Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Κινητήρας Studio: Ξένη Γλώσσα

Κινητήρας Studio: Ξένη Γλώσσα
Η ομάδα του Κινητήρας Χοροθέαμα παρουσιάζει στο Kινητήρας studio την «Ξένη Γλώσσα», έναν … ξυπόλητο διάλογο στους δρόμους

της Αθήνας, από την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και για 8 μόνο παραστάσεις.


Η παράσταση παρουσιάστηκε πέρυσι στο κινητήρας στούντιο και φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ SPIDER, που διεξήχθη 29-31 Οκτωβρίου 2010 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης .

 

Δύο άγνωστοι, μια γυναίκα κι ένας άντρας συναντιούνται μια νύχτα, εντελώς συμπτωματικά, σε ένα τυχαίο δρόμο της Αθήνας. Αν και οι δύο ξένοι σε αυτήν την χώρα, – μετανάστες –ο Χάμιντ από την Ανατολή και η Φραντζέσκα από την Δύση, φαίνεται να μην μοιράζονται κανένα άλλο κοινό πλην ενός: κανείς τους δεν φοράει παπούτσια.

 

Η παράσταση «Ξένη Γλώσσα», εξερευνά τις συμπτώσεις –και την α-πιθανότητα τους να εμφανιστούν – που μεταμορφώνουν τις ζωές μας πέρα από την θέληση μας. Η λέξη σύμπτωση περιέχει ταυτόχρονα το τυχαίο, το παράξενο και το απροσδόκητο- στην ελληνική γλώσσα όμως, σημαίνει επίσης και συνταύτιση,  κάτι που οι ήρωες του έργου προφανώς αγνοούν. Έτσι, τα γεγονότα που ακολουθούν την συνάντηση τους, δε μπορεί παρά να είναι πρωτόγνωρα, απροσδόκητα αλλά και σημαντικά.

 


Η«Ξένη Γλώσσα» είναι η τρυφερή και αστεία ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας, που ξεκινάει σαν ταινία, μεταφέρεται στον δρόμο και κάποια στιγμή «πατάει» την σκηνή .

 

 

Η σκηνοθέτης της παράστασης Βίκυ Αδάμου, ενεργό μέλος της ομάδας Κινητήρας Χοροθέαμα, έχει σπουδάσει Θέατρο και Εικαστικές & Εφαρμοσμένες Τέχνες. Ίσως για αυτό το λόγο η «Ξένη Γλώσσα» μπορεί και κινείται σε δύο  επίπεδα - μπορεί να «αναγνωστεί» τόσο σαν ένας διάλογος σε διαφορετικές γλώσσες, όσο και ως μια ιστορία συμπτώσεων, σε μια εποχή που τίποτα πια δεν μοιάζει απίθανο.

 

 

Το κείμενο γράφτηκε ως αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των συντελεστών βασισμένη σε επινοητικές (devised) τεχνικές. Σε όλη τη διάρκεια των προβών, ο λόγος προέκυπτε από την κίνηση και όχι η κίνηση από το λόγο, όπως συνήθως συμβαίνει στη δημιουργική διαδικασία της δουλειάς του ΚΙΝΗΤΗΡΑ.

 


Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου
Κείμενο: Θανάσης Ροκανάς Video Art: Χάρης Γερμανίδης
Πρωτότυπη Μουσική και Μουσική επιμέλεια: Oρέστης Τάνης
Χορογραφίες: Αmalia Bennett
Kίνηση Romeo & Juliet: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Μαυρίδης Παύλος
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

Επιμέλεια χώρου: Τόνια Αβδελοπούλου Ερμηνεύουν: Αμάλια Μπένετ και Πάρις Ερωτοκρίτου Guests: Χριστίνα Γερογιάννη - Γιώργος Νικολαΐδης

Φωνή Άντρα: Γεράσιμος Μαύρος

Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη Μετάφραση και διδασκαλία Αραβικών: Ahmed Shokr  

Σχετικές ειδήσεις
Τοπία, η πρώτη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ
24.02.2017 14:00
Η πρώτη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κεντρική Σκηνή - Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» του ΚΠΙΣΝ, κατά την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας, είναι το σπονδυλωτό τρίπτυχο Τοπία, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της ΕΛΣ, φέρνοντας σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στιλ του νεοκλασικού μπαλέτου. Η παράσταση, σε χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ, Αντώνη Φωνιαδάκη, Ντάγκλας Λη, θα παρουσιαστεί στις 31 Μαρτίου, 1, 2, 4, 5 Απριλίου & 5, 6, 10 Μαΐου 2017.
Διήμερο παραστάσεων και βίντεο χορού από τον Κινητήρα
22.09.2016 12:29
Ο Κινητήρας εγκαινιάζει καλλιτεχνικά τη νέα σεζόν, διοργανώνοντας διήμερο παραστάσεων και βίντεο χορού στις 8 και 9 Οκτωβρίου.
Το Dancing Athens ανοίγει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο για τη Στέγη
15.09.2016 13:54
Ξεκινάμε χορεύοντας! Το Dancing Athens ανοίγει τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με έργα τεσσάρων χορογράφων από όλο τον κόσμο που θα παρουσιαστούν σε μουσεία, δρόμους και πλατείες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Οpus, του Χρήστου Παπαδόπουλου στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
15.07.2016 14:09
Ο νέος και ανερχόμενος χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, με την ομάδα του Λέων και Λύκος, παρουσιάζει στις 17 και 18 Ιουλίου 2016 στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζει την δεύτερη χορογραφική δουλειά του με τίτλο "OPUS".
Open Studio 2016 από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης
06.06.2016 14:50
Με παρουσία αδιάλειπτη, που μετράει πλέον δώδεκα χρόνια, το Ανοιχτό Στούντιο, ο θεσμός της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας, Παυλίνας Βερέμη, δίνει το «παρών» στο μικρό θέατρο της Σχολής, Blackbox, από τις 23 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου.