Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

H Γιούλη Βεντούρα στο ABOUT

H Γιούλη Βεντούρα στο ABOUT
Ένα παλαιό πληκτροφόρο, το cembalo ή harpsichord, ο προκάτοχος του πιάνου, επανήλθε τις τελευταίες δεκαετίες στο προσκήνιο ως ένα από …

τα πιο αγαπητά όργανα των συνθετών, όπως δηλαδή αντίστοιχα συνέβαινε και στο μπαρόκ. Δύο συναυλίες με την Γιούλη Βεντούρα στις 18 & 19 Δεκεμβρίου με έργα των J. S. Bach, G. Frescobaldi, J. N. P. Royer, G. Ligeti, G. Bryars, Γ. Κουμεντάκη, Κ. Λυγνού. Σκηνοθετική επιμέλεια: Ηλίας Κουντής

 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ


Μία μουσική διαδρομή που ξεκινά με γερμανικό, ιταλικό και γαλλικό μπαρόκ και συνεχίζει με 20ό και 21ο αιώνα με έργα που αναδεικνύουν τις ηχητικές δυνατότητες του τσέμπαλου.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τo contrapunctus 4 από την Τέχνη της φούγκας του J. S. Bach, την φλογερή παρτίτα πάνω σε πασακάλια του Frescobaldi, το φρενήρες εμβατήριο των Σκυθών του Royer, το Hungarian Rock του Ligeti, το προγραμματικό με μινιμαλιστικές επιρροές έργο After Haendel\'s Vesper του Gavin Bryars, το μουσικό θέατρο του Mauricio Kagel (Recitativarie fuer singende cembalistin), την σφυρίδα και την λιβελλούλα του Γιώργου Κουμεντάκη με την εκλεπτυσμένη λεπτότητά τους και το γεμάτο ζωντάνια Harpsichord Blue του Κωνσταντίνου Λυγνού.

 


Γιούλη Βεντούρα
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του τμήματος Διεθνών σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου.


Σπούδασε τσέμπαλο. Μετά το δίπλωμά της με την καθηγήτρια Μαργαρίτα Δαλμάτη, συνέχισε με την Κατερίνα Κτώνα και αργότερα με τον Gordon Murray. Συμμετείχε ενεργά σε masterclasses των Mark Kroll, Ton Koopman και Terence Charlston.


Με αρκετά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στο ενεργητικό της, εμφανίζεται με ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Από το 2002 η Γιούλη Βεντούρα, στα πλαίσια του κύκλου συναυλιών: «Οι  Έλληνες  συνθέτες γράφουν  για το τσέμπαλο» έχει ήδη παρουσιάσει δεκάδες νέα έργα, τα περισσότερα σε 1η εκτέλεση ειδικά γραμμένα και αφιερωμένα σ’ αυτήν. Το 2010 σε συνεργασία με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως σολίστ, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα, το κοντσέρτο του Philip Glass.

Σχετικές ειδήσεις
S.T.A.B. Saxophone quartet στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
16.12.2016 17:04
Το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B. παρουσιάζει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων ρεπερτόριο μπαρόκ, σε μια εξαιρετική μουσική βραδιά με έργα των Bach, Vivaldi, Frescobaldi, Benedetto Marcello, Giovanni Legerenzi και Telemann.
Οι encardia live στο Φουγάρο
17.08.2016 10:00
Το ΦΟΥΓΑΡΟ, ο Όμιλος για την UNESCO Αργολίδας και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Κοινωνικής Ψυχαγωγίας «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» παρουσιάζουν το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 9μμ στο Αίθριο 1 το συγκρότημα encardia στη μουσική παράσταση «Τραγούδια και Όνειρα», που πραγματοποιείται για φιλανθρωπικό σκοπό.
Διήμερο μουσικό ταξίδι στην Κρήτη και στη Κύπρο στο Τελλόγλειο
10.06.2016 14:31
Ένα διήμερο αφιερωμένο στη μουσική παράδοση της Κρήτης και της Κύπρου με δύο συναυλίες από τα σχήματα των Ross Daly, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Βασίλη Χατζημακρή και μία έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στις 16 και 17 Ιουνίου 2016.
Η συγκινητική επιστροφή της Φόνισσας του Γιώργου Κουμεντάκη
19.04.2016 13:00
Την Παρασκευή 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του νέου κύκλου παραστάσεων της Φόνισσας, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της, η όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη προκάλεσε συγκίνηση και ενθουσιασμό στο κοινό, το οποίο αποθέωσε όλους τους συντελεστές της παραγωγής.
Η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.03.2016 16:46
Η Φόνισσα, η όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη, μετά από ισχυρή απαίτηση του κοινού, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 15, 16, 17 και 20 Απριλίου 2016, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.