Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

H Γιούλη Βεντούρα στο ABOUT

H Γιούλη Βεντούρα στο ABOUT
Ένα παλαιό πληκτροφόρο, το cembalo ή harpsichord, ο προκάτοχος του πιάνου, επανήλθε τις τελευταίες δεκαετίες στο προσκήνιο ως ένα από …

τα πιο αγαπητά όργανα των συνθετών, όπως δηλαδή αντίστοιχα συνέβαινε και στο μπαρόκ. Δύο συναυλίες με την Γιούλη Βεντούρα στις 18 & 19 Δεκεμβρίου με έργα των J. S. Bach, G. Frescobaldi, J. N. P. Royer, G. Ligeti, G. Bryars, Γ. Κουμεντάκη, Κ. Λυγνού. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Κουντής

 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ


Μία μουσική διαδρομή που ξεκινά με γερμανικό, ιταλικό και γαλλικό μπαρόκ και συνεχίζει με 20ό και 21ο αιώνα με έργα που αναδεικνύουν τις ηχητικές δυνατότητες του τσέμπαλου.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τo contrapunctus 4 από την Τέχνη της φούγκας του J. S. Bach, την φλογερή παρτίτα πάνω σε πασακάλια του Frescobaldi, το φρενήρες εμβατήριο των Σκυθών του Royer, το Hungarian Rock του Ligeti, το προγραμματικό με μινιμαλιστικές επιρροές έργο After Haendel\'s Vesper του Gavin Bryars, το μουσικό θέατρο του Mauricio Kagel (Recitativarie fuer singende cembalistin), την σφυρίδα και την λιβελλούλα του Γιώργου Κουμεντάκη με την εκλεπτυσμένη λεπτότητά τους και το γεμάτο ζωντάνια Harpsichord Blue του Κωνσταντίνου Λυγνού.

 


Γιούλη Βεντούρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του τμήματος Διεθνών σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.


Σπούδασε τσέμπαλο. Μετά το δίπλωμά της με την καθηγήτρια Μαργαρίτα Δαλμάτη, συνέχισε με την Κατερίνα Κτώνα και αργότερα με τον Gordon Murray. Συμμετείχε ενεργά σε masterclasses των Mark Kroll, Ton Koopman και Terence Charlston.


Με αρκετά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στο ενεργητικό της, εμφανίζεται με ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Από το 2002 η Γιούλη Βεντούρα, στα πλαίσια του κύκλου συναυλιών: «Οι  Έλληνες  συνθέτες γράφουν  για το τσέμπαλο» έχει ήδη παρουσιάσει δεκάδες νέα έργα, τα περισσότερα σε 1η εκτέλεση ειδικά γραμμένα και αφιερωμένα σ’ αυτήν. Το 2010 σε συνεργασία με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως σολίστ, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα, το κοντσέρτο του Philip Glass.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα
10.02.2017 15:43
Με έναν καινούργιο δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2017 και μία πορεία που μετρά πάνω από 2 δεκαετίες στις αποσκευές του, ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα κάνει στάση για 4 Σάββατα στη μουσική σκηνή Σφίγγα. 
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
S.T.A.B. Saxophone quartet στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
16.12.2016 17:04
Το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B. παρουσιάζει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων ρεπερτόριο μπαρόκ, σε μια εξαιρετική μουσική βραδιά με έργα των Bach, Vivaldi, Frescobaldi, Benedetto Marcello, Giovanni Legerenzi και Telemann.
Η συγκινητική επιστροφή της Φόνισσας του Γιώργου Κουμεντάκη
19.04.2016 13:00
Την Παρασκευή 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του νέου κύκλου παραστάσεων της Φόνισσας, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της, η όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη προκάλεσε συγκίνηση και ενθουσιασμό στο κοινό, το οποίο αποθέωσε όλους τους συντελεστές της παραγωγής.
Η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.03.2016 16:46
Η Φόνισσα, η όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη, μετά από ισχυρή απαίτηση του κοινού, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 15, 16, 17 και 20 Απριλίου 2016, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.