Δεν έχω τίποτα, του Έντουαρντ Μποντ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει από τις 15 Απριλίου 2015 το έργο του Έντουαρντ Μποντ, με τίτλο Δεν έχω τίποτα.

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει από τις 15 Απριλίου 2015 το έργο του Έντουαρντ Μποντ, με τίτλο Δεν έχω τίποτα.

Χώρος λιτός. Δράση οριακή, ακραία. Λόγος κοφτός, σκληρός, εξομολογητικός. Χιούμορ. Πολύ χιούμορ. Πώς αλλιώς;

Τρία πρόσωπα. Δύο άντρες. Μία γυναίκα. Δύο καρέκλες. Ένα δωμάτιο. Κάπου, κάποτε. Πριν, τώρα ή μετά;

Χρόνος άχρονος. Ένας κόσμος σε καταστολή. Η συνείδηση διαμελισμένη, η μνήμη σβησμένη, η επαφή απούσα. Άνθρωποι πέφτουν από τις γέφυρες, άνθρωποι κρατούν μαχαίρια σαν κεριά. Μοναξιά. Σιωπή. Γέλιο τρελό.

Μέσα σε τέσσερις τοίχους ένα αντρόγυνο. Και ο τρίτος που εισβάλλει. Ο επισκέπτης. Έρχεται. Και διαταράσσει τους κανόνες. Ένα πρόσωπο περισσότερο. Μια καρέκλα λιγότερη.

Η καρέκλα μου, η καρέκλα σου, η καρέκλα του, η καρέκλα της.
Kαρέκλα δική μου, δική σου, δική του, δική μας, δική μου, δική μου, δική μου.
Δεν έχω τίποτα.

Έχω κάτι. Μία καρέκλα.

Ο συγγραφέας, το έργο

Το μονόπρακτο Have I none (2000) του διεθνούς φήμης Βρετανού συγγραφέα Έντουαρντ Μποντ (Edward Bond) αναφέρεται, με πολύ χιούμορ, σε μια κοινωνία του μέλλοντος σαν κλεφτή ματιά στη νοητή συνέχεια της σημερινής κοινωνίας.

Ο Έντουαρντ Μποντ είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς, διάσημος, μεταξύ άλλων, για την κατάργηση της θεατρικής λογοκρισίας στην Αγγλία με το έργο του “Early Morning” (1968) αλλά και το κινηματογραφικό σενάριο του αριστουργήματος “Blow up” του Μ. Αντονιόνι.  

Σκηνικό αποκάλυψης. Βρισκόμαστε στο δυστοπικό 2077: το παρελθόν έχει καταργηθεί και μαζί κάθετί που απειλεί να ξυπνήσει μνήμες. Η μαζική κατανάλωση έχει αντικατασταθεί από ένα βίο λιτό, απόλυτα υποταγμένο στους κρατικούς κανονισμούς. Μαζικές αυτοκτονίες, κύματα προσφύγων από τα ερείπια των παλιών πόλεων και στρατιώτες περιπολούν τους δρόμους, ελέγχοντας από τη σωματική επαφή μέχρι τη διάταξη των επίπλων στα σπίτια.

Η Σάρα είναι παντρεμένη με τον Τζαμς ο οποίος εργάζεται στην υπηρεσία περιπολίας. Ένας άντρας εμφανίζεται στο σπίτι τους για να ισχυριστεί ότι είναι ο αδερφός της Σάρας. Aπρόσκλητος, θα διεκδικήσει το χώρο του, θα καθήσει σε μία από τις 2 καρέκλες του σπιτιού και θα αποκαλύψει μια φωτογραφία και μαζί όλες τις μνήμες που αποτυπώνονται πάνω της. Η τάξη πραγμάτων διαταράσσεται.

Οι έννοιες της βίας, της εξουσίας και της ανθρωπιάς αναδύονται προκλητικά μέσα από τον αιχμηρό και λιτό λόγο του συγγραφέα σε ένα σκηνικό έντασης και αμηχανίας, μία σκοτεινή αλλά και καυστικά χιουμοριστική ματιά στο πιθανό μέλλον της ανθρωπότητας.

«Οι ζωές μας είναι παράξενες και εύθραυστες και μόνο μία ικανότητα μπορεί να μας κρατήσει λογικούς: η συμπόνια. Ο άνθρωπος που δεν συμπονά, τρελαίνεται».

Έντουαρντ Μποντ


Συντελεστές

Μετάφραση | Δημήτρης Μυλωνάς, Άννα Ελεφάντη
Σκηνοθεσία | Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια | Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί | Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική| Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης -Χορογραφίες| Νατάσα Σαραντοπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη | Μελίνα Σκούφου
Φωτογραφίες | Άγγελος Καλοδούκας
Αφίσα | Παναγιώτης Βωβός
Μακιγιάζ-Κομμώσεις | Λένια Saw
Διανομή | Άννα Ελεφάντη, Πάρης Θωμόπουλος, Βασίλης Κουκαλάνι

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ, από τον Νίκο Καραθάνο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Δεν έχω τίποτα του Έντουαρντ Μποντ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Κάθε μέρα νέοι διαγωνισμοί στο Culturenow.gr

Δες εδώ!

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει το έργο του Έντουαρντ Μποντ, Δεν έχω τίποτα, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά, από τις 15 Απριλίου 2015.

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει το έργο του Έντουαρντ Μποντ, Δεν έχω τίποτα, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά, από τις 15 Απριλίου 2015.

Τα μονόπρακτα Have I none και The under room του Έντουαρντ Μποντ συναντιούνται σε μια παράσταση με τίτλο Δεν έχω τίποτα. Τρία πρόσωπα. Δύο άντρες. Μία γυναίκα. Δύο καρέκλες. Ένα δωμάτιο. Κάπου, κάποτε. Πριν, τώρα ή μετά;

Χρόνος άχρονος. Μοναξιά. Σιωπή. Χιούμορ. Πολύ χιούμορ. Πώς αλλιώς; Μέσα σε τέσσερις τοίχους ένα αντρόγυνο. Και ο τρίτος που εισβάλλει. Ο επισκέπτης. Ένα πρόσωπο περισσότερο. Μια καρέκλα λιγότερη. Δεν έχω τίποτα. Έχω κάτι. Μία καρέκλα.

 
Η καρέκλα μου, η καρέκλα σου, η καρέκλα του, η καρέκλα της. Kαρέκλα δική μου, δική σου, δική του, δική μας, δική μου, δική μου, δική μου.

Δεν έχω τίποτα. Έχω κάτι. Μία καρέκλα.

Θέατρο: o μοναδικός χώρος όπου μπορεί να αφήσει στον άνθρωπο κάποια περιθώρια ελευθερίας να ασκήσει τη φαντασία του. Μέσω αυτής, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και μετατρέπει την εμπειρία του σε λόγο και εικόνα, την αναπαριστά.

Edward Bond.

Συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Μυλωνάς, Άννα Ελεφάντη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης
Επιμέλεια κίνησης: Θάλεια Δήτσα
Video: Βαγγέλης Λαϊνάς
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Αφίσα: Παναγιώτης Βωβός
Μακιγιάζ-Κομμώσεις: Λένια Saw

Παίζουν οι ηθοποιοί

Άννα Ελεφάντη, Μελέτης Ηλίας, Σπύρος Τσεκούρας

Ο Μάρξ στο Σόχο στο Ίλιον Cinema & Stage