Εχετε σκεφτεί ποτέ πόσο οδυνηρό είναι το γεγονός ότι ένας τυφλός δεν μπορεί να χαρεί τη μαγεία των έργων τέχνης; Το πρόγραμμα-συνεργασία \”Αγγίζοντας την τέχνη\” όχι μόνο δίνει αυτή τη δυνατότητα αλλά βάζει μια άλλη διάσταση στο θέμα της ίσης αντιμετώπισης όλων των συνανθρώπων μας.

Εχετε σκεφτεί ποτέ πόσο οδυνηρό είναι το γεγονός ότι ένας τυφλός δεν μπορεί να χαρεί τη μαγεία των έργων τέχνης; Το πρόγραμμα-συνεργασία «Αγγίζοντας την τέχνη» που απευθύνεται σε άτομα με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης όχι μόνο δίνει αυτή τη δυνατότητα αλλά βάζει μια άλλη διάσταση στο θέμα της ίσης αντιμετώπισης όλων των συνανθρώπων μας.

Το πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα, διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ»-Σχολή Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών-Περιφερειακή Ενωση Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα διεθνές δίκτυο μουσείων (όπως το Metropolitan Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, η Tate Modern και το Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο), υπό τον τίτλο Art beyond sight (Τέχνη πέρα από την όραση), με στόχο την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ατόμων με μειωμένη ή ολική απώλεια όρασης στην τέχνη.

Με αφετηρία, λοιπόν, τη διοργάνωση \”Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα 2\” το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνει στα άτομα αυτά την ευκαιρία να απολαύσουν έργα σύγχρονης τέχνης.

Πιο συγκεκριμένα έγινε μια επιλογή 21 έργων διαφορετικών καλλιτεχνών και τεχνοτροπιών, που συμμετέχουν στο Εικαστικό Πανόραμα και τα οποία…\”μεταφράστηκαν\” oπτικά.

Τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία περιγραφής αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν χαρτόνια και άλλα υλικά για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των επιφανειών, των σχημάτων, των όγκων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κ.α.

Τα έργα συνοδεύονται σε γραφή Braille από τις λεζάντες τους (ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, τίτλος έργου, διαστάσεις, χρονολογία, τεχνική, παραχώρηση καλλιτέχνη, γκαλερί ή συλλέκτη), κείμενα περιγραφής (περιγραφή του απτικού έργου με απλά λόγια και οδηγίες ώστε να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα) και κείμενα ανάλυσης των έργων (σύντομο κείμενο, συμπληρωματικό του κειμένου περιγραφής, που δίνει κάποιες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τον καλλιτέχνη, όπου αυτό βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των έργων). Τα ίδια κείμενα, υπάρχουν και σε μεγεθυμένη γραφή, για τους μερικώς βλέποντες.

Info
Kολοκοτρώνη 21- Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 589140-1 & 143
Fax: 2310- 600123
www.greekstatemuseum.com
info@greekstatemuseum