Από τις 10 Ιουνίου στο Cheap Art θα μιλάμε για την γυναικεία περίοδο! Ένα θέμα που αν και συμβαίνει συχνά γύρω μας, κάνουμε σαν να μην υπάρχει. Κι αν τύχει να γίνει αναφορά, τότε η κουβέντα θ’ αλλάξει με βιασύνη. Βλέπετε τυχαίνει να ζούμε σε έναν ανδροκρατούμενο πλανήτη!

Κάπως έτσι, αρχίζει το concept της θεματικής αυτής έκθεσης του Θοδωρή Φίλου Αρβανίτη. Στο πόσο σημαντικό γεγονός είναι αυτό που συμβαίνει μια φορά τον μήνα- περίπου- επί τριάντα τόσα χρόνια, σε κάθε γυναίκα που υπάρχει δίπλα σας.

Βγαίνοντας από την παλαιολιθική εποχή η γυναίκα γίνεται περισσότερο περίεργη. Για κάτι που συμβαίνει στο σώμα της. Κάθε εικοσιοκτώ περίπου ανατολές. Μέρες. Και που αν σταματήσει σε πολύ περισσότερες ανατολές- μέρες (δεν έχει μάθει ακόμα να μετράει…. ) θα προκύψει μια καινούργια ζωή. Αρχίζει να κάνει τους συνειρμούς της. Και τους υπολογισμούς της. Ανακαλύπτει, μέσα από την επανάληψη, την περιοδικότητα. Τους αριθμούς. Τις εποχές. Τον χρόνο. Συνδέει αυτήν την ανακάλυψη, με την σελήνη και τις φάσεις της. Κι αρχίζει να την τιμά και να την λατρεύει. Προχωράει στο υποσυνείδητο.

Οι άντρες τρομάζουν. Αργούν να καταλάβουν. Κι όταν καταλάβουν οικειοποιούνται τον χρόνο και την ροπή στο μεταφυσικό της γυναίκας- λόγω των ανερμήνευτων γεγονότων, της περιόδου, της σελήνης, του χρόνου. Έτσι οι άντρες δημιουργούν την θρησκεία και το εμπόριο.

Μ’ αυτά τα δύο όπλα- που δεν είναι δικά τους, οι άντρες φτάνουν το ανθρώπινο είδος στο σήμερα. Περνώντας από τις πόλεις στον πολιτισμό. Κατατροπώνοντας φυσικά την αρχή. Την γυναικεία περίοδο δηλαδή.

Η έκθεση αυτή θέλει να προκαλέσει κουβέντα γύρω από την περίοδο και την «φυσιολογικότητά» της. Και φυσικά θέλει να αποδώσει στην γυναίκα τα πρέποντα. Να ειρωνευτεί τον άντρα. Και τα ταμπού του. Που δυστυχώς τα έχουν ασπασθεί και οι γυναίκες.