Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Ελπίς: από την ομάδα «όχι παίζουμε» μόνο για 10 παραστάσεις

Ελπίς: από την ομάδα «όχι παίζουμε» μόνο για 10 παραστάσεις
Μετά τις παραστάσεις στον Πύργο Μπαζαίου του Φεστιβάλ Νάξου, το «UrbanDig Project» επιστρέφει στην Αθήνα, για να παρουσιάσει την

ιστορία του «Ελπίς», του πρώτου Γενικού Δημοτικού Νοσοκομείου, στον χώρο που στεγαζόταν από το 1842 έως το 1971, σημερινό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Μια ιστορία εμπνευσμένη από τους ανθρώπους και τα γεγονότα που χάραξαν τη δύσβατη πορεία του «Ελπίς» στα χρόνια ενηλικίωσης της πρωτεύουσας. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από αρχεία της εποχής και από τον «Λάμπρο» του Διονυσίου Σολωμού.

 

Η παράσταση αποτελεί ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη ιστορία του χώρου. Ένα ταξίδι, από την ίδρυση και λειτουργία του νοσοκομείου «Ελπίς» μέχρι το σημερινό Πνευματικό Κέντρο. Μια θεατρικοποιημένη ξενάγηση από δύο χορευτέs και έναν αφηγητή στους διαδρόμους και τις αίθουσες του κτηρίου. Πρωταγωνιστής του έργου είναι ο «Λάμπρος».

 


Πατέρας δύο παιδιών, που από τραυματίας πολέμου γίνεται δήμαρχος, εγκαταλείπωντας την οικογένειά του για χάρη του νοσοκομείου, του κοινωνικού του έργου και της προσωπικής του δόξας.

 

Ο γιος του, πότης ποιητής σε «writer’s block», μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο και όσο πιο ψύχραιμα μπορεί παρουσιάζει, μέσα από ιστορικά γεγονότα, τη ζωή του πατέρα του, του Λάμπρου . Καθώς το αρχικό του μίσος μετατρέπεται σταδιακά σε θαυμασμό, την τελική «λύτρωση» θα φέρει μία απρόσμενη επισκέπτρια: η σύγχρονη μετανάστρια, «νύφη» στην Αίθουσα Πολιτικών γάμων του Πνευματικού Κέντρου.

 

 

Ερμηνεύουν οι performer: Αντώνης Στρούζας, Pauline Huguet, Ανδρέας Μαριανός

Κείμενο: Χρήστος Κανελλόπουλος - Γιώργος Σαχίνης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης - Ειρήνη Αλεξίου                                   
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου                                                                                                              
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα 
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη                                                        
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης                                                                       
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα                                                                     
Βίντεο: Δημήτρης Χριστόπουλος - Κατερίνα Αποστολοπούλου
Φωτογραφίες: Μαριέττα Γοντικάκη
Συνεργάτης Παραγωγής Κατερίνα Αποστολοπούλου

 

Φιλική Συμμετοχή: Μαρία Στρούζου, Ξένια Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Σαχίνης

 

Η ομάδα ευχαριστεί  το Νοσοκομείο \"Η Ελπίς\", τους Βασίλη Γκρίνη & Μαρία Κορασίδου των οποίων οι επιστημονικές μελέτες μας ενέπνευσαν, την Εύη Φλίνδρη (Παλαιοβιβλιοπωλείο Βιβλιοθήρας), τον Γιάννη Μαλατάντη & το Ε.Κ.Α.Β. για τον δανεισμό τεχνικού υλικού, καθώς και το Ωδείο Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις
Θάρρος και αλήθεια, μια πρωτότυπη διαδραστική παράσταση στο Τρένο στο Ρουφ
08.06.2016 14:38
Από την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 και για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στην καινούργια υπαίθρια θεατρική σκηνή της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ παίζουμε «Θάρρος και αλήθεια».
Εξ απαλών ονύχων, από την ομάδα Opposite στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
13.04.2016 15:22
Η νεοσύστατη ομάδα Opposite σε συνεργασία με το θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνεύστηκε και δημιούργησε την παράσταση "Eξ απαλών ονύχων" η οποία θα παιχτεί μόνο για τέσσερις παραστάσεις.
Από το Σκοτάδι στο Φως, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών
24.02.2016 15:25
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπογείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή – σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, για έξι μόνο παραστάσεις 17, 18, 19, 20 και 26, 27 Μαρτίου.
Μηδέν, από την ομάδα “arTις ει” για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Φαργκάνη
09.02.2016 12:05
Η παράσταση «ΜΗΔΕΝ» που μάγεψε κοινό και κριτικούς, επιστρέφει από την καλλιτεχνική ομάδα “arTις ει” για έξι μόνο παραστάσεις από τις 13 Φεβρουαρίου 2016 στο Θέατρο Φαργκάνη.
Damiens / Φουκώ – Χειμωνάς από την ομάδα Χρώμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
26.01.2016 15:39
Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής παρουσιάζουν από τις 24 Φεβρουαρίου και για 10 μόνο παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την παράσταση «Damiens / Φουκώ – Χειμωνάς».