Μια γιορτή στου Νουριάν, στο θέατρο Πορεία

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το Θέατρο Πορεία παρουσιάζει την παράσταση την αντιρατσιστική/αντιφασιστική κωμωδία για ανθρώπους από 6 ετών με τίτλο «Μια γιορτή στου

Το Θέατρο Πορεία παρουσιάζει την παράσταση την αντιρατσιστική/αντιφασιστική κωμωδία για ανθρώπους από 6 ετών με τίτλο «Μια γιορτή στου Νουριάν»…

… του Φόλκερ Λούντβιγκ, από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, στις 12.00.

Πώς θα βάλει το Περσάκι τη μικρή Πακιστανή να πλύνει το αμάξι του Παπαδάκη;
Πώς ο Γιάννης και η Δώρα θα μάθουν στην Αισέ να ονειρεύεται στα Ελληνικά;
Και πώς θα τους μάθει ο Πιρούζ να παίζουνε το ελληνικό Μπίζζ στα Πέρσικα;
Μπορούν δυο μπαμπάδες και τέσσερα πιτσιρίκια να περάσουν καλά όλοι μαζί στο κάμπινγκ; Να γίνουν φίλοι μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο; Μα δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα!
Μπορείς να γιορτάσεις μαζί τους; Μα σου φάγανε την αγαπημένη σου θέση!
Να παίξεις και να τραγουδήσεις παρέα με «ενοχλητικούς γείτονες»  που σου χαλάνε τις διακοπές σου; Μα αυτοί βάζουν τη μουσική στη διαπασών!
Κι οι άλλοι εισβάλλουν στη σκηνή σου νυχτιάτικα!
Πώς θα τα βάλουν ο  Έλληνας κι ο Πέρσης με τον διευθυντή; Μαζί!
Και πώς θα συνεννοηθούν με τόσες διαφορετικές γλώσσες; Θα σου πουν τα παιδιά!
Ελάτε στη μεικτή και πολύχρωμη παρέα μας.

Ο Φόλκερ Λούντβιγκ (Volker Ludwig) είναι ιδρυτής του Θεάτρου GRIPS του Βερολίνου και καλλιτεχνικός του διευθυντής από το 1972. Στη θητεία του έχει γράψει πάνω από 40 παιδικά, νεανικά αλλά και θεατρικά έργα για ενήλικες.
 

Αγαπητοί φίλοι του θεάτρου,
Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» βρίσκει την αναβίωσή του, 38 χρόνια αργότερα σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται «Μια γιορτή στου Νουριάν».

Το 1973, ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις, για τη  βλακεία αλλά και για τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου. Τότε οι Γερμανοί πραγματικά ένιωθαν πως απειλούνται από  Έλληνες, Τούρκους και Ιταλούς μετανάστες, σήμερα όμως μπορούμε και γελάμε όλοι μαζί με αυτά. Σήμερα οι Έλληνες απ’ την πλευρά τους αισθάνονται να απειλούνται αυτοί από τους πρόσφυγες και έχουν πάρει  το ρόλο των Γερμανών σ’ αυτό το έργο.

Δυστυχώς το έργο  παραμένει πάντα επίκαιρο και γι’ αυτό παίζεται ξανά και ξανά σε διάφορα μέρη του κόσμου: Στο Λονδίνο με Πακιστανούς και Τζαμαϊκανούς, στη Γαλλία με Άραβες και Σενεγαλέζους, στην Αυστραλία με Βιετναμέζους και Ινδούς και στο Ισραήλ με Ρώσους και Παλαιστίνιους. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν και άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με τη φαντασία τους  – και αυτό μού δίνει κουράγιο και ελπίδα.

Εύχομαι στον Βασίλη Κουκαλάνι, και στην ομάδα του όπως και στην καινούργια παιδική σκηνή του Θεάτρου Πορεία, ολόψυχα την επιτυχία που τους αξίζει.
 Volker Ludwig

Πολυξένη Ακλίδη: Αϊσέ
Γιώργος Δάμπασης: Παπαδάκης
Βασίλης Κουκαλάνι: Νουριάν
Ηρώ Μπέζου: Δώρα
Πέτρος Σπυρόπουλος: Πιρούζ
Μιχάλης Τιτόπουλος: Γιάννης
 

