείς να τους δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις. Το οικογενειακό περιβάλλον, γεμάτο συμπλέγματα και ενοχές, κόβει κάθε γραμμή επικοινωνίας.

Το σχολείο αναμασάει ένα τυφλό, ανόητο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς καμία προσπάθεια πραγματικής κατανόησης. Και εκείνοι, φυλακισμένοι στο φόβο και στην άγνοια, ακολουθούν το ένστικτό τους και ψηλαφίζουν στα τυφλά το μυστήριο του έρωτα. Μέσα στο σκοτάδι, εκεί όπου η αθώα σκέψη μοιάζει να καταδικάζεται, θα προβάλει ξαφνικά μια ακτίνα φωτός, ένας δρόμος προς την ελευθερία. Θα μπορέσουν άραγε να τον ακολουθήσουν;

Γεμάτο ευαισθησία, λυρισμό και τρυφερότητα, προσεγγίζει τις ανησυχίες των εφήβων και την ανάγκη τους για αληθινή επαφή με τους γονείς και τους καθηγητές τους, την ίδια στιγμή που ο κόσμος των ενηλίκων μοιάζει ανίκανος να ανταποκριθεί σε αυτήν την έκκληση.

Διανομή:
Μόριτς Στήφελ Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Μυγοσκοτώστρας / Δρ. Μπράουζεπουλφερ / Κύριος Στήφελ Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Ίνα Μύλλερ / Τέα Νατάσα Ζάγκα
Ντήτχελμ / Καθηγητής Ψωμόλυσσας Δημήτρης Καρτόκης
Κυρία Μπέργκμαν Αγγελική Καρυστινού
Μάρτα / Κυρία Σμιτ Αννίτα Κούλη
Καθηγητής Βούρδουλας / Κύριος Γκάμπορ / Ο Άντρας με τη Μάσκα Δημήτρης Κουτρουβιδέας
Βέντλα Ιωάννα Παππά
Μέλχιορ / Όμηρος Πουλάκης
Όττο Όμηρος Πουλάκης / Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Ίλζε Άλκηστις Πουλοπούλου
Χέλμουτ / Καθηγητής Κάμινος Μίλτος Σωτηριάδης
Ερνστ / Πάστωρ Κοιλάρας Θάνος Τοκάκης
Χένσχεν Ρίλοφ / Γρήγορος Μιχάλης Φωτόπουλος
Καθηγητής Παπατρέχας / Ρούπρεχτ Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος
Κυρία Γκάμπορ Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Ο Τσάρος Σαλτάν

/Archive Content

Το ξύπνημα της άνοιξης

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας φιλοξενεί το κορυφαίο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ, Το ξύπνημα της άνοιξης, σε μία νέα παραγωγή για τα σύγχρονα δεδομένα, και φυσικά μέσα απ…

Το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας φιλοξενεί το κορυφαίο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ, Το ξύπνημα της άνοιξης, σε μία νέα παραγωγή για τα σύγχρονα δεδομένα, και φυσικά μέσα από μία τολμηρή ματιά στη σεξουαλικότητα των νέων.

Το έργο είναι γραμμένο το 1891, αποτελώντας ένα έργο-σκάνδαλο για την εποχή του, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει προκλητικό.

Η μετάφραση του έργου είναι του Γιώργου Δεπάστα, η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια του Νίκου Μαστοράκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, η κίνηση της Αμάλιας Μπένετ και οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα.
 
Παίζουν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Ιωάννα Παππά, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Όμηρος Πουλάκης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Αννίτα Κούλη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Νατάσσα Ζάγκα, Αγγελική Καρυστινού, Δημήτρης Καρτόκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Μιχάλης Φωτόπουλος, Μίλτος Σωτηριάδης και Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος..

Νερό -ρεύματα

Το ξύπνημα της άνοιξης

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας φιλοξενεί το κορυφαίο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ, Το ξύπνημα της άνοιξης, σε μία νέα παραγωγή για τα σύγχρονα δεδομένα, μέσα από μία εξί…

Το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας φιλοξενεί το κορυφαίο έργο του Φρανκ Βέντεκιντ, Το ξύπνημα της άνοιξης, σε μία νέα παραγωγή για τα σύγχρονα δεδομένα, μέσα από μία εξίσου τολμηρή ματιά, όπως όταν πρωτογράφτηκε.

Το έργο είναι γραμμένο το 1891, αποτελώντας ένα έργο-σκάνδαλο για την εποχή του, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει προκλητικό.

Το ξύπνημα της άνοιξης συμβολίζει ουσιαστικά το ξύπνημα της σεξουαλικότητας, την οποία ο συγγραφέας εξερευνά θέτοντας διαχρονικά ερωτήματα και όλα αυτά μέσα σε μια ποιητική ατμόσφαιρα, γεμάτη ευαισθησία και λυρισμό.

Η σεξουαλικότητα εμφανίζεται μέσα από τους μαθητές ενός επαρχιακού σχολείου στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τον καταπιεστικό περίγυρό τους.

To ξύπνημα της ερωτικής επιθυμίας τους συναντά τις βίαιες αντιδράσεις του σχολείου και της οικογένειας. Οι νέοι επαναστατούν διεκδικώντας την απόλυτη ελευθερία μέσα από ένα παιχνίδι με τον έρωτα και τον θάνατο και το πέρασμα στην ενηλικίωση σφραγίζει τη ζωή τους για πάντα.
 
Η μετάφραση του έργου είναι του Γιώργου Δεπάστα, η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια του Νίκου Μαστοράκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, η κίνηση της Αμάλιας Μπένετ και οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα.
 
Παίζουν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Ιωάννα Παππά, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Όμηρος Πουλάκης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Αννίτα Κούλη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Νατάσσα Ζάγκα, Αγγελική Καρυστινού, Δημήτρης Καρτόκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Μιχάλης Φωτόπουλος, Μίλτος Σωτηριάδης και Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.

Χριστουγεννιάτικες Ηχοδράσεις