Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ήρωες σαν Πλαστελίνη

Ήρωες σαν Πλαστελίνη
Το έργο , που καθιέρωσε τον Βασίλι Σίγκαρεφ στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή , ανεβαίνει σε λίγες μέρες στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο τίτλος του έργου: «Πλαστελίνη» και αυτό γιατί οι ήρωες του έργου είναι εύπλαστοι για να μπορούν «να αλλάζουν σχήμα», αντιμετωπίζοντας μία βίαιη πραγματικότητα.

Το έργο, που καθιέρωσε τον Βασίλι Σίγκαρεφ στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή, ανεβαίνει σε λίγες μέρες στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο τίτλος του έργου: «Πλαστελίνη» και αυτό γιατί οι ήρωες του έργου είναι εύπλαστοι για να μπορούν «να αλλάζουν σχήμα», αντιμετωπίζοντας μία βίαιη πραγματικότητα.

Ο Βασίλι Σίγκαρεφ γράφει για τον νεαρό Μαξίμ, ο οποίος ζει σ έναν κόσμο που έχει την όψη της επίγειας κόλασης. Καθημερινά περιπλανιέται και καταδύεται στα βάθη της απόγνωσης.

Βιώνει την σκληρή όψη του κόσμου, εκεί που ο έρωτας έχει παραμεριστεί, αφού τη θέση του έχουν πάρει η βία και ο θάνατος. Ο έρωτας όμως δίνει μια αχτίδα ελπίδας. Θα μπορέσει ο Μαξίμ να την αγγίξει και να κατορθώσει να αποδράσει προς την ελευθερία;

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου . Μέσα από τις βίαιες εικόνες του και την απελπισία των ηρώων, φαίνεται η ανθρώπινη ματιά του συγγραφέα, που θα μας συνοδεύει κάθε λεπτό.

Ο τίτλος που φέρει το έργο, «Πλαστελίνη», υποδεικνύει τη διαρκή αλλαγή του σχήματος των ηρώων, καθώς μεταμορφώνονται για να μπορέσουν να επιβιώσουν στην πραγματικότητα που τους περιβάλλει.

Όμως, όπως και η πλαστελίνη, με τον καιρό μπορεί να χάσουν την ελαστικότητα τους, να σκληρύνουν, ίσως και να σπάσουν...

Η παράσταση ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή στις 16 Νοεμβρίου σε μετάφραση της Αθηνάς Παραπονιάρη, σκηνικά και κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, κίνηση του Ερμή Μαλκότση και φωτισμούς της Μελίνας Μάσχα .

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικόλαος Αγγελής, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Σοφιάννα Θεοφάνους, Κωστής Καλλιβρετάκης, Βασίλης Παπαδημητρίου , Λένα Παπαληγούρα , Μαρία Παρασύρη, Ναταλία Στυλιανού, Σωτήρης Τσακομίδης, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Μιχάλης Φωτόπουλος.

Info
Πλαστελίνη, Βασίλι Σίγκαρεφ
Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
Εθνικό Θέατρο
Προ-παραστάσεις: Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, ώρα: 22:00
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, ώρα: 20:00, ακολουθεί συζήτηση με το κοινό παρουσία των συντελεστών της παράστασης
www.n-t.gr

Σχετικές ειδήσεις
Καθαρή πόλη, των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
19.12.2016 16:33
Η Καθαρή Πόλη μετά την επιτυχημένη περσινή παρουσίασή της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την περιοδεία σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, επιστρέφει στην Αθήνα,στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, για να επαναπροσδιορίσει τα στερεότυπα μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες πέντε μεταναστριών καθαριστριών, «ειδικών» σε θέματα καθαριότητας.
Πεδίο βολής (Αγριόπαπιες) των influx και Πρόδρομου Τσινικόρη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
03.11.2016 16:10
Η Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου ξεκινά τη φετινή σεζόν με την παράσταση Πεδίο βολής (Αγριόπαπιες) από τους influx και τον Πρόδρομο Τσινικόρη.
Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
04.05.2016 14:34
Η τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για τη φετινή θεατρική περίοδο 2015-2016 είναι «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» (βασισμένο στον Οιδίποδα του Σοφοκλή), η οποία παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.
Μετακλήσεις από το εξωτερικό στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
28.03.2016 14:03
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου υποδέχεται δύο παραστάσεις από το εξωτερικό, το έργο «Some use for your broken clay pots» του Ελβετού Christophe Meierhans και το «Please, continue (Hamlet)» του Καταλανού Roger Bernat και του Ελβετού Yan Duyvendak.