ΚΑΛ. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση_Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης,Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνικά_Κουστούμια:  Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Τραγούδι τέλους : Active Member
Στιχάκια: Ντίνα Καφτεράνη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια Κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Φαίδρα Τσολίνα
Video Art: Γιώργος Ταμπακάκης, Φαίδρα Τσολίνα
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Δημήτρης Τάρλοου
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλλα Γιοβάνη
Γραφιστική επιμέλεια προγράμματος: 2yolk

Λάχανα και Χάχανα The musical, στο Θέατρο Κάππα

Μια Γιορτή στου Νουριάν στο θέατρο Πορεία

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Η παιδική σκηνή του «ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΡΕΙΑ» παρουσιάζει το έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ «Μια Γιορτή στου Νουριάν». Μια ανατρεπτική κα…

Η παιδική σκηνή του «ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΡΕΙΑ» παρουσιάζει  το έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ  «Μια Γιορτή στου Νουριάν». Μια ανατρεπτική και επίκαιρη κωμωδία

για το ρατσισμό, τις προκαταλήψεις, την πολιτισμική συμφιλίωση και την αποδοχή που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 7 ετών… και κάθε ηλικίας! Το έργο γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το θέατρο Grips του Βερολίνου. Στη γερμανική εκδοχή του, που είχε τον τίτλο «Μια γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών ήταν Έλληνες.

Σήμερα είναι οι Έλληνες που υποδέχονται τους μετανάστες. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, μπορούν τέσσερα παιδιά που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, αλλά βρέθηκαν στην ίδια κατασκήνωση, να γίνουν φίλοι; Ο Γιάννης και η Δώρα θα μάθουν στην Αϊσέ να ονειρεύεται στα Ελληνικά; Και ο Πιρούζ θα μάθει το Γιάννη και τη Δώρα να παίζουνε το Ελληνικό Μπίζζ στα Πέρσικα;

Έτσι κι αλλιώς όλοι κάτω από την ίδια σκηνή ζούμε!

 

Από τις 30 Οκτωβρίου 2011 στο Θέατρο Πορεία!

 

Ο συγγραφέας της παράστασης, Φόλκερ Λούντβιγκ,  αναφέρει:

 

Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» βρίσκει την αναβίωσή του, 38 χρόνια αργότερα σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται «Μια Γιορτή στου Νουριάν».

Το 1973, ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις, για τη βλακεία αλλά και για τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου.

Τότε οι Γερμανοί πραγματικά ένιωθαν πως απειλούνται από Έλληνες, Τούρκους και Ιταλούς μετανάστες, σήμερα όμως μπορούμε να γελάμε όλοι μαζί με αυτά. Σήμερα είναι οι Έλληνες αυτοί που αισθάνονται να απειλούνται από τους πρόσφυγες και έχουν πάρει τον ρόλο των Γερμανών σ’ αυτό το έργο.
Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με φαντασία  – και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

Με αυτό το έργο, το Θέατρο Πορεία προτείνει ένα καινούργιο χειραφετημένο θέατρο για παιδιά και νέους με ψυχαγωγικές, ρεαλιστικές ιστορίες καθημερινότητας με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν άμεσα και να αναγνωρίσουν  το οικείο τους περιβάλλον. Ενα θέατρο που εξαρτάται από τις δικές τους εμπειρίες, καθιστώντας το δρώμενο κάτι που μπορεί να τους απασχολεί και μετά την παράσταση.

 

Η αίθουσα του θεάτρου είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει τη δυνατότητα να δέχεται παιδιά με ειδικές ανάγκες, κατόπιν συνεννόησης.

Στην παράσταση που σκηνοθετούν οι Παντελής Δεντάκης και Βασίλης Κουκαλάνι, πρωταγωνιστούν  νέοι ηθοποιοί, ενώ το συγκρότημα  Active Member έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική.

 

Μετάφραση – Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι, Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά – Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου,  Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Active Member
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

 

Διανομή:
Κύριος Νουριάν: Βασίλης Κουκαλάνι 
Πιρούζ: Πέτρος Σπυρόπουλος 
Μπάμπης Παπαδάκης: Γιώργος Δάμπασης
Γιάννης: Μιχάλης Τιτόπουλος
Δώρα: Ηρώ Μπέζου
Αϊσέ: Πολυξένη Ακλίδη 

Η Άλκη Ζέη στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με το Μεγάλο περίπατο του Πέτρου