Η Blender Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «THINGS | art and the everyday life» τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 19:00.
 

Πρόκειται για μια έκθεση που αναδεικνύει καθημερινά αντικείμενα τα οποία μέσα από τις παρεμβάσεις των καλλιτεχνών μεταμορφώνονται σε πρωτότυπα έργα τέχνης χωρίς όμως να χάνουν τη χρηστική τους αξία. Παράλληλα, ζωγραφικοί πίνακες πλαισιώνουν και λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κατασκευές και τα αντικείμενα συνθέτοντας μια συνολική εικόνα γεμάτη ζωντάνια και χρώμα, αποκαλύπτοντας τους έξυπνους παραλληλισμούς και τις μεγάλες δόσεις χιούμορ που επιστρατεύει η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

 
Καρέκλες ζωγραφισμένες από τα χέρια του Ιταλού πολυπράγμων, Φραντζέσκο Κουόμο, που μετέφερε τους χαρακτήρες και μέρη των ζωγραφικών του έργων πάνω σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως είναι τα έπιπλα αλλά και σε γυναικείες τσάντες και φουλάρια θέλοντας να επικοινωνήσει την τέχνη του μέσα από την υφή και το άγγιγμα των καθεαυτών πραγμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, η ομάδα «Little Rocks» κατασκευάζει έπιπλα μετατρέποντας απολεσθέντα υλικά σε καλύτερης ποιότητας και φιλική προς το περιβάλλον πρώτη ύλη δημιουργώντας ένα οικείο σπιτικό αλλά συνάμα και παραμυθένιο σκηνικό διανθισμένο με τις εικονογραφήσεις της Πετρούλας Κρίγκου (μέλος της ομάδας).
 

Λέξεις στο χαρτί συναντάμε καθημερινά, κατασκευές ολόκληρες από χάρτινα λόγια όμως; Η απόλυτη σχέση ταύτισης του νοήματος και αναπαράστασης (αυτού) στο αντικείμενο επιτυγχάνεται  μοναδικά από την Αμαλία Αντωνιάδου. Με προσέγγιση που άπτεται στη σημειωτική και με λεπτή χειροτεχνική δουλειά δημιουργεί από ένα αιωρούμενο τραπέζι μέχρι και ποδιές μαγειρικής όπου αποτελούν οι ίδιες τις συνταγές Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων.

Χρησιμοποιώντας κλωστές, σπάγκους, ρατάν και κυρίως χειροποίητο χαρτί, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, μέλος της ομάδας ΑΦΗ, μεταφέρει τις ιδέες του σε δομικές φόρμες μελετώντας την αντίθεση του μέσα και του έξω. Με το σύρμα ως το βασικό υλικών των γλυπτών της έργων, η Μαρία Γρηγορίου, επίσης μέλος του σχήματος ΑΦΗ, δημιουργεί μια συνεχόμενη γραμμή όπως θα έκανε κάποιος με το μολύβι. Η γραμμή αλλού είναι λεπτή και αλλού παχιά σχηματίζοντας φόρμες που στις έγχρωμες εκδοχές τους περιλαμβάνουν τενεκεδάκια τα οποία γλίτωσαν την ανακύκλωση για «μια δεύτερη ζωή, σε έναν άλλο ρόλο».
 

Από τη συλλογή «Black Biomorphic» θα φιλοξενηθούν υβριδικά έργα του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου τα οποία συνδυάζουν στοιχεία από διάφορες δουλειές του εμπνευσμένες από τη βυζαντινή και την ιαπωνική τέχνη μέχρι τα κόμικ, τις ψηφιακές τεχνικές και τη χαρακτική.
 

Ο Δημήτρης Δάλλας στα έργα του απεικονίζει ρευστά αστικά περιβάλλοντα με κρυμμένους συμβολισμούς και κώδικες, ρομποτάκια και τερατάκια να αναδύονται μέσα από τη δυναμική των έντονων χρωμάτων, εκφράζοντας την πάλη του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στα ίδια του τα (αντικρουόμενα) συναισθήματα. Με τη δυναμική του χρώματος σε συνδυασμό με το κολάζ  δουλεύει και η Ευγενία Παπαϊωάννου περνώντας υποδόρια σκέψεις και μηνύματα ενώ ο Kron μεταφέρει με μαεστρία την τέχνη του δρόμου (street art) πάνω στα καθημερινά αντικείμενα.

Τέχνη εφαρμοσμένη σε σκαμπό, τραπέζια και φωτιστικά, κομμάτια του παζλ της καθημερινότητάς μας, παρουσιάζονται μαζί με τα επιτοίχια ζωγραφικά έργα διευρύνοντας το φάσμα και τα μέσα της καλλιτεχνικής έκφρασης.

THINGS | art and the everyday life: Τα πράγματα… αλλιώς!

Στο πλαίσιο της έκθεσης «THINGS | art and the everyday life» στηρίζουμε τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς «ΔΕΣΜΟΣ» και «Χαμόγελο του Παιδιού». Για τον «ΔΕΣΜΟ» θα συγκεντρώνουμε καλλιτεχνικά είδη και τρόφιμα μακράς διάρκειας στο διάστημα των δυο μηνών φιλοξενείας της έκθεσης (05.12.2014 – 04.02.2015) ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» θα ενισχύσουμε με τα έσοδα από τις πωλήσεις του νέου βιβλίου του δικηγόρου Ανδρέα Ξενικάκη «Το μυστικό της τρίτης σελίδας».