Εννιά έτη μετά την χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008, η απειλή μιας κρίσης κατά πολύ δεινότερης στοιχειώνει την παγκόσμια οικονομία, ιδίως την ευρωπαϊκή. Η γηραιά ήπειρος κινδυνεύει να είναι το επίκεντρο της νέας επερχόμενης παγκόσμιας κρίσης. Θορυβημένοι, αλλά αδρανείς, οι Ευρωπαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι, αναγνωρίζουν την πραγματικότητα της απειλής, διακρίνουν τους κινδύνους από την άνοδο των ακραίων και αποχωριστικών τάσεων, εν τούτοις εμμονικά και υστερικά φετιχοποιούν και διατηρούν τις πολιτικές που εκτρέφουν τα αδιέξοδα, τις απειλές και τους κινδύνους.
«Εάν η σημερινή κατάσταση του κόσμου επιδεινώνεται, αυτό οφείλεται κυρίως στα μέτρα που λαμβάνονται με αιτιολογία την αποφυγή του χειρότερου και που όμως δεν ελαφρύνουν τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά τα οξύνουν», εξηγεί ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος.
Με στοιχεία και αριθμούς και την ξεκάθαρη ματιά και τις βαθιές γνώσεις του για την πολιτική ιστορία και την οικονομία, εξετάζει τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων και οικονομίες κρατών όλου του κόσμου και, βεβαίως, τη δική μας και αναλύει γιατί τα πολυδιαφημισμένα «φάρμακα» για την οικονομία είναι «φρικτότερα από την ασθένεια».

– Πώς είναι δυνατόν να θυσιάζονται τα 98% των πληθυσμών, των οικονομιών και των κοινωνιών στον βωμό της ματαιοδοξίας του υπολοίπου 2%;
– Εάν εξ ορισμού αποκλείεται η αλληλεγγύη ανάμεσα στους «κερδισμένους» και στους «χαμένους», πώς το κοινό νόμισμα οδηγεί σε ενοποίηση της Ευρώπης και όχι σε περαιτέρω πολυδιάσπασή της;
– Θα πρέπει οι κοινωνίες να υποφέρουν για να έχουν δικαίωμα στην σωτηρία τους όπως κηρύσσουν με ιεραποστολικό πάθος οι νεοφιλελεύθεροι;
– Γιατί υπερχρεωμένες χώρες –Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία– αποκαθιστούν σταθερότητα, ενώ η χώρα μας όχι;
– Υπάρχει «ενάρετη οικονομία»;
– Το 2017 θα αποδειχθεί το μοιραίο έτος;

«Σήμερα», τονίζει ο Κ. Βεργόπουλος, «εάν κάτι αλλάζει, αυτό δεν θα αναζητηθεί τόσο στην ανατροπή ή στην ανανέωση των ελίτ, όσο στα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί ο κόσμος λόγω του τρόπου διακυβέρνησης και των επιλογών που του έχουν επιβληθεί στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών: στον αμαχητί αφοπλισμό και παράδοση των Κρατών και των Δημοκρατιών στην αυθαιρεσία και ασυδοσία των διεθνών χρηματαγορών»


Ο Κώστας Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη. Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Διεθνής εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε δέκα γλώσσες.