Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί το … 

Σάββατο 12 Ιουνίου εικαστικό εργαστήρι για την ανακύκλωση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους με θέμα Κάντο Αλλιώς, με θέμα την ανακύκλωση.

Στη διάρκεια του εικαστικού εργαστηρίου Κάντο Αλλιώς οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μαζί τους κουτιά, παλιά φωτιστικά, σφουγγαρίστρες, παιχνίδια, διάφορα αντικείμενα, χαρτιά, χρώματα και όποιο άλλο αντικείμενο θέλει, ώστε να αποτελέσει πρώτη ύλη για δημιουργικές μεταποιήσεις ή ανταλλαγές με την καθοδήγηση των υπευθύνων του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΚΜΣΤ, Εύη Παπαβέργου και Κατερίνα Παρασκευά. Η συμμετοχή  στο workshop είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής & πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται και η έκθεση με τίτλο Τίποτα δεν πάει χαμένο, που θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουνίου. Περισσότεροι από 50 σχεδιαστές και καλλιτέχνες προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους καταθέτουν τις δικές τους εικαστικές ερμηνείες του όρου ανακύκλωση.

Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των δράσεων της εφημερίδας δωρεάν κυκλοφορίας Παράλλαξη, που μ’ αφορμή τον εορτασμό των 20 χρόνων της παρουσίασε προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να είναι η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος με βασικό άξονα το περιβάλλον.

Με σλόγκαν Τίποτα δεν πάει χαμένο δημιουργοί της πόλης εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν απ’ όλα όσα θα κατέληγαν στα σκουπίδια και προτείνουν νέες χρήσεις. Αξιοποιώντας τα πιο καθημερινά, απλά, βαρετά, αλλά και ασυνήθιστα, περίεργα υλικά δημιουργούν έπιπλα, ρούχα, αξεσουάρ, εγκαταστάσεις και εικαστικά έργα τέχνης.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, Αλίκη Τσιρλιάγκου οι δημιουργοί εξερευνώντας ετερόκλητα υλικά και φόρμες, καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που μοιραία προκύπτουν: πώς μπορώ να αξιοποιήσω τις ιδιότητές τους; Ποιες άλλες παραβλέπω; Ποια διαδικασία μετατρέπει το άχρηστο σε χρήσιμο; Αποστασιοποιημένοι από τις προηγούμενες αντιλήψεις για τα αντικείμενα και τα υλικά που επιλέγουν, ανακαλύπτουν και φωτίζουν κρυμμένες ποιότητές τους, ενώ συγχρόνως δημιουργούν καινούριες μέσα από νέες επεξεργασίες.

Η ουσία αυτής της διεργασίας ωστόσο, συμπυκνώνεται στη νέα ουσιαστική ευκαιρία που δίνει η ανακύκλωση στην ύλη, καθώς ένας δεύτερος κύκλος ζωής ξεκινά όταν ο πρώτος έχει λήξει. Η ανακύκλωση γίνεται έτσι, μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τα δίπολα άχρηστο/χρήσιμο, παλιό/νέο, τέλος/αρχή, αποκαλύπτει πώς μία δυναμική διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές.

Οι δημιουργοί μέσα από τα έργα τους αξιοποιούν και μετατρέπουν το παρελθόν σε ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον-ένα μέλλον που μπορούμε να κατακτήσουμε όταν αποφασίσουμε να διαχειριστούμε την πραγματικότητά μας… αλλιώς!.

Συμμετέχουν: Γρηγορία Βρυτιά, Σταμάτιος Γιαννίκης, Γιάννης Καλογιαννίδης, Σοφία Καρασαββίδου, Αλέξανδρος Κοπαλίδης, Γιώτα Καϊοπούλου, Παναγιώτης Κουστούδας, Χρυσάνθη Κλαυδιανού, Σταυρούλα Κουμουλίδου, Αργυρένια Κυρίμη, Θανάσης Μπάμπαλης, Κώστας Νινίκας, Τόμμυ Παπαϊωάννου, Μαρία Παπαποστόλου, Παναγιώτα Παρδαβέλα, Μαρία Πασχαλίδου, Έλλη Σαλπιστή, Κυριακή Σιδηροπούλου, Άννα Σπάρταλη, Ελένη Στεργίου, Θάνος Στόκας, Σοφία-Πηγή Συκά,
Καθώς και οι ομάδες:
1. Μπάμπης Παπανικολάου, Χριστίνα Τσιραγγέλου (157+173 designers)
2. Ομάδα Καλλιτεχνών Sourliboom
3. Αλέξιος Βανδώρος, Σάντρα Καλλιαγρα, Πάττυ Ψαρρού
4. Στεφανία Βελδεμίρη, Αναστάσιος Μπουκουβάλας
5. Σύλβια Γεωργιάδου, Δημήτρης Ακριτόπουλος, Deniz Manisali (ddis.turb)
6. Παναγιώτα Λιάκου, Ευφημία Μαυροματάκη
7. Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα, Έλενα Σίτη, Βασίλης Κυργιώτης, Νικολέττα Δαρίδου (T.SQUAREARCHITECTS)
8. ΣΙΤΑΜ ΑΒ
9. Εργαστήριο \”Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Ψηφιακές Τεχνολογίες\” του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.
10. Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου – ΤΕΙ Λάρισας/παράρτημα Καρδίτσας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται μία ταινία δημιουργίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα τις αστικές οχλήσεις στη Θεσσαλονίκη.